Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Мая Иванова: „Мотивирана съм да продължа да създавам социално ангажирано изкуство“

9 Август 2022

Снимка: Личен архив

 

 

Мая Иванова е автор на диптиха илюстрации „Връзката между поколенията“, който спечели Трето място и парична награда от 200 лв. в категория „Илюстрация“ на конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ 2022, организиран от Български център за нестопанско право (БЦНП). Средствата за наградния фонд на конкурса бяха набрани благодарение на щедри дарители и активисти, които подкрепиха дарителската кампания на БЦНП през 2022 г.

 

 

 

Интервю на Елена Лулчева, доброволец на БЦНП, за поредицата „Истории за авторите на конкурса „Граждански Будилник“

 

 

Мая, разкажи ни малко за себе си. Откъде си? С какво се занимаваш?

Аз съм от Бургас и съм завършила художествената академия в София, бакалавър „Графика“ и магистър „Илюстрация“. Занимавам се с рисуване по натура, илюстрация и дигитално изкуство.

 

Как се зароди любовта ти към рисуването?

От малка много обичах да рисувам и една от мечтите ми беше да стана художник. В началното училище бях в паралелка по изобразително изкуство, където по-усилено развивах уменията си и участвах в различни детски конкурси.

 

Какви са основните теми, които те вдъхновяват и по които твориш?

Вълнуват ме теми като времето, преходността на живота, различните емоции у хората.

 

Сподели ни повече за твоите илюстрации под общо заглавие „Връзката между поколенията“, с които участва в конкурса „Граждански Будилник“ 2022. Каква беше мотивацията зад тях? Какво те вдъхнови?

Идеята се зароди във времето на пандемията, където възрастните хора са най-уязвими и трябва да им се помага. Но не трябва да забравяме, че и ние имаме какво да научим от тях – те ни помагат със своите знания и житейски опит. Този обмен представлява връзката между поколенията. Надявам се, че илюстрациите ми ще накарат хората да се замислят върху това и да си помагат взаимно повече.

 

 

Кой беше най-предизвикателният момент в процеса ти на работа?

Най-предизвикателният момент беше да изразя идеята си максимално семпло, с малко на брой фигури, ясно и изчистено.

 

Как интерпретираш ти „социално ангажиращата роля“ на твореца?

За мен социално ангажиращата роля на твореца се изразява в това, той да бъде активна част от колективни дейности и да твори по теми, засягащи обществени проблеми, като това изключва платени участия, защото е важно творецът искрено да реши сам, че желае да се включи във социалните дейности и решаване на социални проблеми.

 

Церемония по награждаване на авторите в конкурса „Граждански Будилник“ vol.5, 19 юни 2022 г., Топлоцентрала - София

 

Важно ли е според теб творците да създават социално осъзнато и ангажирано изкуство?

Да, защото това е начин да се обедини цялото общество, чрез изкуството.

 

С какви чувства продължаваш напред след участието си в конкурса „Граждански Будилник“?

Чувствам се щастлива, че имах възможността да участвам в конкурса „Граждански будилник“ и съм мотивирана да продължа да създавам социално ангажирано изкуство.

 

Какво си пожелаваш?

Пожелавам си много творчески успехи за напред, както и много възможности за изява

 

Какво планираш да направиш с получената парична награда от конкурса?

С получената парична награда от конкурса смятам да направя посещение до Ивановските скални манастири, където да разгледам стенописите, на които много се възхищавам и да усетя творческия дух на авторите. По възможност ще посетя и тракийската гробница в Свещари през втората половина на август. С останалата част от парите ще закупя художнически материали, за да продължавам да се развивам в рисуването.

 

Церемония по награждаване на авторите в конкурса „Граждански Будилник“ vol.5, 19 юни 2022 г., Топлоцентрала - София

 

 

Изложба „СДРУЖЕНИ: Силата да сме заЕДНО“ 2022

Правото на сдружаване е ключово гражданско право за всеки от нас, защото ни позволява да се изправим пред очите на несправедливостта и заЕДНО да направим необходимото, за да подобряваме света. Диптихът илюстрации „Връзката между поколенията“ е част от изложбата „СДРУЖЕНИ: Силата да сме заЕДНО“ 2022. Експозицията представя фотографиите, илюстрациите и текстовете на 15-те социално ангажирани автори, отличени в конкурса „Граждански Будилник“ vol.5. Те разказват вълнуващи истории за солидарност и за силата на гражданското сдружаване, какво задвижва тази енергия, накъде е насочена тя и какво всъщност означава да сме заедно - обединени и сдружени?

 

Разгледай и сподели изложбата онлайн:

 

През 2023 г. предстои шестото издание на конкурса „Граждански Будилник“. Ако искаш да подкрепиш младите таланти, които създават изкуство, говорещо за права, можеш да дариш за тях още сега.

За връзка с нас – може да ни драснеш на имейл: budilnik@bcnl.org или да ни потърсиш на тел: 0888-519-991

 

________________

 

Това интервю е създадено с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“

 

назад