Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

12 организации, за които „Това не е просто бизнес“ – ето кои са участниците в LET’s GO 2022

8 Март 2022

„Социалният предприемач – той не просто иска да те научи как да ловиш риба, за да не гладуваш. Не, той ще намери начин как поведе революция в рибната индустрия.“

Бил Дрейтън

 

Той е иноватор, мисли 2 хода напред, анализира действията си, изследва внимателно обкръжаващата среда и смело взима нужните решения. Той не е съвършен, на моменти греши, пада, става и не се отказва. Донякъде прилича на Томас Едисън, който твърди, че е открил 1000 начина как да НЕ направи елкектрическа крушка. За него провалът е ново стъпало, на което стъпва, за да се изкачи и доближи до крайната цел.

Така изглежда той – социалният предприемач. Човекът или екипът от хора, които са решили, че развиването на стопанска дейност, свъзраза с мисията на организацията им, е правилната стъпка към дългосрочното постигане на промяна. Днес ще ви срещнем с хора и организации, които са тръгнали по стъпките на това да се превърнат в описания дотук герой.

Вълнуваме се да обявим учасниците в тазгодишното издание на Програмата за предприемачество за НПО LET’s GO 2022! Получихме 34 уникални кандидатури и, повярвайте, изборът на комисията по селекция не бе никак лесен, но въпреки това успя да открои 12 участници. Това са 12 организации, които отчетоха проблем и предложиха своето решение, адаптирайки се не само към променената бизнес среда, но и към многобройните нарастващи социални нужди в сферите, в които работят. Сред тазгодишните участници открояваме такива с вече бегли идеи за бизнес с добавена стойност, но и такива, които показаха, че опитът и стремежът им в това да вършат добро са достатъчни, за да се впуснат в новия за тях свят на социалното предприемачество.

А ето ги и тях – участниците в LET’s GO 2022:

1. Сдружение „Концерти.БГ“  - гр. София

"Концерти.БГ" активно организират и провеждат концерти, фестивали, образователни и музикални работилници. Включват се в Програмата с цели 3 страхотни идеи, 1 от които целят да развият в подробен бизнес план, с който ще продължат да развиват и подкрепят културната и концертна сцена у нас по един наистина иновативен начин. Нямаме търпение да видим върху какво ще изберат да се фокусират.

 

2. Народно читалище" Любен Каравелов - 1897" – с. Куртово Конаре

Мисията на читалището е да създава и разпространява духовни ценности, чрез развиване на творческите способности на общността. Участието на екипа в програмата цели да го подкрепи в избистрянето и оформянето на финална идея за стопанска дейност, свързана с туристическия пакет „На гости на Куртово Конаре“, в който влизат местни разходки до двореца „Кричим“, съвместно приготвяне на храна, традиционни зимнини, демонстрация на занаяти и др. 

 

3. Фондация Театър Нокс – гр. София

Мисията на Фондация "Театър Нокс" е да привлече младежка публика в театралния салон, да развие техните културни и естетически възприятия и засили интереса им към творчески инициативи. Влизат смело в LET’s GO 2022, решени да разработят свое собествено пространство за репетиции, културни събития, творчески школи, обучения и семинари. Екипът на фондацията вече разполага с необходимата зала, която мечтае да превърне в едно културно пространство за събития с публика – камерни театрални представления, концерти, изложби, четения и т.н.

 

4. Фондация "Приложно образование" – гр. София

Целта на фондацията е да подпомага личностното и професионално развитие на деца и младежи, включително такива в риск и в неравностойно социално положение. Влизат в Програмата за предприемачество за НПО с идея да създадат серия от образователни инструменти и продукти, които да подпомагат развитието и изграждането на социални и специфични умения у младите хора.

5. Фондация Корен – гр. София

Мисията на организацията е да създава условия за развитие на устойчива екологична култура и да изгражда природосъобразни навици за живот в хармония с природата в градска среда. Мотив да вземат участие в LET’s GО e идеята им да създадат дървен компостер за апартаменти, който да замени обичайните пластмасовите кофи. Така биха могли да разрешат един глобален проблем, застрашаващ съществуването ни, а именно изхвърлянето на милиони тонове отпадъци всяка година.

