Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Фестивал ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021 – да поставим правата на сцената

28 Юли 2021

Заповядайте на Фестивала на 26 август, 2021 г., от 16:00 часа пред Лятната сцена в Борисова градина

 

Фестивалното лято в сърцето на столицата е в разгара си! След Фестивала на социалното предприемачество, продължаваме да се събираме и да говорим за още една значима тема – човешките права през погледа на изкуството. Тази година 90 артисти от страната и чужбина се включиха в четвъртото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021. И след като виртуалната публика избра своите фаворити в категориите ИЛЮСТРАЦИЯ, ФОТОГРАФИЯ и ТЕКСТ, дойде ред да разберем кои ще бъдат тазгодишните отличени автори и техните произведения. Тази година темата, по която ги предизвикахме да творят, отново е свързана с правото ни на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свобода на словото, но този път следим за това как изглежда упражняването на тези права в дигиталния свят.

По този повод ви каним на първия по рода си Фестивал ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021, за да разберем заедно кои фотографи, илюстратори и текстописци ще грабната заслужените призове.

Редом с това ви предлагаме да се потопите в празничната атмосфера и среда на смели и съпричастни хора, които ценят своята свобода, помагат на граждански каузи и вярват, че правата са ценност, а не състояние. Фестивалът е мястото, на което всеки, който има вътрешния пламък и любопитства да бъде част от активното гражданско общество, ще може да намери другари и съмишленици.

Заповядайте на 26 август, 2021 г., от 16:00 часа пред Лятната сцена в Борисова градина!

Подгответе се за набор от музикални, танцови и творчески активности за малки и големи! Ето какво сме подготвили в рамките на фестивалния полуден:

 

16:00 - 16:30 | РАБОТИЛНИЦА DRUM CIRCLE С ЯМБАДОН

Нека заедно създадем ритъма на фестивала! Под насоките на талантите от Ямбадон, ще направим музикален кръг с ударни и перкусионни инструменти и ще разберем колко сила и какъв живец се крият в ритмичното сдружаване.

 

16:40 – 17:10 | РАБОТИЛНИЦА ЗА АФРО ТАНЦИ

Кой каза, че трябва да летим до Африка, за да се потопим в енергичната танцова култура на горещия континент? Там където има ритъм, се ражда и танцът. В улавянето на неговата енергия ще ни помогне Мария Коса и нагледно ще видим как чрез изкуството говори за солидарност.

 

17:20 – 17:50 | РАБОТИЛНИЦА ЗА SWING ТАНЦИ

Заедно с нашите приятели от Swing Society ще се потопим в 30-те години на миналия век и ще усетим пулса на едни от най-енергичните и забавни танцувални стилове.

 

18:00 – 19:00 | ТВОРЧЕСКИ АКТИВНОСТИ НА ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК ЗА ПРЕСЪЗДАВАНЕ НА ПРАВА И ИГРАТА „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК“

Заповядайте в трите творчески ъгъла около лятната сцена и се включете в тематичните активности:

РИСУВАНЕ – Да рисуваме права! Всеки желаещ ще има възможност да сподели своето виждане по въпроса с гражданските ни права, като на специална картичка „довърши“ или „продължи“ една от миналогодишните наградени илюстрации и по този начин създаде своя собствен прочит по темата.

СНИМАНЕ – Под зоркото око на опитния граждански активен фотограф Тихомира Методиева – Тихич ще опитаме да открием примери за това как изглежда правото ни на сдружаване около нас и да ги уловим през обектива. Екипирайте се с камера или смартфон!

ПИСАНЕ Оставете своето послание върху стената на Гражданския будилник, като споделите какво за вас означава правото на сдружаване, правото на мирни събрания и свободата на словото! Вдъхновение ще може да почерпите от разговора за гражданските ни свободи днес със студентите по право от ELSA Bulgaria, които ще са наоколо.

„ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК“ – Игра за малки и големи

Открийте жълтото петле на Гражданския будилник около фестивалния спот и научете какво означават правото на сдружаване, мирни протести и свободата на словото през ясни примери от живия живот. Отговорете правилно на всички въпроси, сверете верните отговори при всяко петле и грабнете своята награда!

ЗАБАВНИТЕ ИГРИ НА ТРОТОАРА

Ако сте фенове на зарибяващите настолни игри в ГОЛЯМ ФОРМАТ, не пропускайте да минете и през ъгълчето на ТРОТОАРА и да покажете в коя игра сте мастър!

 

19:00 – 20:00 | НАГРАЖДАВАНЕ НА АВТОРИТЕ В КОНКУРСА „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК“ 2021

Кои ще бъдат отличените автори и техните творби и какво ги мотивира да вземат участие в конкурса за социално ангажирано изкуство, ще разберем точно тук, на Лятната сцена в Борисова градина. В рамките на церемонията ще изтеглим и победителите в томболата от онлайн гласуването на публиката, както и трима от най-активните участници във фестивалните занимания.

 

20:00 – 21:30 | КОНЦЕРТИ

Фестивал без музика не върви. Поканили сме две яки банди, които ще ни накарат да танцуваме, да пеем с цяло гърло и да мечтаем за нови поводи да се събираме!

20:00 | ACOUSTIC SOUL JAZZ BAND помните ли работилницата по суинг танци от по-горе? Време е да упражним наученото с джипси суинг джаз бенда под мекия глас на френския акордеон! Чуйте само какво ви очаква!

20:50 | THE CASE - те са млада, различна и енергична банда. Свирят тонове авторски рок парчета с фюжън елементи. Чуйте ги тук!

 

Каним ви заедно да изпратим лятото под шарените звуци, ритми и движения на човешката свобода. Очакваме ви на Фестивала и доведете всеки граждански ангажиран човек, за който се сетите! Подготвили сме за всекиго по нещо – музика, танци, игри, предизвикателства, творчески занимания и освежаващи напитки!

Отбележете се във ФБ събитието, където ще ви запознаваме в детайли с елементите от програмата.

 


Инициативата се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и на Столична община по СП "Култура" за 2021 г.

                    

                                                      

С медийното партньорство на:

                       

_____________________________

Автор на заглавната илюстрация "Заразно добро" е Таня Божинова, отличена в категория "Илюстрация" на конкурса "Граждански Будилник" за 2020 г.

назад