Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Мария Вълканкина-Каракашева: "Да твориш добро, да създаваш усмивки е най-висшето изкуство"

27 Юли 2023

Снимка: Личен архив

 

 

Мария Вълканова-Каракашева е автор на есето “Денят, в който реших да не съм бльон”, което спечели Почетно отличие в категория „Текст“ на конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ 2023, организиран от Български център за нестопанско право (БЦНП).

 

Представяме ви интервю с един от авторите на конкурса "Граждански Будилник" vol.6, подготвено от Ева Рашева, координатор на БЦНП, за поредицата "Истории за авторите на конкурса "Граждански Будилник" 

 

1. Как би описала себе си с едно изречение?

Мария Вълканкина-Каракашева – идеалист, който вярва в по-доброто утре, сътворено от обединените човешки ценности. Опитвам се да видя нюансите на всички цветове, без да губя усещането кое е черно и кое е бяло.

 

2. Разкажи ни за първия си запомнящ се досег с литературата.

Любовта ни с литературата е много стара и неугасваща. Вярвам в силата на словото, възхищавам се на автори, които чрез словото могат да вдъхновяват и буквално да променят съдби. Силата с написани думи на лист хартия да успееш да усмихнеш някого или да го разплачеш за мен е омайваща. Литературата ти дава много по-широк поглед, отколкото и най-цветното ежедневие може да ти предостави и навътре в човешката душа. Не споменавам любими книги, защото вкусът е индивидуално нещо, за жалост се появи модерно и немодерно дори и в тази област. Аз съм от Добруджа и ще си призная нещо, което може да прозвучи малко еретично, но харесвам много Йордан Йовков и Елин Пелин, за мен са умели художници на нашата родна българска душа. 

Надявам се най-запомнящият се досег с литературата да е издаването на първата ми книга :)

 

3. Ако утре доброволчеството бъде забранено, мислиш ли, че изкуството може да се пребори за него?

Живеем в доста „интересни“ времена (с негативна комутация), но искрено се надявам, че няма да дойде ден, в който доброволчеството да бъде забранено. Това ще означава да се забрани поривът на човека да помогне на човека до себе си, безкористно и с мисъл за някакво общо добро.  

Изкуството за мен е обмен на идеи, то те кара да мислиш, а мислещият човек е борбеният човек, който последователно работи за сбъдването на своите идеали. Да забраниш на хората да помагат на ближния си би отприщило невиждана сила. Дори и апокрифно изкуството винаги е помагало и успявало да държи идеите в името на общото благо живи, докато дойде отново моментът те да изплуват на повърхността. 

Дори не искам да си помисля за ден, в който доброволчеството да е забранено.  Изкуството вече се е преборило за съществуването на добротворството хиляди пъти. Всеки е открил доброволческото начало в себе си, възпитавайки се в общочовешки ценности, чрез книгите, музиката, филмите, картините.

 

4. Защо хората да прочетат твоето есе "Денят, в който реших да не съм бльон", в което участваш в конкурса "Граждански Будилник" 2023?

Ще ми е приятно, ако докосналите се до моето есе, усетят пожеланието ми към всички ни – за търпение един към друг, за да може да участваме в смислени и конструктивни диалози, за уважение към различната гледна точка. Защото различността ни всъщност е чарът на живота. Хубаво е пламенно да защитаваш своето мнение, но не е лошо да чуеш и това на човека отсреща, да поразсъждаваш и евентуално като бонус може и да научиш нещо ново.

Защото само като се приемаме един друг в своята различност можем да сбъднем чудото на заедността. 

Пълния текст на есето може да прочетете ТУК.

5. Според теб сдружаването и изкуството имат ли общ сизифов камък, който заедно могат да избутат?

Аз по-скоро вярвам в идеята, че с малки крачки можеш да покориш и най-непристъпния връх, стига да направиш първата крачка. Изкуството, поне качественото според мен, показва че в същината си, ние сме по-скоро еднакви – в нашите чувства, в изконните неща, които ни трогват, карат ни да се чувстваме добре или зле. Колкото и различни гледни точки да съществуват в наши дни, делим общи основни ценности и добродетели, колкото и да се опитват да ни убедят, че не е така. Чрез изкуството често си казваме – ето, някой друг преживява същата тъга като мен или същата радост. Може би така се чувстваме по-малко самотни, защото доказано от много науки човекът е социално същество и се чувства по-добре, когато е част от „цяло“, обединено от дадена идея, страст, вярване. 

Докато индивидуализмът очевидно работи в изкуството, историята е свидетел, че обединените човешки усилия наистина творят чудеса. 

Легендата за Сизиф малко или много навява мисълта за безсмислеността на дадено усилие, но според мен всяка проява на доброволчество, било то и най-малката е заредена с голям смисъл – дори и тези, които изглеждат като неизискващи огромно усилие, например да събереш боклуците около блока си или да оправиш градинката, само си помисли колко положителна енергия и усмивки това ще роди. Това за мен е голям резултат, така правиш света, в който самият ти живееш едно по-приятно място. Да помислим, ако всеки го направи, какви ще са резултатите. Ще е достатъчно да изчистим средата около себе си, ако успеем с тази задача, да „поразичистим“ и в душите . А може би ще е по-правилно да го направим в обратен ред.

В най-приятният вариант изкуството и доброволчеството трябва да работят заедно, защото да твориш добро, да създаваш усмивки е най-висшето изкуство.

Церемония по награждаване на авторите в конкурса „Граждански Будилник“ vol.6 на 1 юли 2023 г. в Топлоцентрала - София

 

Изложба "Свързани в Доброто: Силата да си помагаме" 2023

Доброволчеството е другото име на сдружаването - едно от основните наши граждански права, което ни позволява да се организираме, да създаваме общности, да се чуваме и да бъдем чути, да правим това, което вярваме, че е най-добро за нас и за тези, на които искаме да помагаме. Есето "Денят, в който реших да не съм бльон" на Мария Вълкванова-Каракашева е една от разбуждащите истории за силата на сдружаването в името на общи каузи, която е част от изложбата "Свързани в Доброто: Силата да си помагаме" 2023. Експозицията представя 30 фотографии, илюстрации и текстове, които разказват за свързващата сила на Доброволчеството. Всички те - вдъхновени от реални събития, от срещи с граждански организации, от акции с доброволчески формирования и отличени в конкурса „Граждански Будилник" vol.6. Цялата изложа може да разгледате онлайн ТУК.

***

Какво предстои?

През 2024 г. предстои седмото издание на конкурса „Граждански Будилник“. Ако искате да подкрепите младите таланти, които създават изкуство, говорещо за права, може да дарите за тях още сега ТУК.

За връзка с нас – може да ни драснеш на имейл: budilnik@bcnl.org или да ни потърсиш на тел: 0888-519-991

 


Това интервю е създадено с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“

 

назад