Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

74 организации застанаха зад становище по проекта на Закон за мерките срещу изпирането на пари

9 Юни 2017

Становище с искане юридическите лица с нестопанска цел /ЮЛНЦ/ да не бъдат на общо основание задължени лица по новия Закон за мерките срещу изпирането на пари беше подкрепено от 67 организации от цялата страна. Заедно с инициаторите на становището (БЦНП, Национална мрежа за децата, Форум гражданско участие, Български дарителски форум, Институт за пазарна икономика, Европейски институт и Център за изследване на демокрацията) те се обединиха около конкретни аргументи защо е необосновано включването на всички ЮЛНЦ като задължени лица по закона, редом с банки, нотариуси, одитори и др., и какъв ще бъде реалният ефект от това законодателно решение върху неправителствения сектор.

Можете да видите становището публикувано на страницата на обществената консултация по проекта на Закон за мерките срещу изпирането на пари на http://strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=2676 , както и да коментирате проектозакона до края на деня (9 юни), вкл. като подкрепите аргументите от становището.

Ние от БЦНП, заедно с партньорите, с които инициирахме становището, ще очакваме обратна връзка от авторите на законопроекта и сме готови да съдействаме за постигането на ефективна регулация срещу прането на пари и финансирането на тероризма, отчитаща спецификите на ЮЛНЦ.

 

назад