Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Снежи Динкова: "Доброто има косвена връзка с природата"

21 Юли 2023

Снимка: Личен архив

 

Снежи Динкова е автор на фотографската серия “Посади дърво, последвай доброто”, която спечели Почетно отличие в категория „Фотография“ на конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ 2023, организиран от Български център за нестопанско право (БЦНП).

 

Представяме ви интервю с един от авторите на конкурса "Граждански Будилник" vol.6, подготвено от Ева Рашева, координатор на БЦНП, за поредицата "Истории за авторите на конкурса "Граждански Будилник" 

 

1. Как би описала себе си с едно изречение?

Бих описала себе си като човек, който се стреми към справедливостта в света и търси доброто във всеки човек.

 

2. Разкажи ни за първия си запомнящ се досег с фотографията.

Още от много малка обичам да снимам. Сега ми изникна един спомен, когато нашите ми купиха фотоапарат и започнах да снимам природата, животните и всичко, което ми направи впечатление. Нямах търпение да проявявам моментите, запечатани в снимки. До ден-днешен си пазя снимки от детството в албумчета.

 

 

 

3. Ако утре доброволчеството бъде забранено, мислиш ли, че изкуството може да се пребори за него?

По-добре да не бъде забранено.

 

 

 

4. Защо хората трябва да видят твоята фотографска поредица "Посади дърво, предай доброто", с които участваш в конкурса „Граждански Будилник“ 2023?

Много интересен въпрос. Мисля, че е хубаво хората да виждат не само снимката, а какво изразява тя самата. Доброто има косвена връзка с природата, която със сигурност допринася за красивите снимки.

 

 

Според теб сдружаването и изкуството имат ли общ сизифов камък, който заедно могат да избутат?

Смятам, че могат, да! Колкото и пъти да пада този камък, когато има хора, които да го вдигат отново и отново, нещата би трябвало да се случат.

 

Изложба "Свързани в Доброто: Силата да си помагаме" 2023

Доброволчеството е другото име на сдружаването - едно от основните наши граждански права, което ни позволява да се организираме, да създаваме общности, да се чуваме и да бъдем чути, да правим това, което вярваме, че е най-добро за нас и за тези, на които искаме да помагаме. Фотографската серия на Снежи Динкова е една от разбуждащите истории за силата на сдружаването в името на общи каузи, която е част от изложбата "Свързани в Доброто: Силата да си помагаме" 2023. Експозицията представя 30 фотографии, илюстрации и текстове, които разказват за свързващата сила на Доброволчеството. Всички те - вдъхновени от реални събития, от срещи с граждански организации, от акции с доброволчески формирования и отличени в конкурса „Граждански Будилник" vol.6. Цялата изложа може да разгледате онлайн ТУК.

***

Какво предстои?

През 2024 г. предстои седмото издание на конкурса „Граждански Будилник“. Ако искате да подкрепите младите таланти, които създават изкуство, говорещо за права, може да дарите за тях още сега ТУК.

За връзка с нас – може да ни драснеш на имейл: budilnik@bcnl.org или да ни потърсиш на тел: 0888-519-991

 


Това интервю е създадено с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“

назад