Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

„Малкото е много“ – базарът за продукти с кауза и техните истории, които докосват душите

13 Февруари 2020

Задава се петото издание на базара „Малкото е много“. Едно специално събитие, което на 22 и 23 февруари ще събере в Сердика център 14 социални предприятия от България и техните продукти с кауза. Базарът всяка година среща на едно място хора, които работят с кауза, и хора, които ги подкрепят в това -  подкрепят каузите им, като пазаруват от продуктите им. 

Бижута, вълнени чорапи, значки, мартеници, фермерски продукти, тефтери, чаши, свещи… На пръв поглед все малки неща, в които обаче са вложени много време, усилия, учене и имат голяма стойност за хората и организациите, които стоят зад тях. Защото всеки закупен продукт с кауза е подкрепа, свързване и обединение около това, че с общи усилия можем да бъдем по-добро общество. 

Ето кои са организациите на Базара тази година:

Българска Фондация Биоразнообразие, Българско дружество за защита на птиците, сдружение ИДЕА, сдружение "Паралелен свят", фондация "Конкордия България", фондация „Светът на Мария“, сдружение Фабрика за идеи, фондация Глобална инициатива в психиатрията-София, сдружение Каритас София, Асоциация на младите полярни изследователи, фондация Оренда, сдружение Операция Плюшено мече, фондация Рождество Христово, Център за неформално образование и културна дейност АЛОС.

Те са граждански организации, които развиват предприемачески модел на работа и така прилагат различни подходи в решаването на социалните проблеми, които имат за своя мисия.  В дейността си някои ангажират пряко хора от различни уязвими групи – включват ги в производството на различни продукти, а и при продажбата им.

"Малкото в нашата работа е количеството сувенири, които успяваме да произведем. Многото е за хората с интелектуални затруднения - това е стимулираща среда, смисъл и радост от техните занимания и удовлетвроение от постигнатото." - споделя Соня Джонева от фондация "Светът на Мария".

На 22 февруари по време на Базара ще се проведе и официалната церемония по награждаване на победителите в конкурса „Най-добър бизнес план на НПО“ 2020 г. В конкурса се включват 10 организации, които са част от тазгодишното издание на Програмата „Предприемачество за нестопански организации“. Церемонията започва в 16.00 ч., а организациите с най-добри бизнес планове ще получат финансова и менторска подкрепа, за да развият идеите си за бизнес с мисия.

Ела на Базара и подкрепи различни смислени неща, които се случват у нас, като пазаруваш с кауза:

 „Продукти с добавена стойност = подкрепа за значима за обществото кауза. Големите колелета се завъртат бавно и искат Много и съвместни усилия.“ - Лилия Харизанова, Сдружение „ИДЕА“.

 


Базарът „Малкото е Много“ се провежда в рамките на програмата „Предприемачество за нестопански организации“, която се осъществява с подкрепата на фондация „Америка за България“ и в партньорство с TELUS International Europe, УниКредит Булбанк и Аксенчър България.

назад