cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Международна конференция

МОЖЕ ЛИ ПРАВОСЪДИЕТО ДА БЪДЕ ЩАДЯЩО ПО ОТНОШЕНИЕ НА ДЕЦАТА?

Международни и национални перспективи

 

Българският център по нестопанско право, фондация Validity, PRISM Италия и Център за правни ресурси, Румъния, имат удоволствието да Ви поканят на международна конференция по Щадящо правосъдие за деца. Тази международна конференция е първата от серия конференции, посветени на щадящо децата правосъдие за деца-жертви и деца, заподозрени или обвинени в извършване на престъпление; деца, които са с умствени увреждания, непридружени или лишени от родителски грижи. Тя се организира в рамките на проект “Щадящо правосъдие за деца: Разработване на концепция за социални съдебни практики“ (CFJ-DCSCP). Конференцията ще се проведе онлайн в София на 30 юни и 1-2 юли, 2021. Сесиите на 2 юли ще бъдат достъпни както онлайн, така и присъствено за българските участници.

Проектът CFJ-DCSCP цели да помогне на децата да се чувстват по-добре разбрани, по-защитени и спокойни, когато разговарят с представители на наказателното правосъдие. Децата, пострадали от престъпления и децата, обвинени в нарушения на закона се нуждаят от ефективна подкрепа. В много страни те все още се чувстват изплашени, пренебрегнати и игнорирани, когато разговарят с представители на системата на наказателното правосъдие. Ето защо, индивидуалните оценки на децата са важни, за да се осигури приемането на подходящи мерки за насърчаване на участието на децата в наказателните дела.

Целта на международната конференция е да се обсъдят резултатите от работата по проекта на партньорите от България, Италия и Румъния, и по-специално дали е възможно в Европа да се осигури такъв подход в делата, в които са въвлечени деца, който да бъде включващ, щадящ децата и насърчаващ тяхното участие. Какви са преградите и предразсъдъците, които ни пречат да отчетем напредък? Дали това е поле за действие, в което перспективите са оптимистични или песимистични?

Това 3-дневно събитие ще бъде посветено също на представянето на нивото на транспониране и прилагане на две директиви на ЕС: Директива (EU) 2016/800 и Директива (EU) 2012/29, както и на находките от изследванията на текущите практики в трите държави – България, Италия и Румъния.

Работен език на конференцията е английският. Организаторите ще осигурят превод от английски на български, румънски и италиански езици.

За участие в конференцията е необходимо да се направи онлайн регистрация.

Работен вариант на програмата на конференцията е достъпен тук.

 

Този проект е съфинансиран от Програмата за права, равенство и гражданство 2014-2020 на ЕС.