cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Други

ОБЩЕСТВЕНИ НАГЛАСИ КЪМ ГРАЖДАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ 2020

21 Септември 2020

Общата логика на обществените нагласи е следната - държавата и гражданските организации трябва да работят в сътрудничество за решаването на различни социални проблеми, но в този процес НПО трябва непрекъснато да упражняват натиск над държавата, защото тя a priori е склонна да злоупотребява с правата на гражданите.

Това е един от ключовите изводи от национално представителното проучване Обществени нагласи към гражданските организации, проведено през юни 2020 г.

Съществен ръст в подкрепата за НПО в сравнение с 2018 г.

Изненадващ резултат за гражданските организации се оказа повишеното доверие на хората в организациите. Проучването показва ръст на подкрепата за неправителствения сектор в три много важни направления:

  • Оценка на ролята му за развитие на обществото и защитата на важни за хората интереси;
  • Доверие в гражданските организации;
  • Ефективност на участието на организациите в решаването на проблемите в ключови обществени сфери.

Макар изследването да е проведено доста преди началото на протестите, искащи оставка на правителството и главния прокурор, в него се виждат ясни индикации за вече започналия процес на делегитимиране на държавата в способността ѝ да се справя с базисни свои функции.

Доклада от проучването ОБЩЕСТВЕНИ НАГЛАСИ КЪМ ГРАЖДАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ 2020 - ИЗТЕГЛЕТЕ ТУК.

 


Национално представителното проучване "Обществени нагласи към гражданските организации, юни 2020" е изготвено от Алфа Рисърч по задание на Български център за нестопанско право и с подкрепата на Фондация Америка за България.

Изявленията и мненията, изразени в доклада, не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори. 

назад