Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Фестивал Граждански будилник 2023 – отличихме авторите в едноименния конкурс

3 Юли 2023

Защо им е на правата фестивал?

Защото свободата не е даденост...

 

Трета поредна година Български център за нестопанско право поставя правата на сцената! Конкурсът "Граждански Будилник" продължава да вярва в силата на изкуството като един от най-мощните посланици на гражданските права и свободи! ЗАТОВА – вече толкова време правим всичко по силите си да дадем мегафона на правата чрез изкуството и така повече хора да си припомнят защо е важно всеки да ги пази активно. 

Фестивалът за изкуство и права ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК тази година предложи почти 12-часова програма от разнообразни събития, които накараха посетителите да се вълнуват и размишляват. Близо 10 граждански организации се събраха на 1 юли във и около Топлоцентрала - София и всеки по свой начин показа защо и колко точно е важно да сме заЕдно и да си помагаме, да градим мостове, а не стени и да сме част от едно силно и здраво гражданско общество. 

Фестивалният маратон започна с играта на петлето на Граждански будилник, което събуди и големи, и малки с любопитни загадки и сутрешна гимнастика за мозъка в парка. 

За Земята показаха чрез интерактивна игра на карти как влияем на околната среда и какво трябва да правим, за да бъде това наше влияние максимално щадящо към природата ни.  

Аварийно спасяване Пловдив направиха демонстрация за оказване на първа помощ на пострадали при бедствия и аварии и споделиха своите опит и истории от случаите, в които някой е имал нужда от тяхната помощ. 

Ателие за рисуване на късметлийски камъчета, подготвено от нашите приятели от Общество 528, показа как сами можем да правим изкуство със собствено вдъхновение и то без да използваме пластмаса и без да оставяме никакъв отпадък.  

Пихме и по едно кафе... и решихме да го превърнем И в изкуство! Заедно с Направено с любов и кафеграф Стефка Николова рисувахме с кафе, като прехвърлихме енергията на кафето и върху платното за рисуване. 

Раздвижихме се с бойното изкуство Капоейра с школа Сиара и вдихнахме оборотите с ритъма на DizzyGrooves & BunnyVerse

Много се радваме, че успяхме да се срещнем с автори, участвали в конкурса и в предишни години, както и да се срещнем лично с много от артистите, взели участие в Граждански будилник през 2023. Говорихме и обменяхме опит и идеи как да стигнем до повече хора и как да намираме съмишленици, които вярват в каузата да се борим за правата си и да ги издигаме на пиедестал. 

Щрак и ДарПазар за пореден път показаха, колко са добри в това да показват разнообразието от продукти на социалните предприемачи, с които работим. Всеки можеше да се докосне до гражданската енергия и да опознае каузите на гражданските организации, които стоят зад тях. 

Настъпи моментът, който всички очаквахме с нетърпение - обявяването на победителите в шестото издание на конкурса “Граждански Будилник”. Тази година участваха 85 български артисти в трите конкурсни категории: "Илюстрация", "Фотография" и "Текст". Темата, която ги вдъхнови да творят, беше "Свързани в доброто – силата да си помагаме", а представените предложения бяха изключително впечатляващи. 

Церемонията на награждаването беше водена от Ива Дойчинова - журналист за граждански каузи и дългогодишен приятел на БЦНП. 

А сега – ето ги и авторите, които бяха удостоени с награди в трите конкурсни категории: 

 

НАГРАДЕНИ ТВОРБИ И ТЕХНИТЕ АВТОРИ В КАТЕГОРИЯ „ТЕКСТ“ 

Творбите са оцени и класира от жури в състав: Веселина Седларска, Захари Карабашлиев и Стефан Иванов.  

Първо място:Свилен Делчев - за разказа „Плочките пред входа 

Второ място:Иван Тотев – за есето Рожден ден в Ада"   

Трето място:Изабел Пламенова – за есето "Бъди Човек" 

Почетно отличие:Мария Каракашева – за есето "Денят, в който реших да не съм бльон" 

Почетно отличие:Татяна Йолин – за разказа "ОТВРАТ"  

*** 

Награда „Изборът на публиката“ от онлайн гласуването:Тони Кисьова – Хуба –  за текста „Славея кехая или Приказка за доброто“ 

 

НАГРАДЕНИ ТВОРБИ И ТЕХНИТЕ АВТОРИ В КАТЕГОРИЯ „ИЛЮСТРАЦИЯ“ 

Творбите бяха оценени и класирани от професионално жури в състав: Велина Мавродинова, Розалина Буркова и Весела Данчева 

