Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

(Съ)твори история за „СДРУЖЕНИ - Силата да сме заЕДНО“ в конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 5

1 Февруари 2022

14 години. Толкова са необходими на Давинчи да завърши най-известната и разпознаваема картина в света – Мона Лиза. Или поне това е една от теориите, но разбира се никой не може да потвърди със сигурност периода. Какво искаме да кажем с това? Хубави неща отнемат време. Изкуството отнема време. Необходими са вдъхновение, муза, тласък. Необходимо е да откриеш най-красноречивия способ, чрез който да проговориш за това, което те вълнува, разчувства, ядосва и задвижва. Това е движещата сила на изкуството.

А сега си представи какво би станало, ако впрегнеш тази сила и я превърнеш в инструмент за промяна. Инструмент, с който да пробудиш гражданското съзнание и да му извикаш: „Хей, време е за промяна. Нека я постигнем заЕДНО!“.

Сега думата „заедност“ звучи особено актуална в днешното размирно време, за да можем да преодолеем изпитанията, пред които са изправени човешките ни и граждански права и свободи. Военната ситуация и бежанската криза изкараха на преден план изначалния човешки стремеж към добро. Хиляди хора ежедневно се обединяват в името на обща кауза – да помагат. Примерите за солидарност са навсякъде около нас. Гражданското сдружаване набира все по-голяма сила. Гласовете на протестиращи от цял свят вибрират с общо послание: „Спрете войната!“

Всичко това се крие зад тазгодишното издание на конкурса за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2022 – стремежа да покажем какво означава да сме заедно, обединени около 1 кауза, събрани в едно – сдружени!  

Ако ти си творческа натура и се занимаваш с фотографиярисуване или писане на текстове, имаме удоволствието да те поканим да участваш в петото издание на

конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК!

Включи се и разкажи чрез твоята форма на изкуство как за теб изглежда силата на това да сме заЕДНО – сдружени около 1 кауза. Правото на сдружаване е едно от най-ключовите наши граждански права, което ни позволява да се изправим пред очите на несправедливостта и заЕДНО да направим необходимото, за да задвижим света към по-добро. Сигурни сме, че и ти си сред тези пламенни активисти, за които човешките права са идеал, а не даденост, и си готов да говориш по важните теми на творческия език, който ти се отдавна най-добре.

За отправни точки на творческия процес, използвай следните въпроси и потърси техните отговори там – навън – сред хората и каузите:

>> Какво означава единност и откъде идва силата да сме заЕДНО? Потърси примери сред гражданските организации или доброволческите групи, които днес усилено помагат на нуждаещите се от подкрепа.

>> Защо е важно да имаме правото да се сдружаваме в името на общи каузи? Как изглежда нарушаването на това наше право? И какво може да доведе след себе си?

>> Има ли смисъл в това да се обединяваме около общи идеи, цели, послания? Покажи ни твоя смисъл!

Вече нямаме търпение да видим твоя уникален поглед по темата. Авторските творби могат да стъпват върху реални примери за случки, събития, срещи, разговори с граждански организации и какво ли още не, което е успяло да те вдъхнови да разсъждаваш и твориш по темата. А днес примерите за обединяване в името на доброто са навсякъде около нас.

 

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ, ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕШ
 • Конкурсът ще бъде отворен за участие от 1 февруари до 10 април 2022 г., вкл. (виж по-долу повече за правилата, формуляра и кой може да участва).
 • През месец май произведенията ще бъдат оценени от професионално жури (виж кои са хората в журито малко по-долу). Докато журито оценява, публиката ще може да номинира във Facebook най-добрите творби във всяка от 3-те категории. Гласуването ще бъде отворено в периода 15 април – 15 май (правилата за гласуване са по-долу).
 • Авторите на творбите от 3-те категории, оценени на „Първо място“, на „Второ място“ и „Трето място“ от журито, както и тези, получили специалното отличие „Изборът на публиката“ в резултат на онлайн гласуването, ще бъдат удостоени с парична награда от наградния фонд** на конкурса, както и с предметни награди (виж в края на обявата повече за кампанията ни за набиране на наградния фонд).
 • На 19 юни на Фестивал ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК vol.2 в Топлоцентралата, София, ще наградим отличените автори, а техните творби ще бъдат представени в изложба на открито в градината пред Народен театър „Иван Вазов" от 21 юни до 5 юли и разпространени в онлайн изложба.

