Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Спасителна програма: SAVE the SAVIORS

Книжарница с мисия Надежда

24 Април 2020
Книжарница с мисия "Надежда" на сдружение "Паралелен свят"

Откакто навлякохме пижамите, вече знаем какво е да си затворник в дома си. Ден след ден без цел, без смисъл, без посока. Може да бъде и по-лошо - да си под карантина за цял живот, защото си родител на дете с интелектуални затруднения и няма как нито да работиш, нито да печелиш. Но и още по-зле може да е. Ти самият да си детето с увреждане, но вече пораснало. Над 18 г. си, на работа не те взимат, а и какво ли умееш...

Парите са кът, нищожната ти социална пенсия трябва да стигне и за майка ти, която вече е възрастна и на свой ред има нужда от помощ. Обречени на такова бъдеще, родители на деца с интелектуални затруднения от Пловдив решават да отхвърлят доживотната карантина  и да измислят работа и смисъл за себе си и за децата си. Така преди година и половина създават книжарница "Надежда". Книжарница с работилница - родители и деца заедно правят сувенири /ключодържатели, картички, украса за празници.../.

Вече не са само родители и деца, но и колеги - обща работа, обща печалба, споделен свят. Окуражени,че могат повече, организират  и спорт за младите - отборът по баскетбол всяко лято е на състезание в Италия и се връща с медали, други тренират тенис на корт или плуване. Унинието вече го няма - интелектуалните затруднения не са присъда, а просто затруднения, които се преодоляват.

Сега, покрай вируса, работилницата е замряла. Рисковано е и за младите, а още повече за възрастните им родители, да пътуват с градския транспорт до работа. И отново са затворени вкъщи. Дните пак започват да се влачат по пижама и безцелно. За да излязат отново от социалната изолация, им трябва служебен автомобил. Инициативата SAVE the SAVIORS / Спаси спасителите ще им помогне да го имат. 


SAVE the SAVIORS - за да спасим спасителите!

   

назад