Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Креативни работилници с журито на "ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК"

1 Април 2021

През април 2021 г. организираме поредица от креативни работилници с журито на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК, които ще провокират въображението ти. Доц. д-р Марин Бодаков („Текст“), Велина Мавродинова („Илюстрация“) и Мирослав Маринов („Фотография“) ще дадат ценни насоки, практически съвети и техники как пълноценно да разгръщаш творческата си идея и да я претворяваш в текст, фотография или илюстрация с висока художествена стойност. Срещите са подходящи както за кандидатите в тазгодишния конкурс, така и за всеки, който иска да развие своите творчески умения и талант.

Работилниците са безплатни и ще се случват всяка сряда на април, от 15:00 до 16:30 часа, онлайн в Zoom.

Запиши се работилниците тук:

>> ФОРМУЛЯР ЗА РЕГИСТРАЦИЯ <<

 

Тази година четвъртото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК ще се проведе от 1 април до 1 юни 2021 г.

В ядрото на творческото предизвикателство ще стоят правата и свободите, които са солта на гражданското общество. Правото на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото се презареждат с ново съдържание и начин на упражняване във виртуалния свят. Как възприемаш тази дигитална трансформация – повече възможности, повече свобода или повече ограничения и предизвикателства?

Какво казва въображението ти?

Ще очакваме да го споделиш в конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК до 1 юни (виж по-долу детайли за конкурса, а на 1-ви април очаквай старта на кандидатстването).

 

Работилница за креативни мисли с доц. д-р МАРИН БОДАКОВ

| категория „Текст“ |

 

Дата: 14 април 2021, сряда

Час: от 15:00 до 16:30 часа

Място: в Zoom

Преди срещата: Препоръчваме ти предварително да се подготвиш с твой кратък текст или откъс от текст, по който след това ще получиш индивидуална обратна връзка от доц. д-р Марин Бодаков. Моля, текста да изпратиш на имейл: budilnik@bcnl.org най-късно до 11 април 2021 (неделя), за да може доц. д-р Бодаков да се запознае с него.

По време на срещата: Доц. д-р Марин Бодаков ще сподели кои са най-важните критерии, които журито следи при оценяването на творбите. Той ще обърне специално внимание на всеки един от предварително изпратените текстове, като даде индивидуална обратна връзка и коментари по тях. Ако искаш да кандидатстваш в конкурса, ще имаш страхотния шанс да получиш конкретни предложения как да доразвиеш и надградиш работа си, така че да се класира сред най-добрите в категория „Текст“ на конкурса.

Доц. д-р Марин Бодаков е преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски“. Сред последните му по-значими публикации са монографията „Критика и искреност. Случаят Йордан Маринополски“ (2019) и стихосбирката „Мечка страх“ (2018). Редовен автор на сайта www.toest.bg по литературни и социални въпроси.

Доц. д-р Бодаков е член на журито в категория „Текст“ на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК през 2019, 2020 и 2021 г.

 

Работилница за креативни кадри с Мирослав Маринов

| категория „Фотография“ |

 

Дата: 21 април 2021, сряда

Час: от 15:00 до 16:30 часа

Място: в Zoom

По време на срещата: Мирослав ще представи по разчупен и атрактивен начин основните насоки за това как да пресъздаваш търсена концепция със средствата на фотографията. Практическият елемент в срещата ще е пряко насочен към ученето чрез преживяване – ще направи подробен анализ на снимки на вече утвърдени автори, предаващи социално значими послания. Той ще ти помогне в обогатяването на изразните средства, които можеш да ползваш във визуалния свят. Колко е важна ролята на светлината и композицията, за да се изведе същинското послание на снимката, са само част от темите, които Мирослав ще засегне.

Мирослав Маринов е фотограф на свободна практика, преподавател по фотография и основател на Софийска фотографска школа.

Мирослав е член на журито в категория „Фотография“ на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК през 2019, 2020 и 2021 г.

 

Работилница за креативни визии с Велина Мавродинова

| категория „Илюстрация“ |

 

Дата: 28 април 2021, сряда

Час: от 15:00 до 16:30 часа

Място: в Zoom

По време на срещата: Велина Мавродинова ще отговаря на въпросите, които те вълнуват по отношения на създаването на въздействаща илюстрация, която говори по абстрактна тема, каквато е темата за правата. Тя ще ти даде ценни съвети как да изчистиш концепцията си и успешно да изведеш на преден план смисъла и посланието, които искаш да предадеш през визуалните форми. Велина ще сподели конкретни примери за изразни средства, стилистика и техника, които можеш да използваш в процеса на рисуване, така че, ако кандидатстваш, твоята илюстрация да има всички шансове да се нареди сред най-добрите в конкурса тази година.

Велина Мавродинова е съосновател и дългогодишен творчески директор на Enthusiasm – водеща брандинг компанията. С 30-годишния си опит като графичен дизайнер, артдиректор и илюстратор, тя стои зад изграждането на някои от водещите и много популярни марки на българския пазар, установени успешно и на международните пазари.

Велина е член на журито в категория „Илюстрация“ на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК през 2019, 2020 и 2021 г.

 

За конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК през 2021

 

  • Конкурсът ще бъде отворен за участие от 1 април до 1 юни 2021 г.
  • За отправни точки на творческата ти идея може да използваш някой от въпросите (това ще ти помогне за предварителната подготовка преди срещите с журито):

>> Как преборваме цензурата, дезинформацията и фалшивите новини в онлайн средата? – пресечната точка между свободата на изразяване, критичната мисъл и говоренето на неистини.

>> Как протестираме от виртуалните площади? - дигиталните инструменти, които помагат да изразяваме гражданска позиция по значими обществени теми.

>> Как се сдружаваме и работим онлайн в името на общи каузи? – гласът на гражданските организации и техните общности в онлайн пространството, нови форми на обединяване и сдружаване във виртуалния безграничен свят.

  • През лятото на 2021 г. произведенията ще бъдат оценени от жури с дългогодишен професионален опит.
  • Докато журито оценява, публиката ще може да номинира във Фейсбук най-добрите творби във всяка от 3-те категории. Артистичните произведения ще бъдат публикувани в тематични албуми във Фейсбук страницата на ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК. Всеки може да гласува, като сподели изображенията фаворити на личната си страница. Гласуването ще бъде отворено от 15 юни до 15 юли 2021 г.
  • Авторите на творбите от 3-те категории, оценени на „Първо място“ от журито, както и тези, получили специалното отличие „Изборът на публиката“, ще бъдат удостоени с парични и предметни награда и участие в интервю за Списание 8.
  • На 26 август 2021 г. на Фестивала на Гражданския будилник в София ще бъдат наградени отличените автори, а техните творби ще бъдат представени в изложба на открито пред Народния театър „Иван Вазов“ и разпространени в онлайн изложба.

 

Повече подробности за конкурса – виж на сайта на БЦНП и на Фейсбук страницата на ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК.

 

Време е за подготовка!

____________________________________________________________________

Конкурсът се реализира с финансовата подкрепата на Фондация “Америка за България” и на Столична община по СП „Култура“ за 2021 г.

 

 

С медийното партньорство на:

 

________________________________________

Автор на заглавната фотография "Keep Walking" е Тюнчер Еминов, отличен в категория "Фотография" на конкурса "Граждански будилник" за 2018 г.

назад