Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Правна рамка на НПО и среда за НПО

ОБЩЕСТВЕНИ НАГЛАСИ КЪМ ГРАЖДАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ 2020

21 Септември 2020

Общата логика на обществените нагласи е следната - държавата и гражданските организации трябва да работят в сътрудничество за решаването на различни социални проблеми, но в този процес НПО трябва непрекъснато да упражняват натиск над държавата, защото тя a priori е склонна да злоупотребява с правата на гражданите.

Това е един от ключовите изводи от национално представителното проучване Обществени нагласи към гражданските организации, проведено през юни 2020 г.

Съществен ръст в подкрепата за НПО в сравнение с 2018 г.

Изненадващ резултат за гражданските организации се оказа повишеното доверие на хората в организациите. Проучването показва ръст на подкрепата за неправителствения сектор в три много важни направления:

  • Оценка на ролята му за развитие на обществото и защитата на важни за хората интереси;
  • Доверие в гражданските организации;
  • Ефективност на участието на организациите в решаването на проблемите в ключови обществени сфери.

Макар изследването да е проведено доста преди началото на протестите, искащи оставка на правителството и главния прокурор, в него се виждат ясни индикации за вече започналия процес на делегитимиране на държавата в способността ѝ да се справя с базисни свои функции.

Доклада от проучването ОБЩЕСТВЕНИ НАГЛАСИ КЪМ ГРАЖДАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ 2020 - ИЗТЕГЛЕТЕ ТУК.

 


Национално представителното проучване "Обществени нагласи към гражданските организации, юни 2020" е изготвено от Алфа Рисърч по задание на Български център за нестопанско право и с подкрепата на Фондация Америка за България.

Изявленията и мненията, изразени в доклада, не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори. 

назад