Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

До 15 април удължаваме срока за участие в конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

31 Март 2023

Срокът за кандидатстване в шестото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК е удължен до 15 април 2023 (включително).

 

Ако ти си творческа натура и се занимаваш с фотография, рисуване или писане на текстове, участвай с твоя авторска творба в шестото издание на 

конкурса за социално ангажирано изкуство  

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 

на тема „Свързани в Доброто: Силата да си помагаме“ 

Чрез езика на твоето изкуство очакваме да ни разкажеш истории за обединяващата енергия на доброволчеството. При разработване на творческата си концепция може да се водиш от тези няколко насочващи въпроса: 

 • >> Как доброволчеството свързва хората?  
 • >> Колко голяма може да е силата на гражданското сдружаване, когато е в името на обща кауза – да помагаме?  
 • >> Какво можем да постигнем, когато действаме заедно?  
 • >> Може ли сдружаването да е ключът към успеха на всяка доброволческа кампания?   

Отговорите може да потърсиш там, навън, сред хората, доброволческите групи и гражданските организации. Авторските произведения могат да отразяват реални събития или случки, срещи с граждански организации, доброволци, както и да бъдат изцяло плод на твоето въображение.  

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ, ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕШ  

- Конкурсът ще бъде отворен за участие от 1 февруари до 15 април 2023 г., вкл. (виж по-долу повече за правилата, формуляра и кой може да участва). 

През май 2023 г. творбите ще бъдат оценени от професионално жури 

В периода 24 април – 24 май 2023 г. публиката ще може да гласува за своите фаворити онлайн във Facebook страницата на конкурса (правилата за гласуване са по-долу). 

Авторите на творбите от 3-те категории: „Фотография“, „Илюстрация“, „Текст“, които бъдат оценени от журито на „Първо място“, на „Второ място“ и на „Трето място“, ще бъдат удостоени с парични награди от наградния фонд* на конкурса, за който БЦНП ще набира средства от 1 февруари до 1 юни 2023 г.

На 1 юли 2023 г. по време на Фестивал ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"-София, ще наградим отличените автори. 

Избраните  творби ще бъдат представени в изложба на открито в градината пред Народен театър „Иван Вазов“ в София от 3-17 юли 2023 г. и разпространени в онлайн изложба. 

 

ГРАФИК НА КОНУРСА 
 • Кандидатстване в шестото издание на конкурса „Граждански Будилник“: 1 февруари – 15 април 2023 г. 
 • Онлайн гласуване във Facebook страницата на конкурса: 24 април – 24 май 2023 г. 
 • Фестивал за изкуство и права ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК vol.6 и награждаване на победителите в конкурса: 1 юли 2023 г. 
 • Изложба с избрани творби от конкурса пред Народен театър „Иван Вазов“: 3-17 юли 2023 г. 
ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА 

Кандидати за участие в конкурса могат да бъдат: български и чуждестранни автори, на възраст - над 14 години.  

Не се изисква кандидатите да имат професионален творчески опит. Приемат се работи на утвърдени автори, като се окуражава участието на творци, които са в началото на творческата си кариера.  

Всеки автор може да подаде до 5 творби за участие във всяка от 3-те категории: „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“. 

Кандидатстващите фотографии, илюстрации и текстове трябва да бъдат авторски произведения, които изследват и отразяват зададената тема: „Свързани в Доброто: Силата да си помагаме“. 

Изискване е творбите да не са били отличавани или публикувани в рамките на друг конкурс.  

В категория „Фотография“ се приемат:   

 • професионални фотографии   
 • любителски фотографии  

В категория „Илюстрация“ се приемат:  

 • илюстрации  
 • рисунки  
 • плакати  
 • живопис 
 • графични изображения 
 • колажи 
 • типографски работи 
 • комикси  

В категория „Текст“ приемаме:  

 • есета до 1,200 думи  
 • текстове с поезия до 1,200 думи  
 • текстове с проза до 1,200 думи  

 

Към кандидатурата задължително се посочват: 

 • Две имена, имейл и телефон за връзка с автора/авторския колектив 
 • Възраст на автора/авторския колектив 
 • Категория на творбата/серията творби 
 • Заглавие на творбата/серията творби, съответно – на всяка отделна творба (когато не са в серия) 
 • Послание на творбата – до 60 думи 
 • Кратка история на творбата/серията творби - кога е създадена и какво е провокирало автора/авторския колектив да я създаде 
 • Съгласие, съотв. несъгласие на автора/авторския колектив за публикуване на творбата/серията творби във Facebook страницата на конкурса за гласуване от публиката. 

