Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

ЕКСПЕРИМЕНТЪТ ПРОДЪЛЖАВА… ДО ПАРЛАМЕНТА С 1 КЛИК

4 Ноември 2021

Да имаш възможността да общуваш ефективно с управляващите и те да чуват и приемат твоето мнение е показател за това дали наистина живеем в демократично общество. Комуникацията е двустранен процес, при който значим фактор за това дали тя ще е успешна или не, се явява каналът (платформата), през който тя се случва. Когато говорим за диалог между граждани и народни представители, този канал би следвало да е сайтът на Народното събрание. У нас това е  www.parliament.bg

През изминалите 2 месеца си поставихме за цел да проверим на практика как гражданите и гражданските организации успяват да се ориентират на сайта. Как го направихме:

1. Проведохме социален експеримент, при който поканихме случайни граждани и хора от НПО сектора да навигират из сайта на Парламента в търсене на конкретна информация. Ключове бе да видим дали ще успят да се възползват от възможностите да участват в дейността на Парламента. Как се справиха нашите участници – вижте ТУК.

2. Събрахме мнението на повече от 300 души чрез онлайн анкета и ги попитахме дали знаят за сайта на Народното събрание, използват ли го, успяват ли да се ориентират в него и разбира се – какво биха предложили, за да го подобрим.

3. Провокирахме 3 екипа от студенти и граждански организации да разработят конкретни предложения за подобрение за сайта на Парламента и ги дискутирахме заедно с представители на Народното събрание на живо ТУК.

Какво следва сега?

Твой ред е да се включиш! Каним те да разгледаш събраните предложения за подобрение на сайта и да споделиш кои според теб са важни и задължително трябва да се случат и кои – не.

Това ще ни помогне при следващия етап, в който официално ще внесем предложенията в Народното събрание (когато такова се сформира). Очакваме и твоите нови, конкретни и полезни препоръки, за да се подобри взаимодействието между гражданите и Народното събрание!

ПОПЪЛНИ ТАЗИ АНКЕТА и стани част от големия експеримент за промяна. Заедно можем повече, отколкото отделно, защото някъде някога пишеше „Съединението прави силата“.  ;)


Социалния експеримент реализираме Български център за нестопанско прво в партньорство с Гражданско движение Равни.БГ,  Сдружение „Общност Мостове“ и със съдействието на Национален младежки форум. Инициативата се случва с подкрепата на Фондация Америка за България като част от поредицата Дигитална Демокрация на Български център за нестопанско право.

                    

назад