Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

Идеите, които променят - победителите в програмата LET'S GO 2023: това не е просто бизнес

22 Май 2023

В България има хора с огромна енергия за правене на добро. Доказателство за това са участниците в тазгодишното издание на програмата за социално предприемачество LET'S GO 2023. Те не чакат, а действат. Взимат нещата в свои ръце и търсят решения за най-трдуните проблеми в нашето общество. LET'S GO 2023 подкрепи екипите на 16 организации от цялата страна в пътя от идея към стартиране на социално предприятие. И тази година срещнахме организациите с точните обучители и ментори от бизнеса, които да споделят с тях знания и практически съвети, да им вдъхнат увереност и смелост. С тяхна помощ идеите се превърнаха в бизнес планове и финансови прогнози, които да помогнат значимите социални каузи да се случат.  

 

 

Тазгодишните участници представиха своите идеи пред експертно жури от света на бизнеса – специалисти от Фондация „Америка за България“УниКредит Булбанк, TELUS International Bulgaria , Accenture Bulgaria и CMS Sofia. 

И тази година решението кои 3 организации ще получат финансова подкрепа в общ размер на 30 000 лв. беше трудно. Журито отбеляза, че вижда все по-смели идеи, все по-добри представяния и по-голяма мотивация на екипите да развият бизнеси с кауза. След близо 6 часа представяния, обсъждане и гласуване, журито взе своето решение. Ето кои са тазгодишните отличени в конкурса: 

Сдружение Медикал Спейс  

Младите професионалисти от Медикал Спейс се борят за справедлив достъп до качествено медицинско образование от поколение за поколение чрез онлайн курсове по химия и биология за кандидат-студенти. Благодарение на техните ресурси повече млади хора могат да следват мечтите си да бъдат бъдещите лекари в България.  

 

Ателие за идеи ДЕКОР дава възможност за достоен труд на хора с увреждания в гр. Троян, които изработват топки за сушилня и цяла гама от продукти, създадени от вълна - естествен, екологичен материал с множество приложения.  

 Фондация СИЙД  

Фондация СИЙД ще развие тяхното социално пространство HUB-a в Самоков като предлага продукт за тиймбилдинг на компании и организации. Благодарение на приходите те ще могат да поддържат пространството като значимо място, в което младежи от Самоков получават менторство и кариерно ориентиране и ще създадат фонд за стипендии, от който да подкрпят младежите по време на висшето им образование.  

  

Честито на победителите и на всички 16 организации, които завършват успешно LET’s GO и стават част от нашата общност! Опитът ни показва, че не само победителите успяват и очакваме с нетърпение реализирането на всички идеи.  

Водещ на събитето беше Филипа Огнянова от Българска национална телевизия. Благодарим за дългогошната подкрепа на БНТ и за това, че продължават да разказват добрите истории! 

За нас от БЦНП е привилегия да сме част от живота на българските граждански организации и да виждаме как все повече от тях се осмеляват да поемат по пътя на социалното предприемачество. Те трансформират тъжните истории в истории на успех. Да стартираш е трудно, но не по-лесно е бизнесът с кауза да порасне и да се развие. Затова ние продължаваме да търсим нови и ефективни начини да подкрепяме както стартиращите, така и скалиращите социални предприемачи. А междувременно - не забравяйте да купувате техните продукти, защото така помагате:  

  • Да подкрепяме най-уязвимите членове на нашето общество 
  • Да пазим природата  
  • Да пазим традициите  
  • Да развиваме знанието 

 

 

Тук можете да видите всички идеи, които се състезаваха: 

 Медикал Спейс се борят за справедлив достъп до качествено медицинско образование от поколение за поколение чрез техните онлайн курсове по химия и биология за кандидат студенти.  

Фондация Светна повишават възможностите за реализация на пазара на труда на хора от уязвими групи в своята работилница за осветителни тела, изработени изцяло от рециклирани материали. 

Фондация Фабрика за анализи и решения ще даде първо работно място на младежи в риск в своята “Ароматна къща” за производство на арома смеси, парфюми от етерични масла и други натурални продукти. 

Фондация Културни перспективи ще създаде ароматни свещи от висок клас в ръчно направени керамични съдове и така ще продължи да подкрепя развитието на млади артисти. 

Център за правна помощ – Глас в България ще създаде услуга, която свързва компании с бежанци и мигранти, като по този начин подкрепя правото им на достоен труд в България  

Център за неформално образование и културна дейност АЛОС създава възстановки на исторически игри, които сега целят да излязат извън пределите на България и да разпространяват в световен мащаб 

Сдружение "СФЕРИ" ще създадат градина за социално земеделие в близост до София, която ще даде възможност на повече хора да придобият умения и знания за природосъобразен начин на живот. 

Общност в помощ на зависимите стартират арт-работилница за изработка на изделия от дърво и кожа, която да помогне на техните резиденти да се ресоциализират в обществото и да придобият ценни трудови умения. 

Каритас Витания ще развият благотворителен магазин с дарени вещи, на които ще вдъхнат нов живот, за да подкрепят хора с увреждания и лица от различни уязвими групи. 

SOS Детски селища България в своята творческа база ДренКо ще създават висок клас керамични и платнени продукти в подкрепа на деца, отглеждани в приемна грижа  

НЧ "Никола Йонков Вапцаров - 1895"- Дулово искат да създадат мобилно Библиокафе - библиокаравана, в която да предложат атрактивна и иновативна форма за достъп до култура на семействата с деца. 

Фондация СИЙД ще подкрепят развитието на тяхното социално пространство HUB-a в Самоков като развият продукт за тиймбилдинг, който да предлагат на компании и организации  

Сдружение "Развитие и интеграция" ще стартират Арт работилница “ВЪЗМОЖНОСТ” за изработка на продукти със социална кауза, с участието и за подкрепа на младежи, лишени от родителска грижа.  

Фондация "Център за социални услуги в общността "Нашата къща" ще подкрепят млади хора с увреждания да се обучават на трудови навици и умения чрез изработване на керамични артефакти. 

Карин дом стартират “Кафе пауза с кауза” - малка кафетерия и книжарница с материали за ранно детски развитие и авторски материали на Карин дом в подкрепа на родители.  

Фондация "Ателие за идеи ДЕКОР" дават възможност за достоен труд на хора с увреждания, които изработват топки за сушилня и цяла гама от продукти, създадени от вълна - естествен, екологичен материал с множество приложения. 

Задачата им никак не е лесна и ние много добре знаем това. Затова вървим заедно с тях по пътя към създаване на бизнеси с кауза вече 12 години в програмата за социално предприемачество LET'S GO. Така вече над 200 организации са част от общността на социалните предприемачи, а ние сме горди да кажем, че са част и от семейството на Let’s GO. 

 

 

назад