Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

Опасенията, нуждите и възможностите на малките социални предприятия в България

12 Ноември 2020

„Част от хората са у дома, пред компютъра и непрекъснато търсят нещо да им предложим -  нещо малко, красиво, практично, което ще ги зарадва, а на българите в чужбина - нещо типично българско. Или смислена кауза, която ще ги насърчи и активизира, докато отвлича вниманието им от несигурността и страха.“

     Цонка Тодорова, Сдружение „Онкоболни и приятели“

 

Сдружение "Онкоболни и приятели" е част от социалните предприятия, които ДарПазар обединява. ДарПазар не е обикновен онлайн магазин, а общност. За да подкрепяме и развиваме тази общност БЦНП организираме различни формати – обучения, обмяна на опит, работилници и пр.

Вижте как можете да станете част от общността на ДарПазар.

Последното ни допитване сред социалните предприятия на ДарПазар ни показа какви са опасенията, нуждите и възможностите на малките социални предприятия в България. Споделяме ги тук.

НУЖДА ОТ ПОДКРЕПА

Три са основните области, в които социалните предприятия и техните екипи имат нужда да бъдат подкрепени:

  • Онлайн реклама и маркетинг на продукти и услуги - 56, 3% от анкетираните заявяват нуждата от освежаване на комуникационните канали на предприятието, както и актуализиране на маркетинговите дейности в тях.
  • Управление на човешките ресурси в социалните предприятия - 12, 5% от участниците в анкетата споделят за необходимостта от процедури за реорганизация на работната ръка, разпределяне на функции и задачи, проследяване на количество и качество на резултати, извършена работа и пр.
  • Адаптиране на продукти и услуги - 12,5% смятат, че трябва да адаптират предлаганите от предприятието продукти и услуги към постоянно променящата се кризисна обстановка и вариращото потребителско търсене.

 

ОПАСЕНИЯТА

За никого не е ясно какво крие предстоящата 2021 г., но едно се знае – всеки трябва да е подготвен за потенциални нови рискове и предизвикателства в начините, по които организациите и бизнесите функционират. Сред опасенията, които вълнуват екипите на социалните предприятия са:

  • Възможността за нов lockdown, който би попречил на младежи и работници в предприятията да продължат производствените процеси.
  • Планираните базари и изложения да не се състоят, което би било силен удар върху директния контакт между предприятията и техните клиенти.
  • Липсата на персонал, поради боледуване в грипния сезон, което може да доведе до невъзможността навреме да се изпълняват по-обемните поръчки.
  • Недостатъчно възможности за позициониране на произведените продукти крие опасност от затваряне на цяло предприятие и преустановяване на работата с хора в нужда.

 

ВЪЗМОЖНОСТИТЕ

Във всяка предизвикателна ситуация, има възможности и за въвеждане на иновации и проба на нови идеи. Социалните предприятия от ДарПазар виждат пред себе си:

  • Възможността за повишаване на дигиталните си компетентности - много хора в момента работят на компютър у дома и се открива канал директно да им се предлагат дадени продукти през социалните мрежи на предприятията.
  • Нова ниша, която би гарантирала някаква стабилност на този етап – производство на лични предпазни средства.

В комбинация със социалната солидарност като маркетингов инструмент и наличието на подкрепяща общност, като Дар Пазар организациите  показват гъвкавост и готовност за бърза реакция, въпреки споделените опасения. За нас, информацията от социалните предприятия ни помага да развиваме подкрепата си за тях по адекватен на нуждите им начин.

Всеки може да пазарува с кауза, за да подкрепя малките социални предприятия в България и техните каузи. А ако развивате или искате да започнете бизнес със социална кауза – следете страницата ни за възможности и информация по темата.

назад