Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

Изложба "Събуждане: Правата през погледа на изкуството" и артистите с граждански заряд

23 Април 2018

През петия ден от програмата на Гражданската културна седмица 2018 (20 април 2018 г.) в центъра на София се случи нещо любопитно, нещо нетрадиционно – малки художници рисуваха правото си на сдружаване върху бели платна, съвременни творци бяха отличени за художествения им поглед върху темата за свободата на словото, сдружаването и мирните събрания, а една изложба обогати културния живот на града със „събуждащата“ си сила да разказва за гражданските ни права и свободи като значими стожери на демократичната общност.

 

Малки художници – „граждански будилници“

В петъчната сутрин пространството на A hub (София, ул. „Христо Белчев“ 3, партер) осъмна сред пъстри цветове и детски смях на ученици от II-ри до V-и клас. Малчугани от различни столични училища смело хванаха четките и боите и развихриха своето въображение в детската творилница „Нарисувай правата си“ – част от творческата програма на Гражданската културна седмица 2018.

Децата имаха за основна задача да се опитат да изобразят върху белите платна своето усещане за същността на правото им на сдружаване и обединяване в името на обща кауза. След кратко въведение в темата първите щрихи затанцуваха върху платната и оформиха човешки фигури, хванати за ръце, помагащи на животни в беда, събиращи отпадъци от замърсени плажове и океани, стъпили върху планетата Земя, откъде възкликват: „Свобода!“, и учащи за свободата и правата си в класната стая.

Дори по време на самия творчески процес учениците упражниха на практика правото си на сдружаване, като помогнаха на свой другар да завърши илюстрацията си.  

Изложбата с произведенията на малките художници и техния любопитен творчески поглед може да разгледате в пространството на А hub всеки работен ден от 09:00 до 18:00 часа.

Работилницата се проведе по съвместна инициатива на Български център за нестопанско право и Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, със съдействието на ръководството на 120 ОУ „Г. С. Раковски“ и Образователен център СИЯЙНИ.

Фотогалерия - детска творилница  „Нарисувай правата си“  

 

Гражданските права през погледа на съвременните творци

Празнично настроение изпълваше през целия петъчен ден пространствата както в A hub, така и етаж по-нависоко -  в Къщата на гражданските организации. Причината бе предстоящото откриване на една много специална за нас изложба, включваща авторски с произведения на фотографията, литературата и изобразителното изкуство, създадени от съвременни артисти - будители на гражданската активност, и тяхното награждаване.

И ето, че моментът настъпи – в късния следобед на 20 април Айлин Юмерова от екипа на Български център за нестопанско право и Ани Алексиева от фондация „Изящни дела“ (международна платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts) откриха изложбата „Събуждане: Правата през погледа на изкуството“. Тя съдържа 42 уникални авторски фотографии, илюстрации и текстове, изразяващи ангажираност и отношение към свободата на словото, без цензура, правото на свободно сдружаване и на мирни събрания и протести. Куратори на изложбата са Яна Бюрер Тавание и Ани Алексиева от Fine Acts.

Официален гост на събитието бе г-жа Биляна Генова - директор на дирекция „Култура“ и  координатор на програма „Култура“ на Столична община. Тя изрази своето въодушевление от инициативата за Гражданската културна седмица, поставяща като основен фокус темата за социално отговорната роля на изкуството и свързваща млади творци и активни личности със свободолюбива гледна точка, които биха направили опит да изразят усещанията си за своите права през изкуството.

За идеята на Гражданска културна седмица, нейните послания и важността да се случи тук и сега разказа директорът на Български център за нестопанско право – г-жа Надя Шабани. С гордост и вълнение Яна Бюрер Тавание, съучредител и директор на фондация „Изящни дела“, поздрави гостите на събитието и насърчи младите творци да бъдат граждански активни, защото чрез силата на изкуството могат да променя средата в позитивна посока.

Несъмнено събитието бе повод за много вълнение и позитивни емоции. То събра на едно място професионалисти, любители и почитатели на различни изкуства, но обединени от вярването, че чрез изкуството можем да отстояваме и да изразяваме позиция относно гражданските ни права и свободи.

На официалната церемония по награждаване на авторите, участвали в конкурса „Граждански будилник“, бяха отличени  19 творци. Ето и кои бяха отличените автори:

 

Категория „ФОТОГРАФИЯ“:

 • Николай Шабарков - за серията от фотографии „В търсене на чистия въздух“ (I място и парична награда)
 • Христо и Мария Дачеви - за серията от фотографии на миниатюри Free speech” (II място)
 • Делян Тодоров - за серията от фотографии „Протест в Лисабон“ (III място)

С почетни отличия бяха удостоени:

 • Тюнчер Еминов - за фотографиите „Обречени“, Keep Walking” и Провокатор в действие“
 • Гена Узунова-Иванова - за фотографията в черно-бяло „Гълъби“
 • Явор Мичев - за серията от фотографии „Save Pirin“
 • Стоян Костадинов – за фотографията „Дайте ги на младите“

Почетна грамота за цялостен принос към публичното изразяване на гражданска позиция и ангажираност към социално значими проблеми и упражняване на гражданските права и свободи чрез средствата на фотографското изкуство беше присъдена на неформална група артисти „Дестръктив Криейшън“

 

Категория „ИЛЮСТРАЦИЯ“:

 • Деница Андреева - за илюстрациите „Единство“ и „187“ (I място и парична награда)
 • Карина Добрева - за илюстрацията „Свобода на словото“ (II място)
 • Виктория Белчева - за илюстрацията „Пирин е за всички“ (III място)

С почетни отличия бяха удостоени:

 • Мария Стоянова - за илюстрацията „We are all people“
 • Габриела Танева - за илюстрацията „Не виждам, не чувам, не говоря“
 • Борислава Караджова - за илюстрацията „Lady gang“

 

Категория „ТЕКСТ“:

 • Калоян Захариев - за разказа „Цената на мълчанието“ (I място и парична награда)
 • Емине Садкъ - за есето „НАНИКЪДЕ“ (II място)
 • Благовеста Пугьова - за текстовете „Стъпила на Партийния дом“ и „Археология от бъдещето“ (III място)

С почетни отличия бяха удостоени:

 • Койчо Касабов - за късите разкази „Голямата опашка“ и „Кърлеж“
 • Албена Тодорова - за стихотворението „Хора“

 

 

Освен грамоти и почетни отличия, авторите получиха и символични будилници в знак на събуждащата им сила на творци и съвременни будители на гражданската активност. Изненадите не спряха дотук – член на журито в категория „Текст“ Манол Пейков подари на наградените и специални книжни издания – подаръци от издателска къща „Жанет 45“.

Фотограф: Тюнчер Еминов

Фотогалерия - откриване на изложбата "Събуждане: Правата през погледа на изкуството" и награждаване на авторите в конкурса "Граждански будилник"

Изложбата „Събуждане: Правата през погледа на изкуството“ може да разгледате до 31 май 2018 г. в голямата зала на A hub (София, ул. „Христо Белчев“ 3, партер). Тя е отворена за посещения всеки делничен ден от 09:00 до 18:00 часа. Поканете и ваши приятели и елате заедно. Заслужава си!

 

 

 

Инициативата се реализира в рамките на проект „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – правата през погледа на изкуството“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство с международната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts. Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2018 г.

назад