Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Спасителна програма: SAVE the SAVIORS

SAVE the SAVIORS в 1 месец

10 Юни 2020

Пет от социалните предприятия, които сме подкрепяли през годините, бяха изправени пред риска да затворят и да не могат да продължат дейността си заради кризата с разпространението на COVID-19. Сблъскаха се и с нараснали социални очаквания – повече хора, които имаха нужда от тяхната подкрепа, и повече хора, за които тази подкрепа означаваше спасение.

Какво успяхме да постигнем през изминалия един месец заедно в #SaveTheSaviors

24 000 лева безвъзмездна подкрепа за покриване на спешни нужди в социалните предприятия

8 часа експертна подкрепа за това как да продължат в новата среда

47 души запазиха работата си

2 души започнаха нова работа в две от социалните предприятия

Над 100 нови клиенти на социалните предприятия и изпълнени поръчки за над 2000 продукти

Повече от 1000 топли обяда безплатно за хора в нужда

5 страхотни истории за общност, споделяне и справяне, които могат да вдъхновят всеки

Стигнахме до над 100 000 души, които научиха за дейността на социалните предприятия и #SaveTheSaviors

 

Какво споделят спасителите:

 

Арт ателие Творилница на Глобална инициатива в психиатрията – София:

Успяхме да задържим на работа 9 души. Инициативата ни помогна за разработване на нов продукт - комплекти за домашни арт занимания за деца и възрастни, като нашите в ателието. Комплектите включват всичко необходимо за ушиване на уникални и практични неща – като престилки за готвене, платнени торби и други. #SaveTheSaviors даде възможност да се говори публично за хората с психични проблеми, техните нужди и удоволствието, което изпитват от работата. Те станаха видими през силните си страни, а това е един от най-сигурните начини за постигане на промяна в нагласи и намаляването на стигмата към психичната болест. С нас се свързаха хора, които са чули по радиото нашите истории, някои дойдоха на място. Двама работодатели се свързаха с нас, за да предложат работни места на хора с психични разстройства, което е огромен успех не само за страната ни. Лекар-хирург дойде, за да си купи от нашите маски и сподели, че това, което правим е страхотно!

 

Чудната градина на фондация „Св. Николай Чудотворец“

Останали без доходи, със закъснявания от един месец на заплатите, бяхме в една от най- големите си кризи. Подкрепата е най- ценна когато е навременна. #SaveTheSaviors беше първата светлинка, която видяхме в ония мрачни дни. Изминалият месец беше време на изпитания, надежда и нови мечти. Все още продажбите ни вървят трудно. Вместо на четири места както миналата година, продаваме нашите цветя само на място в градината и на фермерски пазар веднъж седмично. Загубихме пари, но спечелихме приятели. С нас се свързаха много медии. Скоро ще започнем ремонти, имаме и проект за изграждане на детски център в градината. Надяваме се промяната на инфраструктурата в градината да привлече много нови клиенти млади хора с деца.

 

Бистро Каристо на Сдружение Каритас София

Успяхме да наемем още един човек в бистрото, който беше безработен, а сега помага в кухнята и при пакетирането на храната. Хората, които получиха топъл обяд благодарение на инициативата, живеят сами, стари са и са трудно подвижни. В повечето случаи те имат близки, но се страхуват да контактуват с тях или близките им нямат възможност да се погрижат. Това прави не само храната, която им доставяме, важна, но и вниманието, което получават при срещата си с нас и нашите доброволци.

 

Кетъринг Бон Апети на фондация „Светът на Мария“

Благодарение на подкрепата от #SaveTheSaviors беше разработен нов процес - ежедневно подготвяме и предлагаме обедно меню. Досега не сме го правили, но броят на поръчките нараства, при нас започват да идват хора от офиси в района и майки с деца от квартала. Партнираме си и с други организации, които купуват храна за хора, на които трайно помагат.

Освен че успяхме да задържим на работа главния готвач и трима от младежите с интелектуални затруднения, за нас е важно, че новата услуга ни позволява да достигаме до повече хора, като им предлагам вкусна и сготвена храна на достъпни цени. А и все повече хора разбират за каузата ни и стават наши посланици.

 

Книжарница с мисия „Надежда“ на сдружение „Паралелен свят“

Когато нещата толкова се объркат и не виждаш никакъв изход от ситуацията, се появява #SaveTheSaviors и те спасява в буквалния смисъл на думата. Тази година ние навършваме 10 години от създаването на организацията, приемаме тази помощ като най-големия и подходящ подарък.

Запазихме всички 12 човека, които работят в предприятието - 8 младежи с интелектуални затруднения и 4 родители. Благодарение на подкрепата, вече имаме служебен автомобил и наехме още една майка като трудов наставник, която ги взима с кола от дома им и ги връща обратно. В момента екипът е от 13 човека и само няколко дни след като отново отворихме клиентите се върнаха и вече изпълняваме поръчки за сватбени покани и други картички. С нас се свързаха и от фирма, която иска занапред да поръчва канцеларските си материали само от нас и така да ни помагат.

 

#SaveTheSaviors е инициатива много по-голяма от финансовата и експертната подкрепа, която петте социални предприятия получиха през изминалия месец. Спасението всъщност беше надежда и увереност:

  • За организациите и социалните предприятия – че промяната отваря нови възможности
  • За хората, които работят в социалните предприятия – че и в най-трудните моменти заедно можем да се справим
  • За всеки, който се срещна с дейността на социалните предприятия чрез разказите или продуктите им – спокойствието, че има хора, които ежедневно правят светът ни по-добър, и че всеки може да помогне за това дори и чрез малка покупка от продуктите на социалните предприятия.

 


SAVE THE SAVIORS

 

 

назад