Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

УЧАСТВАЙ В КОНКУРСА "ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК" 2021

1 Април 2021

Изпрати ни твоя фотография, илюстрация или текст, които показват погледа ти към правото на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото в дигиталната ера.

Краен срок: 8 юни 2021 г.

 

Ако си артистична натура, занимаваш се с фотография, рисуване или писане и за теб изкуството е мегафон за изразяване на гражданска позиция по важни, обществени теми – осмели се и кандидатствай в четвъртото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство

 

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021

 

Правото на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото се презареждат с ново съдържание и начин на упражняване във виртуалния свят. Как възприемаш тази дигитална трансформация – повече възможности, повече свобода или повече ограничения и предизвикателства? Какво казва въображението ти?

Покажи ни чрез твои авторски фотографии, илюстрации или текстове – изпрати ни ги до 8 юни 2021 г. и участвай в конкурса.

За отправна точка на творческата ти идея можеш да използваш някой от въпросите:

>> Как преборваме цензурата, дезинформацията и фалшивите новини в онлайн средата? – пресечната точка между свободата на изразяване, критичната мисъл и говоренето на неистини.

>> Как протестираме от виртуалните площади? - дигиталните инструменти, които помагат да изразяваме гражданска позиция по значими обществени теми.

>> Как се сдружаваме и работим онлайн в името на общи каузи? – гласът на гражданските организации и техните общности в онлайн пространството, нови форми на обединяване и сдружаване във виртуалния безграничен свят.

Авторските творби могат да стъпват върху реални примери, случки и събития, които са те вдъхновили да споделиш гледната си точка на творец към темата за дигиталното презареждане на правото на сдружаване, правото на мирни събрания или свободата на словото.

 

 • Конкурсът ще бъде отворен за участие от 1 април до 8 юни 2021 г., вкл. (виж по-долу повече за правилата, формуляра и кой може да участва).
 • Всяка сряда - на 14, 21, 28 април 2021 г. - ще има отворени творчески срещи с представили на журито. Те ще споделят ценни насоки и техники за разгръщане на концептуалната идея в завършена илюстрация, текст или фотография, отправяща социални послания (виж програмата на срещите по-долу).
 • През лятото на 2021 г. произведенията ще бъдат оценени от жури с дългогодишен професионален опит (виж кои са хората в журито малко по-долу).
 • Докато журито оценява, публиката ще може да номинира във Фейсбук най-добрите творби във всяка от 3-те категории. Гласуването ще бъде отворено от 15 юни до 15 юли 2021 г. (правилата за гласуване са по-долу).
 • Авторите на творбите от 3-те категории, оценени на „Първо място“, на „Второ място“ и „Трето място“ от журито, както и тези, получили специалното отличие „Изборът на публиката“ в резултат на онлайн гласуването, ще бъдат удостоени с парична награда от наградния фонд** на конкурса на обща стойност 2250 лв., както и с предметни награди (виж в края на обявата как можеш да подкрепиш усилията ни за набиране на наградния фонд за будните артисти)
 • Първенците във всяка категория ще получат допълнителна награда - участие в интервю за Списание 8 през септември и октомври 2021 г.
 • На 26 август 2021 г. на Фестивал на Гражданския будилник в София ще наградим отличените автори, а техните творби ще бъдат представени в изложба на открито в градина "Кристал" и разпространени в онлайн изложба.

 

ГРАФИК НА КОНКУРСА

>> Кандидатстване в конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021: 1 април – 8 юни 2021 г. (актуализиран срок)

>> Онлайн гласуване на публиката: 15 юни – 15 юли 2021 г.

>> ФЕСТИВАЛ НА ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК, награждаване на авторите и откриване на изложбата в София: 26 август 2021 г.

>> Сключване на договорите за награда с отличените автори: в края на август - началото на септември 2021 г.

 

КРЕАТИВНИ РАБОТИЛНИЦИ

Доц. д-р Марин Бодаков („Текст“), Мирослав Маринов („Фотография“) и Велина Мавродинова („Илюстрация") са част от журито на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК от 2019 г. насам. Те ще водят 3 креативни работилници, в които ще споделят ценни насоки и техники как да разгърнеш една концептуална идея и да я претвориш в текст, фотография или илюстрация с висока художествена стойност. Членовете на журито ще дадат и много практически съвети, които ще ти бъдат от полза, когато чрез творбата си искаш да предадеш социално ангажирано послание.

