Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

Да развиваме страст към ученето

18 Ноември 2022

В това се стремим с всяко издание на обучителните програми на Къщата на гражданските организации. Защото знаем, че нужната суперсила за това да защитаваме каузите, на които сме се посветили, се крие в това да анализираме средата, да не спираме да се учим и да ексеприментираме с новонаученото. Защо? За да ставаме все по-добри и убедителни.

Задвижени от това вярване, и тази есен отново се обучавахме по актуални за сектора теми и отново използвахме възможността да си говорим с практици и да черпим ценен опит от тяхната експертиза. В тазгодишното издание на Есенната обучителна програма участие взеха 60 души от 35 граждански организации от цялата страна. Обучаемите имаха шанс да преминат през 9 експертни сесии, разделени в 3 тематични модула, в които си говорихме за комуникации, управление на НПО, работа с хора, институции, застъпничество и какво ли още не.

"Супер интересно и раздвижено представяне беше! С удоволствие бих се включила пак :)" – споделя един от доволните участници в Програмата тази есен.

Отново сме безкрайно благодарни на експертите, които влязоха в ролята на лектори и отново се постараха да бъдат оптимално полезни и да отговорят на реалните нужди от информация и разяснения в сектора. Ето какво научихме от тях:

Правният експерт от БЦНП Захари Янков открехна вратата към възможните начини, по които да работим ефективно с институциите. Темата е голяма, всеобхватна, но поставихме добро начало на един диалог как самите ние да оптимизираме работата си в тази насока и как да достъпваме нужната за целите на нашата мисия информация. Захари сподели актуалности около Закона за мерките срещу изпиране на пари, който всяко НПО трябва да следи внимателно, за да бъде в час с всички промени и изисквания, които засягат ЮЛНЦ.

С Айлин Юмерова и Радина Банова от БЦНП пък минахме през подробната структура на едно становище – какво трябва да съдържа, как да го формулираме, на какво да акцентираме и разбира се - как да боравим с него веднъж, щом сме го създали. Безкрайно важна информация за всяка организация, която се занимава със засъпничество.

„Винаги сте на отлично ниво. Дерзайте все така!“ – участик в Програмата.

Надя Шабани – директор на БЦНП сподели от своя страна, заедно с Айлин кои са най-успешните методи за управление на човешките ресурси в една организация. Как да задържаме хората, как да ги мотивираме и въобще каква е тайната рецепта за един супер мотивиран и посветен екип – споделихме опит от практиката на 20-те години работа на БЦНП.

„Изключително интересен и харизматичен лектор! Можех да я слушам още час и половина!“

След това се потопихме в света на софтуерните инструменти за управление на проекти. Под ръководството на експерта по темата Петко Иванов от фондация „Заедно в час“, се гмурнахме в дълбините на Sales Force и разгледахме функционалностите му, които биха могли да внесат яснота, ред и структура в работата на всички отдели на нашата организация.

И тази година не пропуснахме вечната тема, свързана с развиването на стопанска дейност в НПО. Полезни съвети за стартиране, отчитане, организиране и въобще движене на бизнес с кауза чухме от финансовия директор на БЦНП – Елена Калинова. Заедно с нея обсъдихме и въпросите за това как да наемаме хора в нашата организация – какви договори трябва да подпишем, как да организираме и изчисляваме осигуровки, данъци и всички други важни подробности по темата.

Заедно с опитния журналист Нина Александрова пък се обучихме как да се подготвяме за участие в телевизионно интервю и какво е нужно да направим, за да налеем историята, която искаме да споделим в един завладяващ и провокиращ мисленето разказ.

И за финал заедно с комуникационния човек Александър Киров от БЦНП разгледахме няколко правила, рамки и стратегии за това как да разказваме интересни вузиални истории посредством видео и снимки, както и как да планираме и провеждаме нашите дигитални кампании в социалните мрежи.

Е, това беше от нас за тази есен. Няма да спим зимен сън, но ще отделим време да адаптираме и подобрим още повече следващото издание на Пролетната обучителна програма 2023 така, че да продъжава да бъде онова, от което най-много се нуждаете, за да поддържаме страстта към ученето. Заедно. 

назад