Първо място:  ВАЛЬО – за илюстрацията „Къща в небето 

Второ място:Георги Георгиев-Аршата – за илюстрацията "за1" 

Трето място:Таня Божинова – за илюстрацията "Предай нататък” 

Почетно отличие:Нели Борисова – за илюстрацията “Заедно сме по-силни“ 

Почетно отличие: Станислав Иванов Георгиев-Слави – за илюстрацията “Новите титани“  

*** 

Награда „Изборът на публиката“ от онлайн гласуването:Полина Митева – за рисунката „Нека разцъфналото добро грее в сърцата ни!“ 

 

НАГРАДЕНИ ТВОРБИ И ТЕХНИТЕ АВТОРИ В КАТЕГОРИЯ „ФОТОГРАФИЯ“ 

Творбите бяха оценени и класирани от професионално жури в състав: Надежда Павлова, Мирослав Маринов и Александър Николов.

Първо място:Иван Тотев – за фотографиите  "В името на доброто”, "Залез от петнадесети етаж”, "Чуваме ги!”, "Човекът и машината" и "Ангел в Ада”  

Второ място:Тихомира Методиева-Тихич – за фотографиите " Доброволци в наводненото село Трилистник, 04.09.2022“, “Разчистване на наводненото село Слатина, 05.09.2022”, “Екипът на Аварийно спасяване Пловдив в село Каравелово в деня на Съединението, 06.09.2022”, “Разчистване на наводненото село Каравелово в деня на Съединението, 06.09.2022”, “Разчистване на наводненото село Каравелово в деня на Съединението, 06.09.2022” 

Трето място:Денислав Стойчев – за серията фотографии  “Доброволци почистват района на заслон „Орловец“ (“БАК”) в Рила в акция „ИзЧисти планини” на екологично сдружение “За Земята” 

Почетно отличие и Награда „Изборът на публиката“ от онлайн гласуването:Татяна Сегеевна Гаркавая – за фотографията "Укрепване на изкуствения остров за пеликани” 

Почетно отличие:Снежи Динкова -  за серията фотографии „Посади дърво,  

последвай доброто“ 

ЧЕСТИТО НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ!

 

Екипът на БЦНП благодари на всички, които се включиха в конкурса!

Вярваме, че всеки един от вас чрез своето изкуство носи промяна и вдъхновение за много други!

Отличените на „Първо място“ във всяка от трите категории получиха парична награда от 700 лв., на „Второ място“ – 550 лв., на „Трето място“ – 400 лв. Авторите с почетни отличия и удостоените със специалната награда „Изборът на публиката“ получиха предметни награди с дизайнерската визия на Граждански Будилник.  

Общият награден фонд бе осигурен благодарение на щедрата подкрепа на граждански активисти, ценители на изкуството, приятели и партньори в рамките на дарителската кампания, организирана от Български център за нестопанско право.

Благодарим от сърце на всички, които станаха част от тази мечта и подкрепиха талантливите творци и организацията на фестивала, с обща сума от 11 120 лв. 

 

*** 

С томбола бяха изтеглени и имената на хората, подкрепили в онлайн гласуването своите фаворити в трите категории.  Късметлиите са: Десислава Ангелова, Лили Николова и Стела Михайлова Койчева.

И да не забравяме кой се грижеше за настроението преди и след церемонията – хората на музиката, разбира се. На сцената бяха не само правата, а и две топ банди, които раздвижиха кръвта и краката на всички ни! Седмината от “Funkilicious” - вокал, китара, пиано, бас, барабани, саксофон, тромпет подгряха церемонията и публиката, а група Таралеща сложи черешката на вечерта с разбиващи изпълнения!  

За нас беше истинска гордост да споделим това приключение с всички вас – артисти, активисти, граждански организации, дарители, граждани, доброволци, музиканти, журналисти – без вас Гражданският будилник не би могъл да има смисъл, защото точно вие сте неговия мощен глас!  

___________________ 

Горди сме да споделим, че тази година за първи път съТворяваме Фестивала за изкуство и права ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК с подкрепата и на нашите будни дарители, които се включиха в благотворителната ни кампания. Благодарим ви, че станахте важна част от общността ни на съмишленици, които вярват, че чрез социално ангажираното изкуство можем да говорим и защитаваме правата си! 

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България. Фестивалът е подкрепен от Лятна програма на Столична община и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Наши партньори са Пенсионно осигурително дружество "Бъдеще". Медиен партньор на инициативата е Българското национално радио.  

 

 

назад