cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Кои са отличените идеи за бизнес с кауза в Lets’ Go

13 Октомври 2020

 

„Добрината у хората е пламък, който може да бъде скрит, но никога погасен.“- Нелсън Мандела

 

В рамките на десетото поред издание на предприемаческата програма на Български център за нестопанско право - Оздравителна програма за социални предприятия Let's go 2020, след повече от 135 часа интензивна менторска подкрепа, 10 организации се състезаваха да получат първи заряд на своите идеи. Авторитетно, но много ангажирано жури трудно избра 3 идеи за бизнес със социална значимост, които ще бъдат подкрепени с по 10 000 лева всяка.

Финалният избор бе изключително труден, защото всички идеи са значими, екипите – силно мотивирани и напълно готови да запалят пламък, с който да променят човешки съдби. Журито, след няколко часа дискусии, все пак разпредели общия награден фонд на обща стойност 30 000 лв. и участие в Лаб4е – менторство в първите месеци на стартиране на дейностите им. А ето кои са и тазгодишните отличени в конкурса:

  • Сдружение „Няма невъзможни неща“ от гр. Варна и тяхното социално предприятие, в което работят хора с увреждания. Те предоставят печатни и кетъринг услуги, озеленяване, отглеждане на цветен разсад, билки и др. С финансовата подкрепа от 10 000 лв. планират да разширят кетъринг услугите си с Кухня за приготвяне на храна за разнос, както и да осигурят място за малка оранжерия за собствено производство.

  • Фондация АДРА – България от София и проектът Bee4Thee, с който целят да създадат социално предприятие за производство и продажба на мед. Сумата от 10 000 лв. ще ги подкрепи в това да стимулират и развият пчеларския бизнес в Северозападна България, с което ще осигурят работа на хора в района. 

  • Сдружение „Онкоболни и приятели от гр. Бургас и тяхното социално предприятие „Нарисувай ми усмивка“, в което работят приоритетно онкоболни и произвеждат сувенири и играчки. За тях тази работа е единствената възможност за финансиране и социализация, а паричната подкрепа ще им помогне да развият нова продуктова линия с бродерии и така да се справят в този труден за бизнеса момент.

 

Тазгодишното връчване на наградите бе адаптирано към актуалните мерки за безопасност. Затова, вместо в рамките на церемония, решихме да изненадаме отличените, като изпратихме победители от миналите издания на програмата, които лично да им съобщят новината. Очаквайте и видео материал от връчванията в социалните мрежи на БЦНП.

За нас винаги е било и ще бъде крайно вдъхновяващо да бъдем част от живота на гражданските организации и да имаме роля в реализирането именно на онези идеи, които имат потенциал да променят човешки съдби.

 


Специалното издание на конкурса „Най-добър бизнес план на НПО“ е част от Оздравителна програма за социални предприятия Let’s Go, която се осъществява с подкрепата на фондация „Америка за България“, УниКредит Булбанк, TELUS International Europe  и Аксенчър България.

Медийни партньори: 

 

назад