Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Спасителна програма: SAVE the SAVIORS

За SAVE the SAVIORS

19 Май 2020
Днес и спасителите имат нужда от спасение!

Инициатива SAVE the SAVIORS / Спаси Спасителите на Аксенчър България и Български център за нестопанско право подкрепя няколко социални предприятия, за да оцелеят в кризата и да продължават да спасяват!

Малки бизнеси, които работят за най-уязвимите: хора с увреждания, младежи в трудна ситуация, самотни майки, възрастни хора и други в трудно положение.

Предприятията получават между 3 и 6 хил.лв., с които да покрият намалелите си приходи или пък нововъзникналите разходи покрай новите си дейности в извънредната ситуация. Освен финансовите средства, всяко предприятие ще получи и комбинация от мерки, които да му осигурят устойчивост и бъдеще.

  • Кетъринг Бон Апети на фондация „Светът на Мария“, която подкрепя хора с интелектуални затруднения. В момента Бон Апети приготвя изцяло храна за семействата на хора с увреждания и за социални кухни към църкви. С допълнителните средства ще могат да обезпечат заплатата на готвачите в кухнята, които разнасят и храната в следобедните часове; ще покрият разходите за наем на помещението, транспортни разходи, средства за дезинфекциране и пр. Подкрепата за тях ще включва и консултиране по въпроси, свързани с финансовото управление на дейността и маркетинг, за да развият възможността за доставки на храна на достъпни цени и с поръчка – предимно за хората в квартала. Продължавайки работа, социалното предприятие ще предоставя топла храна на достъпна цена за семейства и кухни, които раздават храна на бедни; ще се осигури заетост на служителите на Бон Апети, за да ги задържи на работа; ще се осигурят средства за нестопанската дейност на фондацията в подкрепа на хората с интелектуални затруднения, която в момента се извършва дистанционно.

  • Бистро Каристо на Каритас-София – бистрото продължава работа, като доставя храна по домовете. Основните усилия са насочени към предоставянето на безплатна храна за бездомни и нуждаещи се в момента. С получените средства бистрото ще осигури необходимите хранителни продукти и други разходи (като транспорт, режийни, частично заплати, предпазни средства), за да приготвя ежедневно още 180 порции топла храна. Те ще доставят на 120 души в центъра за временно настаняване на бездомни хора в София и на още 60 човека в нужда в район "Триадица". За Каристо тази подкрепа означава да продължи устойчиво дейността си, която дава работа на уязвими хора, а същевременно да изпълнява и допълнителна социална цел, която е мисията на Каритас  – да помага на хора в нужда.

  • Артателие Творилница на Глобална инициатива в психиатрията-София – в шивашкото ателие работят 4 жени с психични проблеми, които в момента изработват защитни маски – над 200 от които са дарени на социални работници и домове за възрастни и хора с увреждания. За да продължат активно работа, в ателието разработват различни продукти, които са подходящи за момента, а и не само – комплекти за шиене в домашни условия, които да създадат полезно преживяване за майка и дъщеря, които сами да си ушият престилки за гответе, например. Благодарение на финансовата подкрепа ще бъде осигурена заплатата на един човек в ателието, както и разходите за наем на помещението, дизайн и опаковки на новите продукти. С подходящите консултации от маркетинг специалист и финансов експерт ателието цели да популяризира тези тематични комплекти за шиене у дома, така че да достигнат до повече хора. Възможността за работа на хора с психичноздравни трудности в този период играе роля на "спасителен пояс" за излизане от кризата – това е основният пряк резултат от това, че предприятието ще продължи да работи е периода на извънредното положение. А това ще помогне за неговата устойчивост и в месеците, след кризата.

  • Чудната градина на фондация „Св. Николай Чудотворец“ – в градината работят 22 младежи с интелектуални и други увреждания, които произвеждат цветя и зеленчуци. Младежите, независимо от трудностите, социалната и семейна изолация (защото повечето са от домове за изоставени деца),  работят на пълни обороти, за да гарантират продажби на произведените продукти и така да се осигурят средства за заплатите им. Финансовата подкрепа ще им донесе оборотни средства, които да гарантират, че младежите няма да останат без доходи – за тях подобен сценарий би бил сериозно затруднение. Това, че продължават да работят за младежите е равно на емоционална подкрепа - защото не са изолирани, общуват помежду си , имат позитивни емоции. Макар и със закъснение получават заплати. Чудната градина предоставя безплатно продуктите си за своите работници и често даряват зеленчуци и цветя на социални услуги, детски градини, двата приюта в Добрич и дома за стари хора в града.

  • Книжарница с мисия „Надежда“ на сдружение „Паралелен свят“ – в книжарницата работят 6 младежи с интелектуални затруднения. В работилницата към нея изработват различни сувенири – картички, ключодържатели, тематична украса, а също и посрещат клиентите в книжарницата. Помагат им и техните родители. Заради извънредното положение предприятието спира да работи – трудно е да се организира придвижването на младежите до работилницата. Необходимо е и първоначално обучение за младежите, за да започнат с производството на нов продукт – торбички за многократна употреба. Шиенето също е възможно само намясто в работилницата.  За младежите да работят е начин да се чувстват пълноценни, да общуват с други хора. За да организира придвижването на младежите, а и бъдещите доставки на материали и готови продукти, сдружението има нужда от служебен автомобил. Финансовата подкрепа ще им помогне в закупуването му и ще се възобнови дейността на работилницата.


SAVE the SAVIORS - за да спасим спасителите!

 

назад