Срещите ще са много полезни и за кандидатите в тазгодишния конкурс. Не пропускай този шанс!

 

ВИЖ >> ПРОГРАМА НА РАБОТИЛНИЦИТЕ <<

 

ЗАПИШИ СЕ В РАБОТИЛНИЦА >> ФОРМУЛЯР ЗА РЕГИСТРАЦИЯ <<

 

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ

 • Кандидатстващите фотографии, илюстрации и текстове трябва да бъдат авторски произведения, които изследват и/или отразяват отношение към дигиталната трансформация на правото на сдружаване, на правото на мирни събрания (протести) или на свободата на словото във виртуалния свят.
 • Всеки автор може да подаде до 5 творби за участие във всяка една от 3-те категории.
 • В категория „Фотография“ се приемат професионални фотографии и любителски снимки.
 • В категория „Илюстрация“ се приемат рисунки, живопис, илюстрации, графични изображения, колажи, типографски работи и комикси.
 • В категория „Текст“ се приемат есета, текстове с поезия и проза. Текстовете трябва да са с максимален обем до 1,500 думи.
 • Към кандидатурата задължително се посочват:

>> Две имена, имейл и телефон за връзка с автора/авторския колектив;

>> Категория на творбата/серията творби;

>> Заглавие на творбата/серията творби;

>> Кратка аргументация на творческата идея, реферираща към избраното право/права (максимум до 100 думи);

>> Кратка история на творбата/серията творби - кога е създадена и какво е провокирало автора/авторския колектив да я създаде;

>> Съгласие, съотв. несъгласието на автора/авторския колектив за публикуване на творбата/серията творби във Фейсбук страницата на конкурса за гласуване от публиката.

 • Авторите, чиито творби са отличени в конкурса и класирани за включване в изложбите, следва да разрешат и изрично да предоставят на Български център за нестопанско право - организатор на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021 - безвъзмездното право на ползване върху авторските творби за популяризиране на резултатите от конкурса и разпространение на творбите с некомерсиална цел посредством изложбите и банката с изображения за свободно ползване от трети лица.

 

Важно: Български център за нестопанско право ще направи предварителен подбор на получените кандидатури за тяхното съответствие с темата и правилата на конкурса. Авторски произведения, които не отговарят на условията на конкурса, уронват доброто име на организатора, подстрекават към насилие или език на омразата няма да бъдат допуснати до оценка от журито, както и за публично гласуване.

Важно: Български център за нестопанско право не използва, не разпространява и не популяризира по никакъв начин некласирани от журито авторски произведения, получени на етап кандидатстване, чиито автори във формуляра за кандидатстване са отбелязали изричното си несъгласие творбите им да бъдат публикувани на Фейсбук страницата на конкурса за гласуване от публиката.

 

  КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА?

В конкурса могат да участват български и чуждестранни автори. Приемат се работи на утвърдени автори, както и се окуражава кандидатстването на творци, които са в началото на своята творческа кариера. Не е задължително участниците да имат професионален творчески опит или техни творби да са били излагани или публикувани другаде.

 

КАТЕГОРИИ И ЖУРИ

Авторите могат да участват във всяка от 3-те категории: „Фотография“, „Илюстрация“, „Текст“. Творбите ще бъдат разгледани и оценени от жури от изтъкнати професионалисти и културни деятели в съответната категория:

 

ЖУРИ В КАТЕГОРИЯ "ФОТОГРАФИЯ"

 • Надежда Павлова - куратор на галерия Synthesis. Интересът ѝ към фотографията е от над 20 години, първоначално като автор, а впоследствие като куратор и историк. В последните години фокус на изследванията ѝ са фотокнигите. Надежда води курс по „История на фотографията в България“ към НХА, където в момента е докторант.
 • Мирослав Маринов – фотограф на свободна практика, преподавател по фотография и основател на Софийска фотографска школа.
 • Христина Ташева – концептуален артист, който чрез фотография, текст и пърформанс изобразява изследванията си на теми миграция, дом, идентичност и принадлежност. Разработва, представя и разпространява проектите си под формата на книга.

