Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Изложба "ДИГИТАЛНО ПРЕЗАРЕЖДАНЕ: Правата и свободите във виртуалния свят" 2021

29 Юли 2021

Изложбата „ДИГИТАЛНО ПРЕЗАРЕЖДАНЕ: Правата и свободите във виртуалния свят“ 2021 представя гледната точка на 16 млади фотографи, илюстратори, писатели и поети към темата за дигиталното презареждане на гражданските ни права и свободи днес.

Как се възприема тази онлайн трансформация – като повече възможности, повече свобода или повече ограничения и предизвикателства?

Отговорите ще намерите в артистичните платна с творбите на талантливите автори, отличени в конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ 2021. В ядрото на креативните работи стоят правата, които са основна съставка на гражданското общество - правото на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото, които всеки ден се презареждат с ново съдържание и начин на упражняване във виртуалния свят.

Експозицията е плод на дългогодишните ни усилия да насърчаваме будните и социално ангажирани автори да разгръщат творческата си енергия и да разказват за човешките и гражданските ни права и свободи през погледа на своето изкуство. Това правим чрез конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК, който тази година организирахме за четвърти път. В него участие взеха 90 автори от страната и чужбина.

Официалното откриване на изложбата „ДИГИТАЛНО ПРЕЗАРЕЖДАНЕ: Правата и свободите във виртуалния свят“ 2021 ще се случи в рамките на Фестивала ГРАЖДАНСКИ БУДУЛНИK 2021 – на 26 август 2021 г., пред Лятната сцена на Борисова градина, София.

Артистичната експозиция може да разгледате от 16 август до 7 септември 2021 г. в Галерията на открито в столичната градина „Кристал“. Ако сте пропуснали, след 7 септември ще имате шанса да се насладите на творбите в онлайн изложбата, която ще бъде достъпна в YouTube канала на БЦНП, както и на сайта на БЦНП тук:

 

 

 

Изложбата се реализира с финансовата подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Столична община по СП „Култура“ за 2021 г.


С медийното партньорство на:
 
_____________________________
Автор на заглавната фотография „Keep Walking“ е Тюнчер Еминов, отличен в категория „Фотография“ на конкурса „Граждански Будилник“ за 2018 г.

назад