Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

КЛУБ НА ГРАЖДАНСКИЯ СТОПАДЖИЯ се завръща!

19 Септември 2022

Есента е носител на нова порция добри новини за граждански активните хора. Клубът на Гражданския стопаджия се завръща. С нов формат, интересни участници, актуални теми, но със същото разбиране, че държава се прави с ангажимент и без излишен страх от новото!

В спиралата на политическите битки, Гражданският стопаджия се интересува от Голямата картинка - какво от това, че се случват всички тези неща? Здрави ли са основите на гражданските свободи по тези земи и кой е граждански активен?

Първата дискусия от „новия сезон“ на Клуба на гражданския стопаджия ще е на тема "Няма за кого, но ще гласувам...". В навечерието на поредните избори и при тенденция за постоянно намаляване на избирателната активност, ще проведем една дискусия, която ще ни провокира да (си) отговорим на няколко въпроса:

  • Защо пък да гласуваме, след като не се чувстваме представени от политическите актьори в момента?
  • Каква позиция изразяваме, когато не отидем да гласуваме?
  • Нормално ли е на година да има по няколко избирателни кампании?

Каним те в една вълнуваща дискусия, да заявиш позиция, да споделиш мнение по темата и да       чуем какво мислят експертите.

Водещ на дискусията ще е:

Ирина Недева - старши редактор в сутрешни предавания на програма „Хоризонт” на БНР и председател на Асоциация на европейските журналисти -България.Ирина е журналист и автор на документални филми с дългогодишен професионален опит в обществените електронни медии. Има опит и в независими филмови, телевизионни и радио проекти. Професионалните й интереси включват теми като социалните и политически движения, пост-комунистическото развитие, изкуство и активизъм, човешки права, медийни свободи, религиозни и малцинствени права, политика, история, Студената война и миграцията.

 

Експерт по темата ще е:

Венелин Стойчев - доктор по социология, съавтор на учебника по гражданско образование за 12. клас на Анубис и има интереси в областта на модернизацията, образованието, майчиното и детското здравеопазване, интеграцията на хората с увреждания, детското правосъдие и др.

 

Гражданската си позиция в дискусията ще сподели човек, който е гласувал на избори, но вече се е отказал да го прави. (А ти припозна ли се в тази роля?)

Какво е накарало участникът-гражданин да вземе решението да спре да гласува ? Какво е значението на гласуването според д-р Стойчев ? Всичко това и още много ще разберем заедно по време на дискусията на 27.09.2022 г.!

 

Включете се в срещата на гражданските стопаджии :

КОГА: 27 септември от 17:00 часа

КЪДЕ: Онлайн в платформата Zoom

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК сега, за да получите достъп до срещата.

Правила за участие в срещата ще откриете тук.

Гражданският стопаджия се организира съвместно от Български център за нестопанско право и Асоциация на европейските журналисти - България.

Ежемесечните срещи на Клуба на гражданския стопаджия ще се провеждат в дискусионен формат с водещ журналист, експерт по избраната тема и гражданин с позиция. Ако искаш ти да си въпросния гражданин в една от предстоящите дискусии, не се колебай да ни пишеш на alexander@bcnl.org


Инициативата се изпълнява в рамките на проект "Дигитални демокрации vs. Дигитални диктатури" (ACF/970) на Български център за нестопанско право, финансиран от Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

 

 

 

назад