Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Глория Вълчева: Заради обществените норми, човек намира свободата на речта на първо място в интернет средата

2 Ноември 2021

Глория Вълчева е автор на фотографията „Дигитална опора“, която печели трето място в категория „Фотография“ на конкурса „Граждански Будилник“ 2021, организиран от Български център за нестопанско право

 

За твореца Глория Вълчева и фотографията

Глория Вълчева е на 29 години, родом от Димитровград, а сега живее във Варна. Занимава се с логистика и споделя, че работата ѝ е свързана с множество предизвикателства. Наскоро открива за себе си интересно хоби, с което да запечатва момента, а именно – чрез фотографията.

Купува своя DSLR апарат в началото на тази година. Казва, че тласък за това решение е била и пандемията. „Ще си призная, че основен виновник за това бе обстоятелството COVID-19, което отне от социалното ни време, но ни даде предостатъчно време за нас самите сред мислите ни „И сега какво?“. След като усетих магията на апарата, реших да запиша курс. Речено/сторено!“

Така, малко по малко, Глория навлиза в света на фотографията и разбира, че това е изкуство, което фотографът развива цял живот. „Истината, според мен, е че не всеки може да бъде фотограф, не всеки успява да предаде емоцията и енергията, която присъства в реалната среда. Точно това е моментът, в който се открояват наистина добрите фотографи. А дали аз ще бъда една от тях…знам ли? Към днешна дата нямам нито стаж, нито толкова практика, за да претендирам за това. Вярвам, че големите фотографски имена са „големи“, защото това са личности, непрестанно „бълващи“ кадри, експериментиращи, учещи се неуморно. Но вярвам, че без едно не може - усетът. Усет за правилния момент, правилната перспектива, красивата страна на нещата. Е, това вече вярвам, че го нося“, споделя тя.

А останалото идва със снимане, снимане, и пак снимане.

Като любим стил във фотографията Глория посочва портретната. „Харесвам да запаметявам емоциите на хората, изписани на лицата им. Тъй като обичам да пътувам бих казала, че имам доста пейзажни снимки, но определено за мен по-голямо предизвикателство са портретите, предавайки посланието „Кой съм аз и какво чувствам?“

За свободата на словото в интернет пространството и реалния свят

Чрез творбата си „Дигитална опора“ Глория изразява как много хора по света търсят опора в дигиталния свят, а не в реалния. В социалните мрежи различни личности се припознават едни в други и дават гласност на идеите, притесненията си. Затова и Глория вижда свободата на словото като „много по-обхватно понятие спрямо реалния свят.“

„Отдавам го на различните възприятия на психиката на човек, в зависимост от заобикалящата го среда и въздействащите фактори. Всички добре познаваме „обществените норми“, които в много случаи поставят границите на словото, в което не виждам нищо лошо. Граници, които в дигиталния свят не съществуват. Има множество примери, показващи точно това. Стотици създадени организации от хора, припознали се един в друг, чрез свободата на собственото си слово, търсещи последователи. И там, който търси-намира. Точно това описва и творбата ми „Дигитална опора“. Типичния пример за това как заради обществените норми, човек намира свободата на речта на първо място в интернет средата“, споделя тя.

Харесва ти нейната фотография „Дигитална опора“?

>> ИЗТЕГЛИ Я ОТ ТУК<<

 

За връзка с фотографката Глория Вълчева:

Имейл: gloriq.vylcheva@abv.bg

 

За безграничната свобода и неудобните теми

За Глория свободата на словото ни дава възможности, но и създава проблеми. „Както повечето неща в живота, така и безграничната свобода има своя „чар“, но и своя „недостатък“. Както се казва „нож с две остриета“. Аз лично съм привърженик на думата “баланс”, дори бих казала, че е в категория „любимите ми думи“. Смятам, че свободата на словото без контрол води след себе си до проектирането на „неистини“, споделя Глория.

Има неща, за които ни е трудно да говорим. Понякога не виждаме и възможност да говорим за тях в реалния свят. „Има множество неудобни теми, трудни за изричане на глас. Истории, дълбоко болезнени за обществото. Теми свързани с дискриминация, малтретирани деца, жени, хора с увреждания. Неща, за които се предпочита да не се говори, поне в реалността. Всички от нас са попадали случайно или не сред безбройните форуми, разискващи „дълбоко екзистенциалните“ проблеми както на жените, така и на мъжете“, казва Глория.

 

За борбата с фалшивите новини

Фалшивите новини са навсякъде, харесва ли ни или не. Според Глория трябва да се протестира срещу фалшивите новини, трябва да се търсят подходи за тяхното ограничение онлайн.

„Като подход може да е създаването на стремеж в потребителите за дигитална грамотност. Както споменах, фалшивата новина създава неистина. Неистината води до заблуда в потребителите. Фалшивите новини са глобален проблем и ако всеки от нас има набор от умения за правилна преценка, определено би ограничил разпространението им. Може би трябва да наблегнем точно на това - как да се борим с дезинформацията чрез знанията ни за нея. Като основната цел, разбира се е нейното ограничение в интернет света“, добавя тя.

 

За подкрепата от наградния фонд

Глория Вълчева е сред отличените на „Трето място“ автори в четвъртото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“, които получиха парична награда в размер на 80 лв. Средствата за наградния фонд на конкурса бяха събрани благодарение на щедри дарители и активисти, които се включиха в дарителската кампания на Български център за нестопанско право през април и май 2021 г.

За Глория най-голямата награда е високото признание на журито за творческия ѝ талант да предава социално ангажирани послания. С наградата от конкурса ще отпразнувам спечеленото място, за което искрено благодаря. Наистина се радвам, че творбата ми „Дигитална опора“ успя да докосне Вас и да стигне до душите ви, предавайки посланието ми“, споделя младата фотографка.

 

Изложба „ДИГИТАЛНО ПРЕЗАРЕЖДАНЕ: Правата и свободите във виртуалния свят“ 2021

Фотографията „Дигитална опора“ е част от изложбата „ДИГИТАЛНО ПРЕЗАРЕЖДАНЕ: Правата и свободите във виртуалния свят“ 2021. В ядрото на креативните работи, представени в експозицията, стои дигиталната трансформация на трите основни граждански права, които са есенцията на гражданското участие - правото на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото, пречупени през художествения поглед на 16-те отличени автори в конкурса „Граждански Будилник“ 2021.

 

>> Разгледай и сподели изложбата онлайн <<

През 2022 г. предстои петото издание на конкурса „Граждански Будилник“. Ако искаш да подкрепиш младите таланти, които създават изкуство, говорещо за права, можеш да дариш за тях още сега.

За повече информация – попитай на budilnik@bcnl.org.


 

Материалът е подготвен с финансовата подкрепата на Фондация “Америка за България” и на Столична община по СП „Култура“ за 2021 г.

                                   

назад