 

ГРАФИК НА КОНУРСА

Кандидатстване в конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2022 – 1 февруари – 10 април 2022 г.

Онлайн гласуване във Facebook страницата на конкурса – 15 април – 15 май 2022 г.

Фестивал ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК vol.2, награждаване на победителите, концерти, работилници, пространство за общуване и творене – 19 юни 2022 г.

Изложба на селектирани творби от конкурса пред Народен театър „Иван Вазов“ – 21 юни – 5 юли 2022 г.

 

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА
 • Кандидатстващите фотографииилюстрации и текстове трябва да бъдат авторски произведения, които изследват и/или отразяват зададената тема „СДРУЖЕНИ – силата да сме заЕДНО“.
 • Всеки автор може да подаде до 5 творби за участие във всяка от 3-те категории.
 • В категория „Фотография“ се приемат професионални фотографии и любителски снимки.
 • В категория „Илюстрация“ се приемат рисунки, живопис, илюстрации, графични изображения, колажи, типографски работи и комикси.
 • В категория „Текст“ се приемат есета, текстове с поезия и проза. Максимален обем на текст: 1,500 думи.
 • Към кандидатурата задължително се посочват:
 • Две имена, имейл и телефон за връзка с автора/авторския колектив;
 • Категория на творбата/серията творби;
 • Заглавие на творбата/серията творби;
 • Аргументация на творческата идея (максимум 100 думи);
 • Кратка история на творбата/серията творби - кога е създадена и какво е провокирало автора/авторския колектив да я създаде;
 • Съгласие, съотв. несъгласие на автора/авторския колектив за публикуване на творбата/серията творби във Facebook страницата на конкурса за гласуване от публиката.
 • Авторите, чиито творби са отличени в конкурса и класирани за включване в изложбите, следва да разрешат и изрично да предоставят на Български център за нестопанско право - организатор на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2022 - безвъзмездното право на ползване върху авторските творби за популяризиране на резултатите от конкурса и разпространение на творбите с некомерсиална цел посредством изложбите и банката с изображения за свободно ползване от трети лица.

Важно: Български център за нестопанско право ще направи предварителен подбор на получените кандидатури за тяхното съответствие с темата и правилата на конкурса. Произведения, които не отговарят на условията на конкурса, уронват доброто име на организатора, подстрекават към насилие или език на омразата няма да бъдат допуснати до оценка от журито, както и за публично гласуване.

Важно: Български център за нестопанско право не използва, не разпространява и не популяризира по никакъв начин некласирани от журито авторски произведения, получени на етап кандидатстване, чиито автори във формуляра за кандидатстване са отбелязали изричното си несъгласие творбите им да бъдат публикувани на Facebook страницата на конкурса за гласуване от публиката.

 

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА В КОНКУРСА

В конкурса участие могат да вземат български и чуждестранни автори. Приемат се работи на утвърдени автори, както и окуражаваме кандидатстването на творци, които са в началото на своята творческа кариера. Не е задължително участниците да имат професионален творчески опит или техни творби да са били излагани или публикувани другаде.

 

КАК И КЪДЕ ДА ИЗПРАТИШ СВОЯТА ТВОРБА

За да се включиш в конкурса, трябва да попълниш следния ФОРМУЛЯР ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ

Дигиталните копия на авторските фотографии, илюстрации и текстове се изпращат във формат: jpg, png, pdf или word – като прикачени файлове или, ако са по-големи от 5 MB, чрез линк за сваляне на файловете от платформа за безплатно споделяне (например, wetransfer.com; dox.bg; tranz.it; dropbox.com) .

Формулярът за кандидатстване и приложените към него творби се изпращат на имейл: budilnik@bcnl.org, лице за контакт – Айлин Юмерова.

Краен срок за кандидатстване: 10 април 2022 г., включително.

