cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

НДК, Витошка, Народния театър - а после накъде

25 Май 2021

„Един от нашите младежи мечтаеше да стане футболист. Но много мързелив на 25 г. Но благодарение на подкрепата, която изградихме около него, той разбра какво ще трябва, за да си професионален футболист и сега се наслаждава на играта като любител.

Това е целта на подкрепата – да изразяват мечтите си и да им помагаме да разберат как могат да ги постигнат. Да знаят към кого да се обърнат, така че да получат подкрепа, информация, съвет.“

– Ани Андонова, родител на дете с интелектуално затруднения, основател на сдружение Аутизъм София.

Шествие, посветено на борбата за отмяна на запрещението ще подведат хора с интелектуално затруднения на 29 май, събота от 16:00 часа. Началната точка е НДК (до пилоните), а крайната – паркът пред Народения театър. Крайната цел обаче е приемането на система от мерки, които да подкрепят хората с интелектуални и психични затруднения, а не да бъдат ограничени чрез запрещение. В шествието ще се включат родители и близки, организации на и за хора с уврежания, застъпници за промяната на закона и отношението към хората с интелектуални и психични затруднения. Всеки който е готов да прегърне идеята, че всяко човешко същество се нуждае от подкрепа, за да се справя, а не от забрани, е поканен да се включи в шествието Родени Готови – 29 май, 16:00 ч. пред НДК.

В същия ден, от 13:00 пред Народния театър ще бъде открито дървено пано, на което всеки ще може да довърши изречението: „Аз съм роден готов да …“ и така да потвърди, че всеки е Роден Готов да мечтае и да има право да следва мечтите си. Подкрепа за отмяна на запрещението се събира чрез онлайн петиция, която ще бъде изпратена до следващото Народно събрание, което заработи устойчиво.

29 май е част от поредицата Дни на способностите 2021, които се случват в 17 града в страната – част от кампанията РОДЕНИ ГОТОВИ. Кампанията цели събиране на подписи в онлайн петицията за отмяна на запрещението. 27 човека с интелектуални затруднения застават с лицата и мечтите си начело на борбата за достоен и равноправен живот за хората като тях – хора, които имат таланти и мечти и които имат нужда от подкрепа, за да живеят пълноценно. Кампанията се реализира от Български център за нестопанско право и Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, заедно с всички въвлечени организации на и за хора с увреждания.

Концепция и продукция: Fine Acts

назад