Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Дебора Добрева: Влиянието на технологиите се определя от човека, в чиито ръце са те

1 Ноември 2021

Дебора Добрева е автор на илюстрацията „Демистифициране на агресора“, която печели второ място в категория „Илюстрация“ на конкурса „Граждански Будилник“ 2021, организиран от Български център за нестопанско право

 

За артиста Дебора Добрева

Дебора е 21 години. Една година учи биология в чужбина, но скоро разбира, че я влече изкуството. Връща се в България и записва живопис в НХА. „Любителски започнах да рисувам в средата на 11-и клас (струва ми се, че бях на 16), а сериозно започнах да се занимавам, когато направих решението да променя следгимназиалния си път от биология към рисуване. Обичам да рисувам предимно герои, като много бих искала да се науча да ги поставям в разнообразни ситуации, но все още нямам нужните знания и практика, за да осъществя тази мечта“, разказва тя.

Снимка: Личен архив

За влиянието на технологиите

Илюстрацията на Дебора „Демистифициране на агресора“ е комикс от три части, изобразяващ огромно цветно създание, което символизира фалшивите новини в онлайн средата. Постепенно обаче то губи цвета си – с търсенето на факти от достоверни източници ние можем да преборим дезинформацията. Чрез книгите и технологиите можем да се информираме и да преборим „агресора“. Но пък и толкова фалшиви новини се разпространяват онлайн от хора. Затова технологиите хем ни помагат, хем вредят. Дебора коментира, че ефектът, който технологиите оказват, изцяло зависи от нас. „Смятам, че влиянието на технологиите се определя от човека, в чиито ръце са те. Хората са твърде придирчиви и усещащи, за да държат позицията, че технологиите ги контролират и насочват животите им в негативни ракурси (без user-ите да могат да повлияят на това нежелано въздействие). Технологиите са неизменна част от ежедневието ни и като такава ние просто трябва да се научим как да ги използваме, без да вредим на другите. И това е напълно възможно.“

   

 

Харесва ти нейната илюстрация „Демистифициране на агресора“?

>> ИЗТЕГЛИ Я ОТ ТУК<<

 

За връзка с илюстраторката Дебора Добрева:

Имейл: dibdobreva@gmail.com

 

За свободата на словото

За Дебора свобода на словото значида можеш да изявиш своята гледна точка, позиция и преживяване, без да се чувстваш застрашен от нападки срещу теб (било то физически или емоционално манипулативни такива).

Често обаче свободата на словото в интернет се оказва нож с две остриета. Всеки може да напише, каквото поиска, а друг би повярвал, без да се замисли много. Дебора вярва, че е важно да се съмняваме в това, което четем. „Според мен има известна опасност от това да зачитаме написаното онлайн за една идея по-достоверно от казаното на живо. Важно е да се замислим при прочитането на факти онлайн, да се запитаме колко малък е шансът човекът, който стои зад написаното, да е експерт на дадена тема, и колко голям да е любител/наблюдател и пр. Ако човек спазва известна хигиена на браузване и събиране на информация от интернет мрежите, аз бих казала, че свободата на словото е винаги плюс“, споделя тя.

 

Снимка: Лина Чакърова

 

За борбата срещу фалшивите новини

Истината е, че всеки сам може с малки крачки да се бори срещу дезинформацията. За Дебора това става чрез „намирането на достоверни източници, откриване на понякога доста тънката граница между мнение и факт, даже и в някои крайни случаи търсене на отговорите в странична литература (далеч от онлайн  дискусиите).“

Въпреки всичко да протестираме срещу фалшивите новини може да се окаже трудоемко. Дебора коментира, че действията срещу дезинформацията понякога може и да нямат желания ефект. „Ако под протестиране се разбира разобличаване, то тогава - да! Но се опасявам, че по-мащабни действия по-скоро привличат нежелано внимание към самата фалшива новина и съответно увеличават възможността за нейното разпространение.“, допълва младият артист.

 

За подкрепата от наградния фонд

Дебора Добрева е сред авторите, отличени на „Второ място“ в четвъртото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“, които получиха парична награда в размер на 120 лв. Средствата за наградния фонд на конкурса бяха събрани благодарение на щедри дарители и активисти, които се включиха в дарителската кампания на Български център за нестопанско право през април и май 2021 г.

Паричната награда Дебора инвестира за обогатяването на личната си библиотека чрез закупуване на нови книги. „Взех си няколко книги от хорър/трилър жанр, които да ме вкарат в хелоуинското настроение.“, споделя талантливата илюстраторка.

 

Изложба „ДИГИТАЛНО ПРЕЗАРЕЖДАНЕ: Правата и свободите във виртуалния свят“ 2021

Илюстрацията „Демистифициране на агресора“ е част от изложбата „ДИГИТАЛНО ПРЕЗАРЕЖДАНЕ: Правата и свободите във виртуалния свят“ 2021. В ядрото на креативните работи, представени в експозицията, стои дигиталната трансформация на трите основни граждански права, които са есенцията на гражданското участие - правото на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото, пречупени през художествения поглед на 16-те отличени автори в конкурса „Граждански Будилник“ 2021.

>> Разгледай и сподели изложбата онлайн <<

 

 

През 2022 г. предстои петото издание на конкурса „Граждански Будилник“. Ако искаш да подкрепиш младите таланти, които създават изкуство, говорещо за права, можеш да дариш за тях още сега.

За повече информация – попитай на budilnik@bcnl.org.

 


Материалът е подготвен с финансовата подкрепата на Фондация “Америка за България” и на Столична община по СП „Култура“ за 2021 г.

                                          

 

назад