Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Финансова устойчивост

Опростяване, допълване и разясняване – от това има нужда нормативната и институционалната рамка на политиката за насърчаване на социалните предприятия в България

17 Март 2023
 2023


 

Това бяха трите ключови извода от Оценка на въздействието на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика, в сила от 2019 г. в България. Със сигурност най-важният извод е, че тази политика (която се инструментализира през закона) има огромен потенциал, тъй като средата и контекста показват позитивна реакция, и ако има негативи, то те ще бъдат само от ненаправеното, бяха думите на Иван Нейков, ръководител на екипа на Балкански институт на труда и социалната политика, изготвили оценката.

Сред обсъжданите препоръки: 

  • Автоматизиране и опростяване на процедурата по регистрация в Регистъра на социалните предприятия.
  • Разширяване на кръга на социалните предприятия и на социално-технологичните предприемачи, за да се издигне на едно по-високотехнологично ниво социалната икономика.
  • Разширяване на програмите, насочени към конкурентоспособността на социалните предприятия, без това задължително да бъде обвързано с нова заетост или обслужване на конкретни целеви групи.
  • Осигуряването на по-добър достъп до капитал и специално пригодени финансови инструменти, и други.

Това, което се сподели както от експертите, които са работили по оценката, така и от екипа на МТСП, е че темата за социалните предприятия е важна от гледна точка на това да се постигат устойчиви решения на сложни социални проблеми, и че насърчителните държавна политика може само да помогне за по-добрия отговор на тези предизвикателства.

В срещата се включи екипа на Министерство на труда и социалната политика, представено от заместник-министрите  Надя Клисурска-Жекова и Наталия Ефремова, и колегите им от ресорните дирекции, които бяха активни в обратната връзка и в готовността си да продължат диалога с общността на социалните предприятия за намиране на възможно най-добри решения за подкрепа на тази важна екосистема.

Цялата оценка може да прочетете тук. ДОКЛАД-оценка на въздействието-ЗПССИ

Декларация с искания и препоръки на социални предприятия можете да прочетете тук.

Следете ни за да се включите в следващи застъпнически действия по темата.

 

 

ТУК

назад