Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

С подкрепата на дарители ще наградим авторите в Граждански Будилник vol.5

30 Март 2022

Силата да сме заЕдно – набрахме успешно сумата за награждаване на творците, защитници на гражданските права!

 

Доказано е - човек е голям, колкото са големи мечтите и хората, които му помагат да ги постигне!

Днес ние се чувстваме истински големи…

Преди 5 години тръгнахме от една малка мечта – да насърчаваме все повече млади творци да говорят за значимостта на човешките и граждански права чрез езика на своето изкуство. Тя порасна в конкурс за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“, която днес може да се похвали с общност от 360 талантливи автори.

В подкрепа на тези, които се осмеляват да изразят обществената си позиция чрез изкуство и какво можем да постигнем заЕДНО, когато сме сдружени около една обща кауза, тази година си поставихме още по-амбициозната цел – да наберем 3000 лв. за наградния фонд на конкурса.

И успяхме! За по-малко от 2 месеца с подкрепата на щедри дарители набрахме необходимите средства за паричните награди за най-добрите илюстратори, фотографи и текстописци в конкурса „Граждански  Будилник“ vol.5! И не само това, ами успяхме дори да надскочим целената сума – набрахме 3 900 лв.!

Този успех нямаше да бъде възможен без подкрепата на 11 дарители - активисти, колеги, партньори, приятели - които повярваха в каузата на Български център за нестопанско право, застанаха до нас и се превърнаха в нашите посланици за добро. В името на изкуството, което защитава гражданските свободи!

 

Скъпи дарители, благодарим ви от сърце, че помогнахте мечтата ни да се превърне в реалност!

 

С вашата много ценна помощ ще наградим 12 талантливи творци с активна позиция за техните творби, будещи съпричастност и разказващи за силата на гражданското сдружаване в моменти на екзистенциална криза, каквато е настоящата. Техните арт работи ще бъдат оценени от професионално жури, а публиката ще излъчи своите фаворити във всяка от трите категории.

Ето как ще бъде разпределен наградният фонд в тазгодишния конкурс за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ vol.5:

В категория „Фотография“

 • Първо място: 400 лв.
 • Второ място: 300 лв.
 • Трето място: 200 лв.
 • Приз „Изборът на публиката“: 100 лв.

В категория „Илюстрация“

 • Първо място: 400 лв.
 • Второ място: 300 лв.
 • Трето място: 200 лв.
 • Приз „Изборът на публиката“: 100 лв.

В категория „Текст“

 • Първо място: 400 лв.
 • Второ място: 300 лв.
 • Трето място: 200 лв.
 • Приз „Изборът на публиката“: 100 лв.

С допълнителните средства от наградния фонд ще подкрепим творческия процес за пресъздаване в арт инсталация на избрана от Български център за нестопанско право визуална работа, посветена на силата на гражданското сдружаване. Тя ще бъде представена на ключова локация в София, носейки посланието - правото на сдружаване е едно от най-важните наши граждански права, защото ни дава да се изправим пред очите на несправедливостта и заЕДНО да направим нужното, за да задвижим света към по-добро.

Наградите ще бъдат връчени по време на Фестивала ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК на 19 юни 2022 г. в Регионалния център за съвременни изкуства – Топлоцентрала.

Очакваме ви!


Конкурсът се реализира с финансовата подкрепата на Фондация „Америка за България“

назад