Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

До 11 януари 2023 граждански организации могат да кандидатстват с образователни и екологични проекти във Vivacom Регионален грант /2022-2023/

20 Декември 2022

 

„Ние смятаме, че екологичната тематика е доста нашумяла и близка до нас и до младежите, с които работим. Когато се появи възможност да кандидатстваме, решихме, че това е темата, която ни е най-много на сърце и душа“ разказва Катя Стоянова от сдружение „Млади, активни, креативни” за идеята на проект „Еко герои в действие“, победител в седмото издание на Vivacom Регионален грант.

 

Как да кандидатствате в Програмата?

Тази година, програма Vivacom Регионален грант се провежда за осми път. В срок до 11 януари 2023 г. телекомуникационната компания приема кандидатури за проекти на граждански организации в сферата на образованието и опазването на околната среда. Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право (БЦНП) и НПО портала.

Най-добрите и иновативни концепции с потенциал да ангажират местни общности в малки и големи населени места, с полза за решаване на конкретен проблем в съответния регион, ще получат безвъзмездно финансиране от Vivacom на обща стойност 60 000 лева.

Стойността на гранта, който може да получи всеки проект, е до 5 000 лева. Продължителността на проекта следва да е до 1 година, след получаване на финансирането. Всяка организация може да участва с повече от 1 проект. В програмата могат да кандидатстват и организации, които вече са получили финансова подкрепа през предходна година.

За участие в Регионалния грант може да кандидатствате, ако сте:

 • Юридическо лице с нестопанска цел (сдружени или фондация), регистрирано в обществена полза
 • Народно читалище
 • Настоятелство към училище или детска градина, регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза, в партньорство с училище или детска градина 

Проектните предложения може да изпращате само онлайн чрез попълване на електронен формуляр за кандидатстване на: https://vivacomfund.bg/regionalgrant/apply/

Крайният срок за кандидатстване е до 11.01.2023 г. в 23:59 часа

Победителите ще бъдат обявени през март 2023 г.

 

***

„Искаме картата да  достигне до максимален брой хора, най-вече ученици, но не само, които да видят и разберат Възраждането по един нов и модерен начин“, споделя Николай Дунев от Фондация „Активна историческа карта“ за мисията на проект „Цифрова динамична карта на тема Българското възраждане – духовно и стопанско“, победител в седмото издание на Vivacom Регионален грант

***

Всички кандидатури преминават през два етапа на подбор – предварително административно становище и оценка от експертно жури.

Крайното решение за това кои проектни идеи ще получат финансова подкрепа през 2023 г. ще се вземе от жури в състав:

 • Елица Георгиева, директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom.
 • Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право.
 • Ива Дойчинова, активист и журналист за граждански каузи.
 • Симона Стилиянова, съосновател на „Основа“ и основател на Zero Waste Sofia.
 • Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“.
 • Райко Байчев, журналист в онлайн медията Actualno.com.

 

График на програмата

 • Кандидатстване с проектни предложения: 28.11.2022 г. – 11.01.2023 г.
 • Оценяване на проектите: януари – февруари 2023 г.
 • Обявяване на победители: март 2023 г.

Сключване на договорите и започване на изпълнение на дейностите по проектите: април-май 2023 г.

 

 

За въпроси и контакти

Повече информация и условията за кандидатстване във Vivacom Регионален грант ще намерите на сайта: https://vivacomfund.bg/regionalgrant/

За въпроси, свързани с кандидатстването, както и при последващо изпълнение на одобрените за финансова подкрепа проекти, може да се свържете с екипа на Български център за нестопанско право по имейл на: regional.grant@vivacom.bg.

 

***

„Ние насърчихме децата да бъдат „зелени полицаи“ вкъщи и да следят родителите си дали редовно гасят лампата, когато излизат от стаята, за да пестят електричество, дали разхищават вода, дали изхвърлят отпадъците си правилно. Децата бяха много доволни от тази идея и ни споделиха, че са започнали да използват редовно тази система, като по този начин предават своя ентусиазъм и на по-възрастните“, споделя Катя Стоянова за развитието на проекта „Еко герои в действие“.

 

Още вдъхновяващи истории за успешни инициативи, подкрепени от Vivacom Регионален грант, може да прочетете на НПО Портала.

назад