Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Отличихме авторите в четвъртото издание на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

27 Август 2021

„Ако не беше дъждът понякога, как бихме могли да оценим слънчевото време?“
Кевин Алан Милн
 


Народът е казал, че ако завали в деня на сватбата, значи, че животът на младоженците ще е щастлив и пълноценен. Обаче никой нищо не казва за фестивалите за социално ангажирано изкуство и значими каузи. Въпреки това, ние сме твърдо убедени, че същото вярване важи и в този случай. На 26 август ние от Български център за нестопанско право отбелязахме завършека на фестивалното лято с едно цветно събитие под дъжда в сърцето на града. Първото по рода си издание на Фестивал ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК събра под едно небе творчески активности, работилници, танци, песни и игри, свързани с правото ни на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото. Свежото настроение също бе налице, въпреки метеорологичните условия, за което искрено благодарим на всички участници!

Събитието започна с творческата drum circle работилница на нашите приятели от Ямбадон. С тяхна помощ заедно създадохме ритъма на фестивала и зададохме тон на предстоящите активности.Ритъмът води до танц – неизбежно е, особено, когато цяла секция перкусии те подтиква да се раздвижиш. Именно това се случи в рамките на работилницата по афро танци с участието на енергичната Мария Косса. Под нейно ръководство се потопихме в екзотичната танцова култура на горещия континент, а редом с това участниците размениха мнения и идеи за това какво означава солидарността и как да говорим за нея чрез танците.


За какво се сещате, когато чуете песента „Singing in the rain”? За Джийн Кели, знаковото му чадърче, щастие и танци под дъжда? Така си и мислехме. Е, никак не бе случаен фактът, че след афро танците, се изсипа още по-проливен дъжд, който мигновено създаде предпоставка за джаз по дъжда. Тук ред дойде и на работилницата по суинг танци, където под насоките на танцовото дуо от Swing Society заедно научихме и упражнихме най-първите си lindy hop стъпки. Беше неповторимо!


Междувременно на щанда на играта „Граждански будилник“ малки и големи приеха предизвикателството на Петлето и се впуснаха в treasure hunt за отговори на въпросите, свързани с нашите граждански права. Заедно с това малък, но вдъхновен отряд от фотографи тръгна из парка, решен да улови кадри с примери за сдружаване около фестивалната зона.

Други, пък, решиха да опитат от специалния джелато вкус на Гражданския Будилник под сладката шатра на сладоледените виртуози от Gelato Fabbrica. Трети пък се освежиха с безплатно питие, осигурено от нашите партньори от Zagorka.
 


Ред дойде и за един от гвоздеите на фестивала. На Лятната сцена в Борисова градина отличихме и най-добрите творби и техните автори в рамките на четвъртото поред издание на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК. В  него участие взеха над 90 български и чуждестранни артисти в трите конкурсни категории „Илюстрация“, „Фотография“ и „Текст“. Участниците бяха предизвикани да погледнат с творческо око трите граждански права (сдружаване, мирни събрания и свобода на словото) във виртуалния свят и как ги изглежда тяхното спазване и упражняване в дигитална среда.


По обичай, церемонията по награждаване водиха нашите приятели и верни партньори от Triple E.Y.E Project – Евелина Павлова и Ива Дойчинова – журналисти и търсачи на съкровища, които за поредна година припознаха смисъла от това заедно да насърчаваме създаването и популяризирането на социално ангажирано изкуство.


Е, стига толкова чакане и напрежение, ето кои са авторите, удостоени с призове в трите конкурсни категории:

В КАТЕГОРИЯ „ИЛЮСТРАЦИЯ“ НАГРАДИТЕ ОТИВАТ ПРИ:

Първо място: ДЪВКА, Симеон Христов
Второ място: ДЕМИСТИФИЦИРАНЕ НА АГРЕСОРА, Дебора Добрева
Трето място: A GIFT FROM FREEDOM – THE ESCAPISTS, Боряна Савова
Почетно отличие: ГЛАС В ПУСТИНЯ, Дарина Мунир Щеуи
Почетно отличие: ИЗБОРЪТ Е В ТВОИТЕ РЪЦЕ, Изабела Илиева - Artiz

