Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

Обща земя: възможност за диалог и по-добри мерки в подкрепа на социално предприемаческите инициативи

6 Декември 2022

Да правиш социално предприемачество в днешно време в България изисква хъс, отдаденост на социална кауза и умения за справяне с много предизвикателства. Въпреки трудностите – безспорно е,  че социално добавената стойност на предприемаческата инициатива помага не само на конкретни хора в трудно положение, развива знанието и пази природата, но и допринася цялостно обществото ни да се развива и модернизира. Социалните предприемачи успешно се адаптират към новите предизвикателства, но имат нужда от добра среда и подкрепа за развитие, за да продължават да създават социална добавена стойност за обществото ни. Около това се обединиха представители на общността на социалните предприятия, представители на институциите в лицето на Оперативна програма за развитие на човешките ресурси, Фонда на фондовете, както и финансиращи организации и инструменти по време на среща в рамките на инициативата на Български център за нестопанско право LET’S GROW: „Финансови инструменти за стартиране и развитие на социално предприемачество“.

Основни предизвикателства, които бяха споделени:
  • През последните 10 години има ресурс за подкрепа на социалните предприятия най-вече чрез европейско финансиране - в заетост са включени над 4 200 представители на уязвими групи, от които 2 000 са останали в устойчива заетост. Но социалните предприятия посочват някои бариери, свързани с мерките за подкрепа за развитие на средата. От финансови инструменти като микрокредитиране са се възползвали само 9 социални предприятия.
  • Тясната дефиниция по Закона за социалната и солидарната икономика е като иглено ухо, през което трудно могат да преминат голяма част от социалните предприятия, за да могат да получат този статут, и на база това – подкрепа.

Повече за предизвикателствата и препоръките за развитие на социално предприемачество може да прочетете тук.

Добрите новини

Подкрепата с европейски средства за социалните предприятия в новия програмен период ще продължи в няколко направления:

  • Подкрепа за стартиране на дейност и развитие на капацитет - чрез стартов капитал, обучения, менторство и пр.
  • Повишаване на видимостта и разбирането за ролята и значението на социалните предприятия, развитие на пазарите и повишаване на производството.

За всички мерки са предвидени обществени консултации и диалог със заинтересованите страни.

Според нас най-добрата новина, която рядко чуваме и затова в тази среща оценихме високо, е посланието от представителите на държавата – “Чуваме ви. За нас обратната връзка на всички заинтересовани страни е изключително важна, и вярваме, че заедно можем да планираме и реализираме по-успешни мерки за подкрепа както на уязвими общности, така и за цялостно развитие на екосистемата”

Фондът на фондовете също отправи важни послания:
  • тези, които са на терен - социални предприемачи и финансови оператори, най-добре знаят какво може да е ефективно и ефикасно като подкрепа. Затова е важно, когато се планира подкрепа за развитие на екосистемата да се чуват препоръките на хората, които са свързани с реализиране на мерките;
  • за да се планират нови или надграждащи инструменти и мерки, е нужно да се отворят нови канали за комуникация и обсъждане, а социалните предприятия да се обединяват около общите препоръки, за подобряване на средата за развитието им.

Ние също чуваме и подкрепяме това послание – добрите и рентабилни мерки са тези, които идват от хората за хората.

В срещата се включиха:

Опитът на социалните предприемачи по темата беше представен от:

Вижте повече в свързаните със срещата материали и презентации

Презентации:

Доклад „Предприемачество за НПО: стартиране и развитие на бизнес с кауза“

Декларация за развитие на социалните предприятия в България

-------------------------------------------------

Инициативата LET’S GROW е съвместна застъпническа инициатива на граждански организации, които развиват свързани с мисията предприемачески инициативи и цели да подобри средата за работа и подкрепа за социални предприятия в България. До сега в нея са включени Български център за нестопанско право, Българска фондация Биоразнообразие, Фондация Сошъл фючър, Светът на Мария, Чудната градина, Паралелен свят.

 

назад