cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Eто кои са отличените идеи за бизнес с кауза в рамките на програма LET’s GO 2021

19 Юли 2021

„Не съществува лимит на това колко добрини можеш да

сториш, ако не те вълнува кой ще обере заслугите“

Анонимен Автор

Eдинадесетото поред издание на Програмата по предприемачество LET’S GO отново ни срещна с вдъхновяващи личности. Никога няма да спрем да се възхищаваме на зареждащия хъс и стимул, с който една група сърцати и посветени хора преследват мечтите си. Това са съвременни герои, които мечтаят да живеят в един по-добър свят и знаят, че за да може това да се случи, трябва някой да предприеме нещо. Не просто го знаят, а осъздават, че този някой могат да са те самите.

Точно с такива хора се срещнахме в рамките на тазгодишното издание на Програмата LET’S GO 2021. След повече от 130 часа индивидуална менторска подкрепа, финално 9 организации се включиха в надпреварата да получат летящ старт на своите идеи за бизнес с добавена стойност.

Финалният избор поверихме на експертно жури с представители на социално отговорните бизнеси Фондация „Америка за България“, УниКредит Булбанк, TELUS International Bulgaria , Accenture Bulgaria и Rakuten Viber – бизнес експерти, които многократно са доказали, че умеят да разпознаят добрата предприемаческа идея още в зародиш.

Решението за това кои 3 организации ще получат финансова подкрепа в общ размер на 30 000 лв. беше трудно, защото всички идеи са добри и с огромен потенциал. Въпреки това, след дълги часове обсъждане, дискутиране и гласуване, журито взе своето решение. Ето кои са тазгодишните отличени в конкурса:

  • Сдружение „Общност, каузи и начинания“/ Характер.бг от Разлог с идеята си „Силните страни на характера: занимателни комплекти за деца и родители“ - Първия в България занимателен комплект за деца на възраст 7 - 11 г. и родители по упоритостта като силна страна на характера. Той помага на децата да усвояват основни знания, умения и поведения като да приключват започнатото, да опитват отново след грешка или провал, да постигат целите си. Той помага и на родители да намират време и ресурси да бъдат постоянни в усилията си в работата със своите деца, като им дава готови идеи и добри практики за ползване.

 

  • Фондация „Конкордия България“ от София с идеята си „Един по един, стъпка по стъпка“, с която ще развият стратегия за достигане до индивидуални клиенти, чрез създаването на магазин за свещи и предлагането на услуги в ателие към него, в което младежи в неравностойно положение се обучават и работят.

 

  • Фондация „Подобри“ от Шумен с идеята си „ReBox: умен контейнер за разделно събиране на отпадъци“. ReBox е “умен” контейнер за разделно събиране на отпадъци (бутилки и кенчета), който измерва и визуализира количеството събран отпадък, като показва и действителната му рециклируема стойност. С него се цели създаване на устойчиви навици, свързани с опазване на околната среда и мотивиране на ученици, младежи и техните родители, да рециклират повече.

 

Тазгодишното връчване на наградите се проведе в рамките на първия Фестивал на социалното предприемачество, организиран от Български център за нестопанско право и платформата за продукти с кауза ДарПазар. Водещ на церемонията бе Мария Чернева от Българска национална телевизия, която за поредна година припозна социално предприемаческата кауза.

Благодарим на всички участници в Програма LET’s GO 2021 за това, че не се отказаха при серията от предизвикателства, с които се сблъскаха по време на процеса по подготовка за участие в конкурса. По един или друг начин, вие затвърдихте вярването, че наистина няма лимит на това колко добри неща можем да сторим, когато сме заедно и държим поглед единствено към финалната цел, а именно – по-добър живот за всички нас.

Ние не спираме да сме част от живота на българските граждански организации и ще продължаваме да търсим начини да подкрепяме и реализираме идеите, които имат потенциала да променят човешки съдби.

А ето и част от атмосферата, в която ни потопиха социалните предприятия-участници във Фестивала на социалното предприемачество:

 


Програмата по предприемачество LET’s GO се осъществява с подкрепата на фондация „Америка за България“, УниКредит Булбанк, Telus International Europe и Аксенъчр България.

назад