Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

Торбаланът НПО или как да печелим доверие с всяване на страх - дискусия "Граждански стопаджия"

12 Май 2023

Държава без граждански сектор – приоритет номер едно ли е това на властта или просто гражданските организации са удобна боксова круша на политиците? Откакто демокрация съществува неправителственият сектор е мишена на някого и съществуването му се използва за всяване на смут или отместването на фокуса от реално съществуващи опасности. Защо анти НПО реториката продължава да е основно оръжие за правене на политика и докога „страхуването“ ще е метод за печелене на доверие?

В този епизод Гражданският стопаджия отваря кутията на Пандора и засяга една болезнена, деликатна и проблематична тема, която дълги години ехти във въздуха на държавата, в полезрението на институциите и зад четирите стени на семействата, без да бъде адекватно чута по правилния начин - домашното насилие.

Защо тази толкова важна, и с времето притеснително нарастваща тема, някак минава в периферното зрение на институциите, всяка от която вдига ръце и подмята топката в полето на други - често тези други са част от гражданския сектор?

Защо макар домашното насилие да фигурира в наказателния кодекс, то сякаш е просто една фиктивна мярка и празен термин? Повече от 14 години промените в закона за домашното насилие - готови, аргументирани и узрели, не успяват да влязат на дневен ред в народното събрание.

Дали точно това е причината да се спъваме като общество, да си затваряме очите и да си прехвърляме вината, когато трябва да решим този заплашително нарастващ проблем. Липсата на общ механизъм, алгоритъм, структура и правила, в посока как всяка институция да се справя индивидуално с проблема, създава един хаос, който граничи с беззаконие в темата с домашното насилие.

Всичко това създава минно поле, една дълбока язва в гражданското общество -  удобна среда за манипулация, политически игри и всяване на страх, които още повече ни объркват и разделят.

Може би първите стъпки към светлината в мрачния тунел са  постоянните разговори, задаването на въпроси, посочването на проблема и назоваването на нещата с истинските им имена. И може би тогава ще видим, че не гражданския сектор е торбаланът, а нещо друго ни дебне зад ъгъла.

Още по темата, ще чуете в дискусията.

Говорители:

Мария Чернева 
е биохимик и микробиолог по образование, и журналист по професия. Близо 30 години следи проблемите на здравеопазването и социалната сфера за БНТ. От 2013 до 2018 г. е член на обществения съвет на Фонда за лечение на деца, където активно защитава интересите на децата. Авторка на множество документални филми, които два пъти й носят наградата „Валя Крушкина“.

Силвия Великова е завършила "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски", след което учи втора специалност - журналистика. Водещ и редактор на предаването “Преди всички” в "Хоризонт" - БНР, както и репортер, отразяващ случващото се в съдебната система.

Водещ на дискусията е:

Ирина Недева е старши редактор в сутрешни предавания на програма „Хоризонт” на БНР и председател на Асоциация на европейските журналисти -България.Ирина е журналист и автор на документални филми с дългогодишен професионален опит в обществените електронни медии. Има опит и в независими филмови, телевизионни и радио проекти. Професионалните й интереси включват теми като социалните и политически движения, пост-комунистическото развитие, изкуство и активизъм, човешки права, медийни свободи, религиозни и малцинствени права, политика, история, Студената война и миграцията.
 

Досега в поредицата дискусии на Гражданския стопаджия говорихме по темите:

1.  Няма за кого, но ще гласувам...

2. Преброихме се, и какво от това?

3. Евро vs. лева - печелим или губим?

4. Дарителството – имидж стратегия или чиста емпатия

5. Символите на нацията - дискусия от поредицата "Граждански стопаджия"

6. Неуспялата политика за насърчаване на културата - гражданска дискусия

7. Петицията срещу забраната на реклама за хазарт - гражданска дискусия

8. Готови ли сме за детски хоспис в България - гражданска дискусия

9. Животът ни се случва или ние го управляваме.

10. Ние и те наше и чуждо - гражданска дискусия

 

Гледайте дискусията тук:

 
------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Българския център за нестопанско право и Асоциацията на европейските журналисти – България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
 
назад