Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

КАКВА БЕ ЗА НАС 2022?

30 Май 2023

Криза след кризата... – това си казвахме често през 2022, притеснени дали имаме достатъчно време да се адаптираме. Но не можеше само да се тревожим… – трябваше и да реагираме по най-ефективния начин, да превърнем предизвикателствата в предимства и да презаредим за нов тласък за повече права и свободи.

Глобалните и локални кризи се отразиха на гражданската енергия, на активизма и на средата в България: диалогът с институциите бе с променлива величина, но българските доброволци и дарители отново показаха, че като общество не сме безразлични и към трагедиите по света – близки или далечни.

Ние от БЦНП акцентирахме на:

Подобряване на средата за работа на гражданските организации:

  • Работа Съвет за развитие на гражданското общество, за да се превърне в платформа за диалог с институциите;
  • Въвличане на гражданските организации в провеждане на секторната оценка на риска на НПО от изпиране на пари и финансиране на тероризма;
  • Реакция срещу законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти;
  • Изграждане на междусекторни партньорства в прилагане на най-високите стандарти в защита на правата на човека (темата за ефективната защита и подкрепа на хора с увреждания и деца в съдебни процедури).

Повече видимост на гражданската активност:

  • С петото издание на конкурса „Граждански Будилник“ провокирахме творческото вдъхновение на 115 български автори, които се включиха с 207 фотографии, илюстрации и текстове;
  • съвместно с Асоциацията на европейските журналисти направихме поредните серии на Гражданския стопаджия.

Повече инвестиции в капацитета на организациите:

  • С обученията и подкрепата на финалистите в Lets’ GO 2022, 10-то юбилейно издание на Лятно училище, обмен между 4 европейски държави на социални предприемачи и много други обучения и консултации.

 

Повече за годишния ни отчет можете да прочетете ТУК.

назад