Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Конкурс за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2020

1 Юни 2020

Разкажи през погледа на изкуството за правата и свободите по време на кризата. Най-добрите творби ще си разпределят наградния фонд от 1000 лв. Краен срок: 1 юли 2020

 

Тази година животът на всички ни се промени. Наложените мерки за борба с COVID-19, ситуацията на извънредност и принудителна социална изолация създадоха усещане за ограничаване на гражданските ни свободи, нарастващи страхове и безпомощност. В същото време се родиха и забележителни примери за солидарност между хората, стремеж за общи действия в подкрепа на нуждаещите се и нови форми за изразяване на съпричастност и гражданска позиция.

Ако се занимаваш професионално или любителски с фотография, рисуване или писане и искаш да споделиш твоята форма на солидарност към случилото се от началото на извънредното положение до днес, за да предадеш чрез силата на изкуството си послания за значимостта на гражданските ни права и свободи - предизвикай се и кандидатствай в

Kонкурс за социално ангажирано изкуство

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2020

До 1 юли 2020 г. ни изпрати твои авторски фотографии, илюстрации или текстове, които разказват за:

     >> Солидарността между хората и силата на сдружаването в името на обществено значими каузи по време на извънредното положение;

     >> Как изразявахме и изисквахме да бъде чута гражданската ни позиция по актуални социални теми и проблеми в ситуация на криза, дори когато не можехме да се събираме на мирни протести навън;

     >> Свободата на словото, което не може да се карантинира зад маски, въпреки ограниченията за борба с COVID-19.

Авторските творби могат да стъпват върху реални примери и събития, случващи се от началото на извънредното положение до днес, които отразяват личното ти отношение като творец към значимостта на правото на сдружаване, правото на мирни събрания или свободата на словото по време на кризата и след нея.

През лятото на 2020 г. произведенията ще бъдат оценени от жури с дългогодишен професионален опит. В края на септември 2020 г. ще се състои награждаването на отличените автори, а техните творби ще бъдат представени в специална изложба на открито и разпространени в онлайн изложба.

Наградният фонд** е 1000 лв., който ще бъде разпределен между авторите на творбите, класирани на първо място в трите категории на конкурса. 

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ

 • Кандидатстващите фотографии, илюстрации и текстове трябва да бъдат авторски произведения, които изследват и/или да отразяват отношение към гражданските права и свободи по време на криза съгласно зададената тема на конкурса.
 • Всеки автор може да подаде до 5 творби за участие във всяка една от трите категории на конкурса.
 • Към кандидатурата задължително се посочват категория, заглавие и кратка аргументация на творческата идея / замисъл, реферираща към избраното право / права (максимум до 150 думи или 1000 символа). Кандидатите посочват и две имена, имейл и телефон връзка.
 • В категория „Фотография“ се приемат професионални фотографии и любителски снимки (дигитални или аналогови);
 • В категория „Илюстрация“ се приемат рисунки, живопис, илюстрации, графични изображения, колажи, типографски работи и комикси;
 • В категория „Текст“ се приемат есета, текстове с поезия, проза, както и публицистични текстове. Текстовете трябва да са с максимална дължина до 1,500 думи.
 • Авторите, чиито творби са отличени в конкурса и класирани за включване в изложбите, следва да разрешат и изрично да предоставят на Български център за нестопанско право - организатор на конкурса „Граждански будилник“ 2020 - и на Столична община - финансираща институция и управляваща Столична програма „Култура“ - безвъзмездно право на ползване върху авторските творби за популяризиране на резултатите от конкурса и разпространение на творбите с некомерсиална цел посредством изложбите. Български център за нестопанско право и Столична община не разпространяват и не популяризират по никакъв начин некласирани от журито авторски произведения, получени на етап кандидатстване.

  КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА?

В конкурса могат да участват български и чуждестранни творци, в това число студенти и ученици. Приемат се работи на утвърдени автори, както и се окуражава кандидатстването на творци, които са в началото на своята творческа кариера. Не е задължително участниците да имат професионален творчески опит или техни творби да са били излагани или публикувани.

КАТЕГОРИИ И ЖУРИ

Авторите могат да участват във всяка от 3-те категории: „Фотография“, „Илюстрация“, „Текст“. Творбите ще бъдат разгледани и оценени от жури от изтъкнати професионалисти и културни деятели в съответната категория:

ЖУРИ В КАТЕГОРИЯ "ФОТОГРАФИЯ"

 • Веселина Николаева – наративен фотограф, завършва документална фотография в Академията по изкуства в Утрехт Холандия, темите ѝ са винаги със социална значимост, с което изразява своята позиция на творец и граждански активна личност.
 • Мирослав Маринов – фотограф на свободна практика, преподавател по фотография и основател на Софийска фотографска школа.
 • Христина Ташева – фотограф, концептуален артист, чрез творчеството си изразява активна гражданска позиция, като част от фотокнигите ѝ третират теми като миграция и национална идентичност.