 

6. Сдружение "Възможности без граници" – гр. София

Сдружението работи активно в посока толерантно приемане на многообразието от хора и лични истории в съвременното общество. Имат идея да комерсиализират игровизацията на обучението за правата на човека. Вълнуваме се да видим какво ще измислят!

 

7. Добруджа - история, традиции, култура – гр. Добрич

Мисията на фондацията е да съдейства на общността от български занаятчии и малки земеделски стопани, спазващи чисти, традиционни производствени практики и екологични принципи. Включват се в LET’s GO с цели 4 идеи за стопанска дейност, свързани с популяризирането на продуктите на занаятчии и други земеделски стопани ( с чисти производствени практики), за да достигнат до повече потребители. Мечтаят и за мобилен магазин за продукти, мобилен цех за преработка и опаковане на продукция, а също така бистрят идеи за създаване на атрактивни туристичекски подаръчни комплекти с уникални продукти и изделия.

 

8. Фондация "Мисия Криле" – гр. Стара Загора

Фондацията подкрепя, насърчава и допринася за разгръщането на пълния потенциал на уязвими деца и възрастни, които да реализират постижения в различни сфери на живота в България. Влизат в LET’s GO, твърдо решени да развият социално кафене, в което да работят хора от уязвими групи. Имат идея да разработят и работилница за ръчни хендмейд произведения.

 

9. Сдружение „Натуралистично“ – гр. София

Основният им фокус пада върху това да осъществяват преки теоретични и практически дейности и политики за: опазване, поддържане и подобряване на околната среда – природна и социална, чрез съзнателно използване и управление на природните ресурси и повишаване на биоразнообразието. Екипът с нетърпение се включва в Програмата, за да избистри и да се спре на една от немалкото идеи, които имат за нови социално предприемачески инициативи.

 

10. Социална и обучителна ферма Софера – с. Илинденци

Екипът на сдружението е посветен на това да създава умения за независим живот на деца и младежи с трудности в развитието и лица с увреждания. На този етап развиват стопанска дейност, свързана с разпространяването на кошници с пресни продукти - сезонни плодове и зеленчуци, за които младежите пряко участват със земеделски грижи и труд на опитното поле по време на лагерите. С участието си в LET’s GО ще доразвият тази идея и се надяват, че ще я превърнат в един работещ социален бизнес.

 

11. Направено с любов 21 – гр. Перник

Сдружението работи за подпомагане на творци с увреждания и техните семейства за достоен и независим живот. В програмата се присъединяват с идея  да провеждат творчески работилници с участие на хора с увреждания. Планират създваване и на видео албум за всеки творец и да покажат силата на духа им, креативността и любовта, с която работят от дома си или социалната институция. 

12. Фондация "За Нашите Деца" -  гр. София

Мисията на фондацията е да съдават среда, в която всяко дете в ранна възраст развива своя потенциал, заедно със семействата и общността. Участието им в LET’s GO e продиктувано от стремежа да създадат образователен център – Академия за социално учене и развитие, в който да предлагат обучения за специалисти, служители в социалната и други свързани сфери с цел да повишат разбирането си, да придобият знания и умения по въпроси от сферата на ранното детско развитие.

E, това са те – иноваторите, които ще докажат, че умеят да задвижат мини революции в сферите, в които работят. Благодарни сме, че работата ни среща с тях. Няма повече време за губене – участниците се гмуркат смело в дълбоките води – първата серия от обучения започва, а нашите нови герои трепнат в очакване, за да видят какво сме им приготвили. Пътешествието може и да е трудно за някои, но несъмнено ще бъде обогатяващо. Следете ни отблизо, защото ще продължим да ви срещаме с хора вдъхнoвители! А кои ще са тазгодишните ментори в LET’s GO – ще научим съвсем скоро!


Програмата се организира от Български център за нестопанско право с подкрепата на фондация "Америка за България", УниКредит Булбанк, Аксенчър България и Telus International.

назад