 

КАТЕГОРИИ И ЧЛЕНОВЕ НА ЖУРИТО

За нас е огромна чест и тази година сред експертното жури да попаднат изтъкнати професионалисти и културни деятели в съответната категория:

 

Жури в категория ФОТОГРАФИЯ

 • Надежда Павлова - куратор на галерия Синтезис. Интересът ѝ към фотографията е от над 20 години, първоначално като автор, а впоследствие като куратор и историк. В последните години фокус на изследванията ѝ са фотокнигите. Надежда води курс по „История на фотографията в България“ към НХА, където в момента е докторант.
 • Мирослав Маринов – фотограф на свободна практика, преподавател по фотография и основател на Софийска фотографска школа.
 • Александър Николов – визуален журналист и дигитален човек, автор на мултимедийната документална история „Последният дар на човека“. Носител е на наградите „Журналист на годината“ 2021 на БХК, „Сайт на годината“ 2021, BG Press Photo и др. Стипендиант е на Кралското фотографско общество на Обединеното кралство.  Работи като комуникационен експерт в Българска фондация Биоразнообразие.

 

Жури в категория ИЛЮСТРАЦИЯ

 • Велина Мавродинова – съосновател и дългогодишен творчески директор на Enthusiasm – водеща брандинг компанията. С 30-годишния си опит като графичен дизайнер, артдиректор и илюстратор, тя стои зад изграждането на някои от водещите и много популярни марки на българския пазар, установени успешно и на международните пазари.
 • Розалина Буркова - визуален артист, илюстратор и режисьор на анимации, работила за марки и организации като New York Times, Human Rights Watch, NBC, Tate Modern, Washington Post и Gucci, както и за различни социални каузи и проекти с фокус върху отговорното отношение към природата, правата на жените и борбата срещу половите стереотипи.
 • Весела Данчева - режисьор и продуцент на анимационни филми, асистент в департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, НБУ. Завършва образованието си в Ротердам, специализира в Ню Йорк, прави магистратура в София. През 2008 г. заедно с Иван Богданов основават платформа за продукция на анимационни филми Компот колектив, обединяваща мрежа от автори с уникален визуален стил. Колективът продуцира десетки авторски анимационни филми, селектирани на фестивали от целия свят и високо ценени в анимационната индустрия на национално и международно ниво.

Жури в категория ТЕКСТ

 • Веселина Седларска - журналистка с 40 години стаж в сферата. Работила е във вестниците „Сливенско дело“, „Черноморски фар“, „Труд“, „Стандарт“ и „Новинар“, в радио „Свободна Европа“, в сп. „Тема“ и в коментарния сайт „Редута“. Написала е шест книги: „Сънувах Мисисипи“, „Пасажерите на Ной“, „Кладенецът“, „България за начинаещи“, „Депресията ме обича“ и сборника с разкази „Гладни сърца“. Носителка е на журналистически награди. Редактирала е някои от най-популярните български романи, публикувани от издателство „Сиела“. Работи и като преводачка на книги от английски език.
 • Стефан Иванов – поет, културолог и доктор по философия, автор на стихосбирки, резидентен драматург на Националния театър на Люксембург (2018). Съавтор е, заедно с Иван Добчев, на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление, а пиесата му „Същият ден“ е поставена в Ню Йорк в LPAC (2017). През 2019 г. късометражният анимационен филм „Задачи за деня“, по едноименното му стихотворение, е официално предложение на България за „Оскар“.
 • Зарина Василева – журналист, носител на престижното отличие „Журналистика за развитие – 2020“. Към настоящия момент е докторант в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с изследване за ефективността при осъществяването на социалните каузи в онлайн среда.

 

ГЛАСЪТ НА ПУБЛИКАТА

Докато експертното жури оценява творбите, публиката също ще може да излъчи своите фаворити. От 15 април до 15 май 2022 г., 23:59 часа, ще тече онлайн гласуване във Facebook страницата на ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК. Творбите, получили най-голям брой споделяния (shares) в своята категория („Фотография“, „Илюстрация“, „Текст“), ще бъдат удостоени с отличието „Изборът на публиката“, а техните автори ще получат парична награда от наградния фонд** на конкурса и символични предметни награди.

Виж тук >> Правила за гласуване за наградата "ИЗБОРЪТ НА ПУБЛИКАТА" 2022

 

НАГРАДИ ЗА ОТЛИЧЕНИТЕ АВТОРИ

Най-добрите заслужават отличие и допълнителен стимул за развитие! Ето защо най-въздействащите и свързани с темата творби ще получат и финансова награда от фонда на конкурса.

