Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Тони Кисьова-Хуба: “Изкуството би трябвало да бъде тази камбана, която да се чува надалече"

12 Юли 2023

Снимка: Личен архив

 

Тони Кисьова е автор на творбата "Славея кехая или Приказка за доброто", получила наградата „Изборът на публиката“ в категория „Текст“ на конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ 2023, организиран от Български център за нестопанско право (БЦНП) за шеста година.

Представяме ви интервю с един от авторите на конкурса "Граждански Будилник" vol.6, подготвено от Ева Рашева, координатор на БЦНП, за поредицата "Истории за авторите на конкурса "Граждански Будилник" 

 

"Радвам се, че творбата ми бе оценена от четящи горещи сърца. 

Това ни е нужно днес, топлина."  


1. Как би описала себе си с едно изречение? 

В едно изречение, аз съм трезв циник с неугасваща вяра в  доброто 

 

2. Разкажи ни за първия си запомнящ се досег с литературата. 

За мен четенето е богатство, което си трупам с удоволствие. Не помня първата си прочетена книжка. Много са. Най-вероятно детски стихчета и приказки, но с удоволствие чета и днес българските класици. 

 

За писането, как съм започнала и защо, не съм се замисляла. То е като сълзата и смеха, носиш го. В момент на емоция идва като отмора, като милувка, като обич 

  

3. Ако утре доброволчеството бъде забранено, мислиш ли, че изкуството може да се пребори за него? 

Как може да бъде забранено едно чувство, което те владее?! То е присъщо на човека и живее в хората, които аз познавам. Около нас всеки миг може да се прави нещо добро. Действително, истинско, малко. Като се затъркаля и ще стане лавина. Въпрос на самоизграждане, доверие и ценностна система. Та, доброто не може да бъде забранено и да, изкуството би трябвало да бъде тази камбана, която да се чува надалече 
 

4. Защо хората трябва да прочетат твоята творба, с която участваш в конкурса Граждански Будилник 2023?  

Затова написах "Славея кехая или Приказка за доброто" - за да се знае, че човек е роден с Божия частица, душата. 

Тя трябва да остане чиста както ни е предадена. Материалният свят е чудесен, но не е всичко. Той се срива за секунди, но остава нещо. 

Остава памет за добро. Аз познавах Славея кехая, познавам синовете му и благодаря на Бог за това. Светът откакто светува все е шарен, но би бил доста по-спокоен с доверие един в друг и с правилна ценностна система 

 

Пълния текст на творбата може "Славея кехая или Приказка за доброто" може да прочетете ТУК.

 

 
 

5. Според теб сдружаването и изкуството имат ли общ сизифов камък, който заедно могат да избутат?  

Не искам да гледам на трудностите пред изкуството и сдружаването като на Сизифов камък. Доверието между хората е важно. То се реди като хоро. Ръка в ръка, душа до душа. Колкото по-дълго е хорото, толкова по-силни в доброто ще бъдем. 

 

***

Какво предстои?

През 2024 г. предстои седмото издание на конкурса „Граждански Будилник“. Ако искате да подкрепите младите таланти, които създават изкуство, говорещо за права, може да дарите за тях още сега ТУК.

За връзка с нас – може да ни драснеш на имейл: budilnik@bcnl.org или да ни потърсиш на тел: 0888-519-991

 


Това интервю е създадено с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“

назад