Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

МАСТЪР НИВО НА ЛЯТНОТО УЧИЛИЩЕ ЗА НПО

19 Юни 2024

Всяка година, от вече 14, чакаме с нетърпение Лятното училище за НПО. Винаги има вълнение и ентусиазъм, защото се срещаме с нови колеги в гражданския сектор, пълни с енергия да променят света.

Тази година беше различно. Преминаването към ниво Мастър клас като пилотна програма беше предизвикателство първо за самите нас. Очакванията бяха в двете посоки, а когато работим с колеги, максимум качество е минимумът по нашите критерии! И така, Мастър клас за НПО 2024 започна.

Балчик, Двореца, морето – всичко беше като за мастър ниво. Сякаш стълбите и баирите, които постоянно качвахме и слизахме, за да отидем от една до друга точка в базата, бяха като метафора на това, с което всеки директор и програмен човек от НПО сектора се среща ежедневно.

Езикът беше общ и ангажиращ, без да е нужно тепърва да се ориентираме в понятията. Ефектът от споделената обща рамка се видя в начина и задълбочеността на представяне на застъпническите ни казуси последния ден от Мастър класа. Имаше непрестанен обмен на опит между участници, лектори и експерти и той течеше във всички посоки. Освен този безценен обмен на знания и опит, отново си преповторихме най-важният урок в НПО сектора – заедно можем всичко!

Като член на екипа на БЦНП, така и като участник в Мастър клас за НПО 2024, бих могла да кажа, че програма на такова ниво има не само почва за развитие, но е и изключително нужна! Срещата между част от тези представители на гражданския сектор, които мислят за стратегия, справят се всеки ден с предизвикателствата да мотивират и задържат членове на екипите си, градят и изменят теория на промяната на организацията, доведе до разширяване на погледа към голямата картина и многото възможности за колаборации.

Всички се вдъхновихме от срещата и разговорите с Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“, Яна Бюрер-Тавание от фондация „Изящни дела“, Екатерина Ангелова и Иво Босев от фондация „Америка за България“ и Ленко Ленков, бивш програмен директор във Фондация „Америка за България“. Най-ценното все пак бе споделяне на опита и желанието да си сътрудничим – не само в обучителните казуси и задачи, а като граждански активисти. Сигурна съм, че сега ще сме по-можещи, по-гласовити и с повече знания как да станем устойчиви.

Възможността за подкрепа – както да дадеш, така и да получиш подкрепа и знания – засили неколкократно духа, неизменно присъщ на хората в НПО сектора.  

С удовлетворение и взети уроци гледаме напред към следващия Мастър клас за НПО!

Автор: Радина Банова-Стоева, правен консултант БЦНП


Мастър класът на Лятното училище за НПО 2024 се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“

назад