Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

Предприемачество за нестопански организации - нови 12 организации ще развиват своите идеи за бизнес с мисия

5 Септември 2018

Ще кажем, че сме успели, когато наложим марката „Чудната градина“, … когато всички приемат, че хората с интелектуални затруднения могат и се справят. Целта ни не е да ставаме търговци, нито градинари – по-амбициозни сме.  Искаме да променим света или поне една част от него. Тогава ще кажем, че сме успели.

ондация „Св. Николай Чудотворец“ за успеха на тяхната „Чудна градина“ - бизнес идеята им, която беше сред наградените в конкурса „Най-добър бизнес план на НПО“, част от седмото издание за програма „Предприемачество за нестопански организации“ на Български център за нестопанско право. 

 

Вече са известни следващите участници в програмата „Предприемачество за нестопански организации“. Изданието 2018/2019 г. на програмата осъществяваме с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и в партньорство с TELUS International Europe и УниКредит Булбанк. Екип от експерти в областта на предприемачеството, инвестициите и социалните иновации направиха оценка на 43 кандидатури с бизнес идеи, като избраха дванайсетте организации, които ще бъдат част от осмото издание на програмата. Това са:

В края на месец септември стартира обучителният етап на програмата, който ще помогне на участниците да подобрят своите планове чрез поредица от индивидуални консултации и обучения в различни сфери – като подготовка на финансови прогнози към бизнес плановете, изграждане на бранд, презентационни умения и пр. Специално внимание ще бъде отделено на обмяната на опит между спечелилите финансова подкрепа в конкурса „Най-добър бизнес план на НПО“ от предходното издание на програмата и новите участници. 

Досега в програмата  нови знания, експертиза и менторска подкрепа са получили повече от 140 организации, а над 155 000 лв. са инвестирани в реализирането на устойчиви бизнес идеи. Целта е да допринесат за финансовата независимост на организациите и да подкрепят работата им по важни за обществото проблеми.

 

Финалистите и техните предприемачески проекти, които бяха отличени в предходното издание на програмата, са: Фондация „Биоразнообразие“ с идеята им за кутия – подарък с продукти от малки ферми от райони със запазена природа; Фондация „Синергиа“, които създадоха масажно студио HI Touch, където работят добре обучени масажисти със зрителни увреждания в екипи със зрящи масажист-ментори; Фондация „Детски книги“ за онлайн платформата им „Компас за родители в света на детските книги“, която ще улеснява откриването на подходящи детски книги и така ще насърчава четенето; Народно читалище „Светлина – 1861“, което ще преобрази „Чирпанлиева къща“ в гр. Шипка в цялостен етнографски комплекс и Фондация „Св. Николай Чудотворец“ с идеята им за оранжерия за производство на цветен разсад, която ще осигурява подходящи условия на труд за хората с интелектуални затруднения в гр. Добрич.

 

За периода на своето съществуване програмата създаде общност, която все по-убедително и уверено проправя път на предприемачеството с кауза и разказва успешни истории за социална промяна и щастливи обрати в живота на хората, които са станали част от него.

 


 

назад