Авторите, чиито творби са отличени в конкурса и класирани за включване в изложбите, следва да разрешат и изрично да предоставят на Български център за нестопанско право - организатор на конкурса „Граждански Будилник“ 2023 - безвъзмездното право на ползване върху авторските творби за популяризиране на резултатите от конкурса и разпространение на творбите с некомерсиална цел посредством изложбите и банката с изображения за свободно ползване от трети лица. 

 

Важно: Български център за нестопанско право ще направи предварителен подбор на получените кандидатури за тяхното съответствие с темата и правилата на конкурса. Произведения, които не отговарят на условията на конкурса, уронват доброто име на организатора, подстрекават към насилие или език на омразата, няма да бъдат допуснати до оценка от журито, както и за публично гласуване. 

 

Важно: Български център за нестопанско право не използва, не разпространява и не популяризира по никакъв начин некласирани от журито авторски произведения, получени на етап кандидатстване, чиито автори във формуляра за кандидатстване са отбелязали изричното си несъгласие творбите им да бъдат публикувани на Facebook страницата на конкурса за гласуване от публиката. 

 

КАК И КЪДЕ ДА ИЗПРАТИШ СВОЯТА ТВОРБА 

 

Стъпка 1: За да се включиш в конкурса, трябва да попълниш този ФОРМУЛЯР ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ 

 

Стъпка 2: Дигиталните копия на авторските фотографии, илюстрации и текстове се подготвят за изпращане във формат: jpgpngpdf или word – като прикачени файлове. Ако са по-големи от 5 MB – се подготвят за изпращане чрез линк за сваляне на файловете от платформа за безплатно споделяне (например, wetransfer.com, dox.bg, tranz.it, dropbox.com). 

 

Стъпка 3: Формулярът за кандидатстване и приложените към него творби се изпращат на имейл: budilnik@bcnl.org, лице за контакт – Айлин Юмерова. 

 

Важно: Творбите в „Илюстрация“ следва да са предварително дигитализирани като снимки или сканирани (в случай че не са създадени в дигитална среда). 

 

Краен срок за кандидатстване: 15 април 2023 г., включително. 

 

 КОЙ ОРГАНИЗИРА КОНКУРСА И ЗАЩО 

Организатор на конкурса „Граждански Будилник“ е фондация „Български център за нестопанско право“ (БЦНП)Ние сме неправителствена организация в обществена полза. Нашата мисия е да подкрепяме хората в България да се сдружават свободно и да са граждански активни. Това правим повече от 22 години. За нас сдружаването и гражданските организации са повече от ценност – те са двигателят на гражданското общество. 

Затова, за нас е особено важно все повече хора да разпознават гражданските организации около себе си, да бъдат съпричастни към техните каузи, да доброволстват и да се доверяват на силата да се свързваме в Доброто и да помагаме. 

С тази идея преди 5 години стартирахме „Граждански Будилник“ – конкурс за творци, които искат да поставят темата за гражданските свободи и възможността да се сдружаваме, да говорим свободно, да протестираме. В петте издания досега участие взеха над 480 български и чуждестранни автори. Получихме повече от 1000 творби:  илюстрации, комикси, стихотворения, есета, разкази, публицистични материали, фотографии, фото истории.  

ЗА ВЪПРОСИ 

Ако имаш въпроси, свързани с кандидатстването, може да ни пишеш на имейл: budilnik@bcnl.org.  

 

Надяваме се, че сме успели да те вдъхновим и вече имаш идея как можеш да разкажеш история за силата на гражданските права, Доброто и сдружаването. Очакваме те в това приключение!

____________________________

Конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ 

 

 

---------------------------------

Автор на заглавната илюстрация „Ние сме героят“ е Милена Симеонова, 3-то място в конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2019

назад