 

ЖУРИ В КАТЕГОРИЯ "ИЛЮСТРАЦИЯ"

 • Велина Мавродинова – съосновател и дългогодишен творчески директор на Enthusiasm – водеща брандинг компанията. С 30-годишния си опит като графичен дизайнер, артдиректор и илюстратор, тя стои зад изграждането на някои от водещите и много популярни марки на българския пазар, установени успешно и на международните пазари.
 • Розалина Буркова - визуален артист, илюстратор и режисьор на анимации, работила за марки и организации като New York Times, Human Rights Watch, NBC, Tate Modern, Washington Post и Gucci, както и за различни социални каузи и проекти с фокус върху отговорното отношение към природата, правата на жените и борбата срещу половите стереотипи.
 • Росица Ралева – илюстратор и графичен дизайнер. Работила е за Compote Collective, poststudio, Anima Docs, Полски Институт, Музейко, Български хелзинкски комитет, Fine Acts, Унгарски културен институт, Ted-Ed, Human Rights Watch, Dushman, издателство Колибри и др.

 

ЖУРИ В КАТЕГОРИЯ "ТЕКСТ"

 • Доц. д-р Марин Бодаков - преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Сред последните му по-значими публикации са монографията „Критика и искреност. Случаят Йордан Маринополски“ (2019) и стихосбирката „Мечка страх“ (2018). Той е редовен автор на сайта www.toest.bg по литературни и социални въпроси.
 • Стефан Иванов – поет, културолог и доктор по философия, автор на стихосбирки, резидентен драматург на Националния театър на Люксембург (2018). Съавтор е, заедно с Иван Добчев, на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление, а пиесата му „Същият ден“ е поставена в Ню Йорк в LPAC (2017). През 2019 г. късометражният анимационен филм „Задачи за деня“, по едноименното му стихотворение, е официално предложение на България за „Оскар“.
 • Зарина Василева – дългогодишен журналист в OFFMedia, носител на престижното отличие „Журналистика за развитие – 2020“. Към момента Зарина е докторант в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с изследване за ефективността при осъществяването на социалните каузи в онлайн среда.

 

ГЛАСУВАНЕ НА ПУБЛИКАТА

Докато професионалното жури оценява произведенията, публиката също ще може да излъчи своите фаворити. От 15 юни до 15 юли 2021 г., 23:59 часа, ще тече онлайн гласуване във Фейсбук страницата на ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК. Творбите, получили най-голям брой споделяния в своята категория („Фотография“, „Илюстрация“, „Текст“), ще бъдат удостоени с отличието „Изборът на публиката“, а техните автори ще бъдат удостоени с парична награда от наградния фонд** на конкурса и символични предметни награди.

 

ВИЖ ТУК >> ОФИЦИАЛНИ ПРАВИЛА ЗА ГЛАСУВАНЕ ЗА НАГРАДАТА „ИЗБОРЪТ НА ПУБЛИКАТА<<

 

НАГРАДИ (актуализирано към 1 юни 2021)

Най-добрите, въздействащи и свързани с темата на конкурса творби ще си разпределят наградния фонд на конкурса в размер на 2250 лв.**:

 • За илюстрацията, класирана от журито на "Първо място" - 400 лв.
 • За фотографията, класирана от журито на "Първо място" - 400 лв.
 • За текста, класиран от журито на "Първо място" - 400 лв.

Авторите ще получат възможност за популяризиране на творчеството им чрез интервю за Списание 8.

 

 • За илюстрацията с награда "Изборът на публиката" - 150 лв.
 • За фотографията с награда "Изборът на публиката" - 150 лв.
 • За текста с награда "Изборът на публиката" - 150 лв.

Авторите ще получат възможност за популяризиране на творчеството им чрез интервю за Списание 8.

 

 • За илюстрацията, класирана от журито на "Второ място" - 120 лв.
 • За фотографията, класирана от журито на "Второ място" - 120 лв.
 • За текста, класиран от журито на "Второ място" - 120 лв.

 

 • За илюстрацията, класирана от журито на "Трето място" - 80 лв.
 • За фотографията, класирана от журито на "Трето място" - 80 лв.
 • За текста, класиран от журито на "Трето място" - 80 лв.

