Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Валентин Георгиев: "Изкуството е вид „сдружаване” с ясен положителен знак"

11 Юли 2023

Церемония по награждаване на авторите в конкурса „Граждански Будилник“ vol.6 на 1 юли 2023 г. в Топлоцентрала - София

 

 

Валентин Георгиев е автор на илюстрацията “Къща в небето”, която спечели Първо място и парична награда от 700 лв. в категория „Илюстрация“ на конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ 2023, организиран от Български център за нестопанско право (БЦНП). Средствата за наградния фонд на конкурса бяха набрани благодарение на щедри дарители и активисти, които подкрепиха дарителската кампания на БЦНП през 2023 г.

 

Представяме ви интервю с един от авторите на конкурса "Граждански Будилник" vol.6, подготвено от Ева Рашева, координатор на БЦНП, за поредицата "Истории за авторите на конкурса "Граждански Будилник" 

 

1. Как би описал себе си с едно изречение?

Човек, който алармира за проблемите  чрез изкуството си.

 

2. Разкажи ни за първия си запомнящ се досег с илюстрацията.

Бил съм на 3 години и баща ми ме е завел на баня. Като сме се прибрали у дома, майка ми попитала  какво сме правили, а аз съм й задоволил любопитството не с думи, а като съм нарисувал голите чичковци с големи шкембета и тънки крака. Рисувам от много ранна детска възраст, защото бях влюбен в приказките и желаех да им дам образ.

 

3. Ако утре доброволчеството бъде забранено, мислиш ли, че изкуството може да се пребори за него?

Изкуството, както Амос Оз твърди, е единственият начин да се преборим с фанатизма. Творческият акт е висш процес, чиято сила има метафизични измерения. В нашето съвремие хората, които творят изкуство продължават кодираната практика от предходните времена – да осъществяват духовна трансформация, социална промяна и катарзис на обществото. Ако за науката и нейните открития е необходимо  високо морално ниво, съвест и гражданска интелигентност, то изкуството изгражда точно този морал. 

 

 

4. Защо хората да видят твоята илюстрация "Къща в небето", с която участваш в конкурса „Граждански Будилник“ 2023?

Илюстрацията „Къща в небето” е препратка към темата за дълга. Дългът на родителя към детето и респективно на по-късен етап моралните действия на младите към застаряващото население и неговите потребности. От друга страна семейството е най-малката градивна единица на обществото и като такава има за задача да съгради първите нравствени императиви. Ако липсват моделите на подкрепа и мисъл за бъдещето, не само към родственика, а към съгражданина и въобще човека, то мога да приема, че хуманното у човека загива. Целта ми е да дам визуален образ на човешката взаимосвързаност с тази илюстрация.

 

 

5. Според теб сдружаването и изкуството имат ли общ сизифов камък, който заедно могат да избутат?

Определено изкуството вече не е елитарно в социалния му принос. То е общодостъпно и като такова може да бъде голям катализатор. Факт е, че съвременното изкуство разглежда темите за сегрегацията, ксенофобията, изолацията, бедността, насилието, липсата на хуманност и т.н. Изкуството е вид „сдружаване” с ясен положителен знак.

 

6. Какво планираш да направиш с получената парична награда от конкурса?

В този случай специално ще подкрепя млад талант в сферата на изкуството с част от сумата, освен инвестицията в някои материали лично за мен. В крайна сметка наградите и откупките позволяват на художника да оборудва базата си и да пътува, за да осъществи нови социални връзки.

 

Церемония по награждаване на авторите в конкурса „Граждански Будилник“ vol.6 на 1 юли 2023 г. в Топлоцентрала - София

 

Изложба "Свързани в Доброто: Силата да си помагаме" 2023

Доброволчеството е другото име на сдружаването - едно от основните наши граждански права, което ни позволява да се организираме, да създаваме общности, да се чуваме и да бъдем чути, да правим това, което вярваме, че е най-добро за нас и за тези, на които искаме да помагаме. Илюстрацията "Къща в небето" на художника Вальо е една от разбуждащите истории за силата на сдружаването в името на общи каузи, която е част от изложбата "Свързани в Доброто: Силата да си помагаме" 2023. Експозицията представя 30 фотографии, илюстрации и текстове, които разказват за свързващата сила на Доброволчеството. Всички те - вдъхновени от реални събития, от срещи с граждански организации, от акции с доброволчески формирования и отличени в конкурса „Граждански Будилник" vol.6. Цялата изложа може да разгледате онлайн ТУК.

***

Какво предстои?

През 2024 г. предстои седмото издание на конкурса „Граждански Будилник“. Ако искате да подкрепите младите таланти, които създават изкуство, говорещо за права, може да дарите за тях още сега ТУК.

За връзка с нас – може да ни драснеш на имейл: budilnik@bcnl.org или да ни потърсиш на тел: 0888-519-991

 


Това интервю е създадено с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“

 

назад