Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

Предварителна подготовка, смелост и обединени действия – трите неща, които си взехме от Лятно училище за НПО 2023

13 Юни 2023

Мрежуване. Кога последно сте чували тази дума? Ние десетки пъти миналата седмица. А какво се случи тогава? Случи се Лятно училище за НПО 2023.

За единадесета поредна година Български център за нестопанско право събра представители на 20 български неправителствени организации на морето. И макар и аз да съм част от екипа на БЦНП от 2018-та година, едва през 2023 г. успях да участвам в митичното Лятно училище. И разбрах защо е то митично.

Преди да отидеш си казваш, че 6 дни са много и ще има време за всичко. Пристигнеш ли обаче, някак се усеща, че нещата съвсем не са както си си ги представял. В рамките на тези 6 дни бюджетирахме в последната минута, намирахме решения на истински казуси от живота на НПО сектора, провеждахме срещи с „реални“ представители на властта, писахме стратегии и се оборвахме едни други за стъпките по постигането им, подкрепяхме се взаимно в застъпническите си кампании и се борехме за каузите си. Пресрочвахме времето по програма на всяка от сесиите, защото ние искахме да вземем още и още, а лекторите – да ни дадат колкото се може повече.

А как във всичко това се намесва мрежуването? Как ли не! Буквално – с едно въже за катерене; виртуално – през социалните мрежи и по имейл; застъпнически – колеги от зеления, синия или жълтия екип имат нужда от съдействие – ние, от червения, сме там за тях! 

Вечерите се смяхме заедно, сутрините си правихме ранни срещи на закуска, за да работим по поставяните задачи. Някак ни беше леко и приятно да споделяме времето си. Грижихме се за работното пространство, за решаването на казусите в срок, един за друг.

И след тези 6 дни, освен мрежата помежду си, имаме и повече знания, повече пищови за всякакви непредвидени ситуации, повече яснота за това кои сме в нашите организации, на къде да им помогнем да се развиват и какви съмишленици да търсим в процеса.

Автор: Радина Банова-Стоева, участник в Лятно училище за НПО 2023

 

______________________________

Лятното училище за НПО до момента се реализира с подкрепата на Фондация „Америка за България“

назад