cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Други

Подкрепено вземане на решение – теоретичен и практически наръчник за тълковници ПВР

12 Март 2021

Наръчникът представя възможностите за подобряване подкрепата в комуникацията с хора с интелектуални затруднения. Той е подходящ за:

– Професионалисти, които работят с хора с нарушения в интелектуалното функциониране и които търсят възможности за представяне и подобряване на комуникацията с тази група, както и взаимодействието на тази група с трети страни;

– Хора, които се вълнуват от темата „Как можем да осигурим равенство пред закона за толкова трудна (от гледна точка на останалите) комуникационна група?”;

– Организации, които имат желание да въведат иновативни методи на обучение и работа с хора с нарушения в интелектуалното функциониране, за да защитават правата им.

В първата част са представени стандартите на Конвенцията за правата на хората с увреждания и рамките на българските закони, които засягат достъпа до права на хората с увреждания. В специални раздели са разгледани спецификите на комуникацията при хора с интелектуални затруднения и възможностите на подкрепеното вземане на решения. Важна част от наръчника е споделения опит на тълковници ПВР в рамките на съдебни процедури за настаняване в резидентни услуги на лица поставени под пълно запрещение, включително са представени практически инструменти като речник на тълковника, протокол за изследване на комуникацията и други.

Целият наръчник може да прочетете тук.

 

Автори: Надя Шабани, Росица Савова, Мария Станчева

 

назад