Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

Лятно училище за НПО 2019 - 6 съзряващи дни, наситени със знания, новости, емоции и порастване

9 Октомври 2019

Кое би могло да бъде общото между ветроходството, борбата с корупцията и бездомните животни...?

Предположенията със сигурност са много, но едно е вярно  – това са реалните каузи на три от седемнадесетте организации-участници в тазгодишното Лятно училище за НПО Аркутино 2019.

Осмото издание на училището събра граждански организации и техните „хора“ - да се учат и да стават по-добри и професионални в това, за което се борят и в което вярват. Учебната година беше само 6 дни, но пък имаше всичко – открити уроци, изпити по никое време, домашни, практически упражнения и… добри учители и примери, които да ни вдъхновяват и водят.

И най-важните участници  – учениците. В началото бяхме 17 представители на неправителствени организации от София, Варна, Русе и Монтана, дошли да разкажат за себе си и да научат „нещо ново“. Всеки със своя стремеж и вяра да променя света, да го направи по-добро място за живеене. В края бяхме един силен клас и всеки използваше „ние“, когато говореше за своя отбор.

„Помнете и знайте кое е важно за обществото“ беше силното послание на старта, отправено от гост-лектора Владимир Йончев (OFFNews), с когото открито поговорихме как да изграждаме силна връзка между нашите организации и медиите през силата на добрите истории.  Последваха дни, в които усвоихме деликатния език на законите и институциите и неизбежните теми за данъци, отчетност, добро финансово здраве на една организация… И всичко това благодарение на лекторите от БЦНП, които превърнаха предизвикателството в интерес, поднасяйки съдържанието по разбираем и забавен начин с викторини и реални ситуации и … неподозиран актьорски талант.

Един от най-важните уроци беше този за Застъпничеството. Вкарани в бурна надпревара за най-добри застъпници, всички надъхано и до късно се подготвяхме за срещите с хората, които взимат решенията. Работихме в малки екипи по реални казуси. Развълнувани и заредени, влизахме в роли, разнищвахме закони и наредби, учехме текстове и речи наизуст за нашия финален изпит, който всички взехме с отличие. Със сигурност има нужда от още много учене и репетиции, но положихме добра основа, благодарение на силната подкрепа от страна на екипа на Лятното училище. А най-големият урок е, че заедно сме по-силни и постигаме повече.

 

И така, времето мина неусетно...

6 прекрасни дни с първите есенни листа, аромат на море и нови приятелства.

6 променливи дни, наситени с бурни вълни, гръмотевична буря и дори заметресение.

6 съзряващи дни, наситени със знание, новости, силни емоции, осъзнаване и порастване.

Всеки край е ново начало и тепърва ще берем плодовете от дървото на познанието, посадено в Лятното училище. Тръгнахме си заредени и доволни, с усещане за добре свършена работа, но и с ясното разбиране и отговорност, че ние сме двигателите на промяната, която искаме да видим около нас.

Разказ на Здрава Воденичарова, участник в Лятното училище за НПО Аркутино 2019, Координатор Социално предприемачество в БЦНП.

назад