Благодарение на неимоверната подкрепа на 11 дарители - активисти, колеги, партньори, приятели - които повярваха в каузата на Български център за нестопанско право, застанаха до нас и се превърнаха в нашите посланици за добро, успяхме да съберем сумата от 3900 лв. за наградния фонд на конкурса, надхвърляйки първоначалната цел от 3000 лв.

Ето как ще бъде разпределен наградният фонд в тазгодишното издание на конкурса:

В категория „Фотография“

 • Първо място: 400 лв.
 • Второ място: 300 лв.
 • Трето място: 200 лв.
 • Приз „Изборът на публиката“: 100 лв.

В категория „Илюстрация“

 • Първо място: 400 лв.
 • Второ място: 300 лв.
 • Трето място: 200 лв.
 • Приз „Изборът на публиката“: 100 лв.

В категория „Текст“

 • Първо място: 400 лв.
 • Второ място: 300 лв.
 • Трето място: 200 лв.
 • Приз „Изборът на публиката“: 100 лв.

С допълнителните средства от наградния фонд ще подкрепим творческия процес за пресъздаване в арт инсталация на избрана от Български център за нестопанско право визуална работа, посветена на силата на гражданското сдружаване. Тя ще бъде представена на ключова локация в София, носейки посланието - правото на сдружаване е едно от най-важните наши граждански права, защото ни дава да се изправим пред очите на несправедливостта и заЕДНО да направим нужното, за да задвижим света към по-добро.

Подготвили сме и страхотни символични предметни награди за всеки автор на произведение, отличено в конкурса - комплект бандана шал и платнена торба с дизайнерската визия на ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК, както и картичка с отличената творба и още изненади.

По-широка селекция творби ще бъдат представени в изложба на открито в столична градина пред Народния театър „Иван Вазов“ от 21 юни до 5 юли, както и популяризирани в онлайн изложба. Отличените произведения ще бъдат публикувани в онлайн банка за свободно ползване на изображения на сайта на БЦНП.

Важно: Български център за нестопанско право ще сключи индивидуален договор за награда с всеки автор, спечелил парична награда. Период за сключване на договорите: края на юни - началото на юли 2022 г.

 

КОЙ ОРГАНИЗИРА КОНКУРСА И ЗАЩО

Организатор на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК е фондация „Български център за нестопанско право“ (БЦНП). Нашата мисия е да подкрепяме хората в България да се сдружават свободно и да са граждански активни. Това правим повече от 20 години. За нас сдружаването и гражданските организации са повече от ценност – те са двигателят на гражданското общество.

Затова, за нас е особено важно все повече хора да разпознават гражданските организации около себе си, да бъдат съпричастни към техните каузи, да доброволстват и да се доверяват на силата да сме заЕдно. Вярваме, че тези, които са владеят силата на изкуството, са призвани да бъдат посланици на доброто, което фондации, сдружения, читалища и настоятелства ежедневно сътворяват.

С тази идея преди 5 години стартирахме ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – конкурс за творци, които искат да поставят темата за гражданските свободи и възможността да се сдружаваме, да говорим свободно, да протестираме. В четирите издания до сега участие взеха над 360 български и чуждестранни автори. Получихме повече от 733 илюстрации, комикси, стихотворения, есета, разкази, публицистични материали, фотографии, фото истории. Всички тези творчески произведения имаха едно основно послание: Ние сме свободни, имаме права и те са важни за нас!

Само през изминалата година наградихме 17 талантливи автори, а 11 от тях получиха парични награди. Наградният фонд от 2250 лв. бе осигурен благодарение на щедрата подкрепа на активисти, ценители на изкуството, приятели и партньори в рамките на дарителската кампания на БЦНП.

Е, успяхме ли да те вдъхновим? Хрумна ли ти идея какво да ни разкажеш? Сети ли се къде да потърсиш интересна случка и реши ли да се впуснеш в това ново творческо приключение? Страхотно! 

Очакваме те!

 

_____________________

Конкурсът се реализира с финансовата подкрепата на Фондация „Америка за България“

 

_____________________

Автор на заглавната илюстрация „Не виждам, не чувам, не говоря“ е Габриела Танева, отличена в категория „Илюстрация“ на конкурса „Граждански Будилник“ 2018

назад