 ЖУРИ В КАТЕГОРИЯ "ИЛЮСТРАЦИЯ"

 • Велина Мавродинова – съосновател и дългогодишен творчески директор на Enthusiasm – водеща брандинг компанията. С 30-годишния си опит като графичен дизайнер и артдиректор, тя стои зад изграждането на някои от водещите и много популярни марки на българския пазар, установени успешно и на международните пазари.
 • Розалина Буркова - визуален артист, илюстратор и режисьор на анимации, работила за марки и организации като Human Rights Watch, NBC, Tate Modern, Washington Post и Gucci, както и за различни социални каузи и проекти с фокус върху отговорното отношение към природата, правата на жените и борбата срещу половите стереотипи.
 • Росица Ралеваилюстратор и графичен дизайнер. Работила е за Compote Collective, poststudio, Anima Docs, Полски Институт, Музейко, Български хелзинкски комитет, Fine Acts, Унгарски културен институт, Ted-Ed, Human Rights Watch, Dushman, издателство Колибри и др.

ЖУРИ В КАТЕГОРИЯ "ТЕКСТ"

 • Марин Бодаков - писател, журналист, университетски преподавател.
 • Стефан Иванов – поет, културолог и доктор по философия, автор на стихосбирки. Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е, заедно с Иван Добчев, на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление. Пиесата му „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия. През 2017 г. пиесата му „Същият ден“ е поставена в Ню Йорк в LPAC, а през 2018 г. е резидентен драматург на Националния театър на Люксембург. През 2019 г. късометражният анимационен филм „Задачи за деня“, по едноименното му стихотворение, е официално предложение на България за „Оскар“.
 • Зарина Василева – журналист в OFFMedia, докторант в СУ „Св. Климент Охридски“ с изследване за ефективността при осъществяването на социалните каузи в онлайн среда.

НАГРАДИ

Най-добрите, въздействащи и свързани с темата на конкурса творби ще бъдат удостоени с парични и символични предметни награди.

Авторите на произведенията, класирани на първо място във всяка от трите категории, ще си разпределят наградния фонд** от 1000 лв.

По-широката селекция произведения ще бъдат включени в специална изложба на открито, както и популяризирани в онлайн изложба. Отличените произведения ще бъдат публикувани за свободен достъп и сваляне от онлайн банка за изображения на сайта на Български център за нестопанско право.

ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ

За участие в конкурса се попълва формуляр за кандидатстване.

Дигиталните копия на авторските фотографии, илюстрации и текстове се изпращат във формат: jpeg, png, pdf или word или, ако са по-големи от 5 MB – чрез линк за сваляне на файловете от платформа за безплатно споделяне (например, WeTransfer.com; dox.bg; tranz.it; dropbox.com) 

Формулярът за кандидатстване и приложените към него творби се изпращат на имейл: budilnik@bcnl.org, лице за контакт – Айлин Юмерова.

Краен срок за кандидатстване: до 1 юли 2020 г., включително.

 

**ДАРИТЕЛСКА ИНИЦИАТИВА

До средата на юни успяхме да наберем наградния фонд от 1000 лева за отличените на първо място автори в трите категории на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2020! 

Благодарим на всички дарители и съмишленици, които се включиха в дарителската кампания и подкрепиха младите творци да създават съБуждащо изкуство. Дарителската ни инициатива продължава до 30 юни. Допълнително събраните средства ще увеличат паричните награди за класираните на първите места. Може да ни подкрепите, като изпратите дарителски SMS с текст DMS BUDILNIK на номер 17 777 или онлайн на DMS платформата.

 

ЗА КОНКУРСА ДО МОМЕНТА

За трета поредна година Български център за нестопанско право подкрепя будните и социално ангажирани творци, като провежда конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК. Чрез него насърчаваме и отличаваме млади артисти, разказващи за важността на свободата да се сдружаваме за общи действия, да отстояваме открито целите си и да казваме какво мислим.

През 2019 г. в конкурса участие взеха 85 социално ангажирани творци, а техните послания достигнаха до над 200 000 човека. Сред тях журито отличи 21 млади таланти, които се откроиха със своята будност и артистичен почерк. Благодарение на дарителите на конкурса, тримата отличени на 1-во място в категориите „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“, получиха и специални парични награди. Сред първенците в конкурса бяха:

 • Биляна Матеева, която получи парична награда от 250 лв. за илюстрацията си "MEDIA". Интерференцията в творбата ѝ е метафора за цензурата и селективността на съвременните медии откъм информацията, която предават и начина, по който я предават. Така, както „старите телевизори губят връзка, прекъсват и изменят кадъра и звука“.
 • Поля Христова, която заслужи първото място и паричната награда от 250 лв. за фотографската серия "Климатични промени - Бъди ТИ промяната". Посланието в нейните фотографии е реплика срещу проблемите с глобалното затопляне. Кадрите представят моменти от ученически протест „Петъци за бъдеще“ (Fridays for future), провел се в Добрич през 2019. През обектива си Поля показва именно свободата на словото или, с други думи казано, даването на гласност на актуалния обществен проблем. Според авторката „има ли гласност, има и решение“.
 • Емине Садкъ, която се отличи със силата на словото и гласа си в текста "Мълчание" и бе наградена с парична награда от 250 лв. Текста си посвещава на студентите от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, които с цената на собствения си личен живот, време и риск за образование са водили битка срещу политизирането на университета. Във фокуса на посланието стои образованието и нуждата да развива своята роля, за да вдъхновява и обединява.

________________________

Конкурсът се реализира в рамките на проект „Творци – посланици за социална промяна“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство със сдружение „Творческа Улица за Художници и Артисти“ - ТУХАРТ. Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2020 г.

назад