Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Паулина Гегова-Карамфилова: „Изкуството не е просто шоу бизнес, а истинско средство за изразяване и за промяна на животи“

10 Август 2022

Снимка: Личен архив

 

 

Паулина Гегова-Карамфилова е автор на публицистичното есе „Как доброволци и професионалисти спасиха нареченската гора“, който спечели Почетно отличие в категория „Текст“ на конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ 2022, организиран от Български център за нестопанско право (БЦНП). Средствата за наградния фонд на конкурса бяха набрани благодарение на щедри дарители и активисти, които подкрепиха дарителската кампания на БЦНП през 2022.

 

 

Интервю на Елена Лулчева, доброволец на БЦНП, за поредицата „Истории за авторите на конкурса „Граждански Будилник“

 

Разкажи ни малко за себе си. Откъде си? С какво се занимаваш?

Казвам се Паулина Гегова-Карамфилова – журналист, писател и редактор от Пловдив. В писателския бранш съм професионално от 2015 година, а към момента работя към три медии с различни жанрови характеристики – Информационен портал за неправителствени организации в България, MediaCafe и списание „Кактус“.

 

Как се зароди любовта ти към изкуството?

Любовта към изкуството, като цяло, се зароди в детска възраст. Родителите ми бяха преподаватели по литература, а още в I. клас се докоснах и до магията на театъра. Така тръгна дългият, осян с приключения и трудности, път към професионалното ми развитие в това поприще. Впоследствие завърших Актьорско майсторство за драматичен театър, а към настоящия момент съчетавам театъра с писането.

 

 

Какви са основните теми, които те вдъхновяват и по които твориш?

Бих казала, социалните теми. Тези, които са за хората, за казусите в обществото и тяхното евентуално разрешаване. Също и културата, защото без нея народът няма своя характер, своя „цвят“. И двата вида теми са някак си забутани назад в журналистиката, за сметка на крещящите, политизирани и „трафикантски“ новини, които ни заливат ежедневно. Те не целят нищо, освен омраза, клюкарство и затова се „продават“. Аз обичам да обръщам вниманието си към „аутсайдерите“ на социума, в който живеем.

 

Сподели ни повече за твоя авторски текст „Как доброволци и професионалисти спасиха нареченската гора“, с който участва в конкурса „Граждански Будилник“ 2022. Каква беше мотивацията зад него? Какво те вдъхнови?

Участвах в конкурса с публицистично есе, което описваше преживяването ми, заедно с още много други хора, като доброволци при гасенето на пожарите в Родопите, обхващащи село Югово, Наречен и Нареченски бани. Мотивацията дойде извън всякакви конкурси, дори не знаех, че ще кандидатствам. Тя се породи от необходимостта не просто да демонстрираме една природна стихия в пълната ѝ сила, но и да покажем истината, защото по темата се спекулираше много, като в същото време помогнем за гасенето на огъня.

Бих казала, че този, който ме вдъхнови да предприема тази сериозна и опасна крачка, беше съпругът ми. Именно той твърдо реши, че ще е доброволец, а аз го последвах. Не съжалявам за нищо.

 

Снимка: Личен архив

 

Кой беше най-предизвикателният момент в процеса ти на работа?

Със сигурност физическото натоварване. Баирът, по който слизахме, бе на височина 1300 м., а денивелацията 400 м. Освен това заобикалящата ни среда гореше. Вече не толкова, колкото предните дни, но все пак пламъците са си пламъци – няма безопасни такива. Определено се почувствах неподготвена, не достатъчно добра и опитна. Единственото, което ми помогна да премина прехода, бе пустият му инат.

 

Как интерпретираш ти „социално ангажиращата роля“ на твореца?

Социално ангажираният творец трябва да е наясно, че не работи за слава и пари. Не твори за известност и последователи. Ролята му трябва да е възпитателна, отрезвяваща, дори – като шумен шамар в лицето на обществото и управляващите. Да ги накара да се замислят, да се вдъхновят, ако е нужно – да се засрамят. А после, да предложи решения. Разбира се, това не означава, че трябва работата му да е депресивна или тъжна. Дори и по забавен начин можеш да предизвикаш промяна в отношенията.

 

Церемония по награждаване на авторите в конкурса „Граждански Будилник“ vol.5, 19 юни 2022 г., Топлоцентрала - София

 

Важно ли е според теб творците да създават социално осъзнато и ангажирано изкуство?

Стига да могат и да знаят как, да. Има много творци, които са добри артисти, но не знаят как да използват изкуството си като социален инструмент. Но тези, които успяват, прокарват една друга линия на културата и тя е, че не е само за развлечение. Не е просто шоу бизнес, а истинско средство за изразяване и за промяна на животи. Често изкуството е захвърляно, защото според много хора можем и без него. Е, нека докажем, че не можем!

 

С какви чувства продължаваш напред след участието си в конкурса „Граждански Будилник“?

С положителни, разбира се. Каквито биха били от всяка една позитивна инициатива.

 

Какво си пожелаваш?

На първо място, здраве. На второ – повече кураж за предизвикателствата, които съдбата ми е подготвила.

 

Церемония по награждаване на авторите в конкурса „Граждански Будилник“ vol.5, 19 юни 2022 г., Топлоцентрала - София

 

 

Изложба „СДРУЖЕНИ: Силата да сме заЕДНО“ 2022

Правото на сдружаване е ключово гражданско право за всеки от нас, защото ни позволява да се изправим пред очите на несправедливостта и заЕДНО да направим необходимото, за да подобряваме света. Публицистичното есе „Как доброволци и професионалисти спасиха нареченската гора“ е част от изложбата „СДРУЖЕНИ: Силата да сме заЕДНО“ 2022. Експозицията представя фотографиите, илюстрациите и текстовете на 15-те социално ангажирани автори, отличени в конкурса „Граждански Будилник“ vol.5. Те разказват вълнуващи истории за солидарност и за силата на гражданското сдружаване, какво задвижва тази енергия, накъде е насочена тя и какво всъщност означава да сме заедно - обединени и сдружени?

 

Разгледай и сподели изложбата онлайн:

 

 

През 2023 г. предстои шестото издание на конкурса „Граждански Будилник“. Ако искаш да подкрепиш младите таланти, които създават изкуство, говорещо за права, можеш да дариш за тях още сега.

За връзка с нас – може да ни драснеш на имейл: budilnik@bcnl.org или да ни потърсиш на тел: 0888-519-991

 

________________

Това интервю е създадено с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“

 

назад