cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Пандемия и дезинформация – кризата, която породи фалшиви герои

28 Април 2021

Пандемията през последната година породи информационна криза заради липсата на диалог по всички сложни и важни теми, които иначе подминаваме. Страхът работи, когато няма информация. Промяната в мисленето заради дигитализацията е по отношение на търсенето – хората станаха по-търсещи, искащи информация сега и веднага. И ако няма кой да запълни, да отговори на това търсене, идват фалшивите новини. Когато отсъстват експерти, на тяхно място се чуват субективни и емоционални мнения, които е лесно да бъдат последвани и да повлияят на общественото мнение.  

Такива мнения чухме в рамките на дискусията „Пандемия и дезинформация – експерти, инфлуенсъри, медии и социални мрежи“, организирана от Български център за нестопанско право и Факултет по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“.  В обсъждането участие взеха д-р Аспарух Илиев, Владимир Йончев, Любомир Аламанов, доц. д-р Марин Бодаков, д-р Ралица Ковачева - университетски преподаватели, доктори, журналисти, комуникационни специалисти и експерти от гражданския сектор, за да разнищят ролята на съвременните лидери на мнение в борбата с потока от фалшиви новини.

Чухме аргументи на разнородната група лектори – представители на различните обществени кръгове, които дейно участват в борбата с дезинформацията по време на пандемия. Ето как обобщихме основните послания:

  • Належаща е нуждата от достоверни лидери на мнения, за да се намали потока от фалшиви новини чрез редовно и отговорно поднасяне на информация;
  • Необходимо е да провокираме критичното мислене, за да сложим край на тенденциите за паническа доверчивост към непроверени източници на информация, независимо кой застава с името и лицето си зад тях;
  • Кризата е прозрачна – показаха се обществените сфери, които бедстват от години. Сфери, които лесно биват пренебрегвани в спокойни времена. Една такава тема е въпросът с експертността.

 

Тезите са много, въпросите продължават да се трупат, а отговорите ги мислим заедно и поетапно. Необходимостта от редовното говорене по теми, свързани с достоверността на извора, от който обществото черпи важна информация става все по-належаща. Изборите тази пролет допълнително засилиха тази нужда.

Следете ни отблизо, за да ви срещаме с експертите по тези и много други значими теми. За да ги превърнем заедно в нужните инфлуенсъри.

Пълния запис от дискусията можете да гледате тук!

Дискусията е организирана от Български център за нестопанско право и Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Св. Климент Охридски" като част от инициативата Пътеводител на гражданския стопаджия с участието на студенти и граждански организации в изпълнението на проект „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“, (ACF/61) на Български център за нестопанско право, финансиран от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.” 

       

назад