cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Други

#ПраваПоВремеНаКриза: Отпечатъкът на COVID-19 в България

19 Юни 2020

Въвеждането на извънредно положение с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. беше неочаквано и без прецедент в новата ни история. Опасностите за здравето и живота на хората, предизвикани от епидемията от COVID–19, изискваха вземането на бързи и неотложни решения, но наложиха и ограничения на основни права на гражданите.

Извънредната ситуация изискваше анализ върху пораждащите се правни предизвикателства — за институции, бизнес, граждани, уязвими групи. Именно това бе целта на инициативата #ПраваПоВремеНаКриза.

Отпечатъкът на COVID-19 в България е сборник с текстове за упражняването, защитата и допустимите ограничения на правата на гражданите в контекста на извънредното положение - една своеобразна капсула, съдържаща отпечатъци и отражения на отминалото време на извънредни мерки и ограничения върху правата ни. Анализът на тези отпечатъци е може само да ни помогне да повишим доверието между хората - най-мощният социален капитал, с който разполагаме, за да развием и укрепим правния и демократичен ред в обществото ни. Вярваме, че Отпечатъкът на COVID-19 в България ще ни напомня да не допускаме същите грешки в бъдеще, както и да не забравяме натрупаните ценни и полезни решения. 

Защото най-добрият урок е този, който не се забравя.

 Корица: Rositsa Raleva for Fine Acts (CC BY–NC–SA 4.0)

 

назад