Награда „Изборът на публиката“: ИСТИНАТА ЗАД ВСИЧКО, Ванеса Събкова

 


В КАТЕГОРИЯ „ТЕКСТ“ НАГРАДЕНИТЕ АВТОРИ СА:

Първо място и награда „Изборът на публиката“: В ПИПАЛАТА НА КРАКЕНА, Йордан Връбчев
Второ място: КИБЕР СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ, Александър Арнаудов
Трето място: ПОСТ, Александър Иванов
Почетно отличие: ДУМА СЛЕД ДУМА, Као Шанг Чин
Почетно отличие: ФЕНФИКШЪН: ЗА СВОБОДАТА (НА СЛОВОТО) ВЪВ ВИРТУАЛА, „Истинската любов“ и „Майсторът“ и Маргарита – 1 и 2“, Олга Нанова 

А В КАТЕГОРИЯ „ФОТОГРАФИЯ“ ПРИЗОВЕТЕ ОТИДОХА ПРИ:

Първо място: НЕВИДИМИЯТ ПРОТЕСТИРАЩ, ИЗКЛЮЧЕНИЕ, KILLED AND ERASED, ПРОТЕСТ И ДРУГИ СЪЩЕСТВИТЕЛНИ И FREEDOM NOT, Гергана Курукювлиева
Второ място: БЪДИ ЧОВЕК: ПОСЛАНИЦИ НА ДОБРОТО, Денислав Стойчев
Трето място: ДИГИТАЛНА ОПОРА, Глория Вълчева
Почетно отличие: УСЕЩАНЕ ЗА СВОБОДА, Пенко Скумов
Почетно отличие: ОСТАВИ СЕ ДА СИ ВОДЕН, Иван-Александър Иванов

Награда „Изборът на публиката“: ПРАВА И ПРОТЕСТИ – РАЗЛИЧНИТЕ, Венелин Тодоров


Награда за цялостен принос към конкурса „Граждански Будилник“: НЕЗАВИСИМОСТ, ГРАДСКА ХАРМОНИЯ, ЗА ПО-ЧИСТО БЪДЕЩЕ, СВОБОДНИ ИГРИ И TOGETHER WE STAND, DIVIDED WE FALL, Тихомира Методиева-Тихич


 

Честито на победителите! Благодарим на всички, които се включиха в конкурса, не спирайте да творите и да отстоявате своята гражданска позиция!  
 


В рамките на церемонията с томбола бяха изтеглени и имената на хората, подкрепили в онлайн гласуването своите фаворити в трите категории. Те получиха подаръци от лимитираната серия чанти, бандана шалове и значки на Гражданския Будилник.


Всеки от авторите, отличен на „Първо място“ получи награда от 400 лв., „Второ място“ – 120 лв., „Трето място“ – 80 лв., а удостоените със специалната награда „Изборът на публиката“ – 150 лв. Общият награден фонд бе осигурен благодарение на щедрата подкрепа на граждански активисти, ценители на изкуството, приятели и партньори в рамките на дарителската кампания, организирана от Български център за нестопанско право. Сърдечно благодарим на всички, които станаха част от този процес и подкрепиха наградните творци!


За завършек и с надежда да прогоним лошото време, фестивалът приключи с концерт на две от най-динамичните и зареждащи столични банди – Acoustic Soul Jazz Band и The CASE.

На сцената първо се качи джипси джаз квартетът, който ни покани на разходка из романтичните парижки улици. Минахме през едни от най-популярните acoustic jazz soul парчета и се потопихме в автентична атмосфера, водени от сладко-игривия тон на френския акордеон.


 

Вечерта приключи (напук) мажорно, благодарение на THE CASE, които представиха рок, фюжън и ска парчета от новия си албум. Отново се разтанцувахме и за пореден път оценихме свободата да бъдем заедно.

Благодарим специално за прекрасните моменти, уловени през обектив на фотографа с голямо сърце Тихомира Методиева-Тихич!

 

 

_______________________________

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и на Столична община по СП "Култура" за 2021 г. и в партньорство със Загорка АД

 


                    
                                                      
С медийното партньорство на:

       

назад