Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Гражданско участие

НАВИГАТОР в дигитализацията и демократизацията на гражданското участие

28 Октомври 2020

В зараждането си демокрацията се изгражда от диалога, дискусиите и обсъжданията на площади и амфитеатри в Древна Гърция. Всеки на тези публични места е можел да участва, за да се постигне баланса между различните икономически интереси, културни възгледи и възприятия за решаването на един или друг въпрос. Днес социалните платформи са новите Агори -публични места за дискусии.

Все повече правителства и държавни институции включват в работата си дигитални инструменти – да споделят актуална информация, да достигат до повече хора и да чуват мнението им по различни въпроси, с надеждата да реактивизират гражданите, да намалят политическата апатия и липсата на доверие в институциите. Налице са и множество предизвикателства пред администрациите, построени преди навлизането на дигиталния свят.

На свой ред, предизвикателства стоят и пред гражданските организации. Те са сред най-активните представители на гражданското общество -  участват във вземането на решения от институциите, като се застъпват за интересите и правата на групите, в полза на които са създадени. Самите граждански организации са изправени пред трудността да ангажират своите аудитории и да ги включват в застъпването за собствените им права.

Използването на дигиталните инструменти и платформи не е панацея за подобряване качеството на демокрацията, в която живеем. Те са само средства, които ние имаме властта да използваме за целите, за които решим.

Нашата цел е по-демократично гражданско участие.

Изтегли НАВИГАТОР в дигитализацията и демократизацията на гражданското участие.

 


„Проект „Дигитална демокрация“ се изпълнява от БЦНП с финансовата подкрепа на Програма Европа 2020 на Столична община.“ 

назад