 

Всеки автор на произведение, отличено в конкурса, ще бъде удостоен и със символични предметни награди - комплект бандана шал и платнена торба с дизайнерската визия на ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК.

По-широка селекция произведения ще бъдат представени в изложба на открито в столична градина "Кристал", както и популяризирани в онлайн изложба.

Отличените произведения ще бъдат публикувани в онлайн банка за свободно ползване на изображения на сайта на Български център за нестопанско право.

Важно: Български център за нестопанско право ще сключи индивидуален договор за награда с всеки автор, спечелил парична награда. Период за сключване на договорите: края на август - началото на септември 2021 г. 

 

ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ

 

 
За участие в конкурса се попълва:
>> формуляр за кандидатстване <<

Дигиталните копия на авторските фотографии, илюстрации и текстове се изпращат във формат: jpg, png, pdf или word – като прикачени файлове или, ако са по-големи от 5 MB, чрез линк за сваляне на файловете от платформа за безплатно споделяне (например, wetransfer.com; dox.bg; tranz.it; dropbox.com) .

Формулярът за кандидатстване и приложените към него творби се изпращат на имейл: budilnik@bcnl.org, лице за контакт – Айлин Юмерова.

Краен срок за кандидатстване: 8 юни 2021 г., включително.

 

**ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ (актуализирано към 1 юни 2021)

За четвърта година търсим подкрепа на дарители, за да насърчаваме млади творци да развиват таланта си, вдъхновявайки се от случващото се с гражданските ни права.

До 1 юни 2021 г. целим  да наберем сумата от 1500 лв.**

Набраните дарения ще бъдат раздадени под формата на парични награди за шестте най-вълнуващи авторски произведения в категориите на конкурса – „Илюстрация“, „Фотография“ и „Текст“, избрани от жури и след гласуване на публиката.    

 

Подкрепи социално ангажираните творци сега с дарение на >>Platformata.bg<<

 

Заедно ще дадем заслужено внимание на новото, талантливо поколение илюстратори, фотографи и писатели - будни за правата си и ангажирани с темите на гражданско общество в България. Ние вярваме, че те са новите гласове, критични и мощни в своя изказ, владеещи силата на изкуството. Те са мегафонът на времето.

Дари за каузата на ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК и стани двигател за промяна!

 

** Благодарим на всички наши дарители, които подкрепиха дарителската ни кампания за наградния фонд на тазгодишния конкурс "Граждански Будилник" 2021 г.! С ваша помощ до 1 юни успяхме да надскочим целената сума и да наберем общо 2250 лв. Така дадохте възможност повече талантливи фотографи, илюстратори, писатели и поети  да бъдат отличени за техните "събуждащи" творби. Тази година, за първи път ще наградим както първенците в трите категории, така и авторите на произведенията, отличени на "Второ място" и "Трето място" в конкурса.

 

ЗА ОРГАНИЗАТОРА И КОНКУРСА ДО МОМЕНТА

Мисията на Български център за нестопанско право е да помага на хората да се сдружават и заедно да случват идеите си за по-добър свят. С конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК за четвърта година даваме пространство на будни и социално ангажирани творци да отправят послания за важността на свободата да се сдружаваме за общи действия, да отстояваме открито целите си и да казваме какво мислим. Доверяваме се на силата на изкуството и вярваме, че то може да предизвиква промяна в хора и общности.

В изданията на конкурса до момента участие взеха над 280 автори. Благодарение на дарители успяхме да подкрепим творческото развитие на 9 млади творци, с общата стойност от 2550 лв.

През изминалата 2020 г. в конкурса се включиха 114 автори с 226 илюстрации, фотографии и текстове. Всеки един от първенците в 3-те категории получи парична награда от 300 лв.

 

 

Тази година можеш да си един от тях. Участвай!

_________________________________________________________________________________________________________________

Конкурсът се реализира с финансовата подкрепата на Фондация “Америка за България” и на Столична община по СП „Култура“ за 2021 г.

 

С медийното партньорство на:

 

________________________________________

Автор на заглавната фотография "Keep Walking" е Тюнчер Еминов, отличен в категория "Фотография" на конкурса "Граждански будилник" за 2018 г.

назад