Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

ВКЛЮЧИ СЕ В ЕСЕННА ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА 2021 И БЪДИ В ЧАС

8 Октомври 2021

Както се пееше в една песен - отива си лятото, идва есента. Но за нас това не е повод за носталгия по дългите горещи дни, не. Празнуваме всеки сезон, заредени с нови идеи, планове, стимул и хъс да подобряваме средата, в която живеем. Октомври е вече тук, завърнахме сe от късното море, изтърсихме песъчливите хавлии и смело навлизаме в седмия сезон на нашето НПО риалити -  обучителната програма на Къщата на гражданските организации и по-точно - ЕСЕННА ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА 2021.

Създадохме я с идеята да стимулираме гражданските организации да не спират да са в час с динамично променящата се среда и винаги да мислят поне 2 хода напред. Планираните сесии в това издание предлагат всичко - от комуникация, общуване с медии, през работа с лични данни, горещи финансови въпроси, та чак до това що е то успешна онлайн кампания и как да не ни стресират въпроси от сорта на “Какво ще говоря сега на това интервю и как да убедя зрителите в смисъла на моята кауза?” Въпросите са много - отговорите ще предоставяме от 2 ноември до 7 декември под ръководството на звезден обучителен екип от доказани професионалисти и гурута всеки в своята сфера.  

Есенната обучителна програма е изключително полезна и подходяща за хора от граждански организации, читалища, социални предприятия и за всеки НПО човек, който вярва, че промяната е крайния резултат от истинското учене.  

Е, ако сте се разпознали в думите дотук, време е да се регистрирате онлайн ТУК и да заявите желание за участие в сесиите.  

Цената за участие в 1 сесия е 20 лв. с ДДС., като при записани 3 сесии, общата цена ще бъде 50 лв., при 6 записани сесии - 100 лв., а при записани 9 сесии - 150 лв. Изисква се предварително заплащане по банков път до 3 дни след регистрация за избраните обучения.  

ПРОМЯНА* Обучителната програма ще протече в онлайн формат, съобразно актуалните противоепидемични мерки. Всеки регистрирал се участник ще получи линк за виртуално участие в обучителната среща. Сесиите ще започват в 16:30 и ще бъдат с продължителност между 90 и 120 минути.  

Спираме да ви държим в напрежение, ето какво сме ви забъркали този сезон:

В рамките на този модул сме събрали 3 вълнуващи лекции, посветени на това как да печелим внимание, умове и сърца на хората, на които говорим за нашите каузи. Ще обърнем специално внимание на това как да работим ефективно с доброволци, как да привличаме съмишленици и да предаваме посланията си по-успешно, както и какво превръща една онлайн кампания в успешна, въздействаща и променяща.  

 

Сесия 1: Как да работим с доброволци? 02.11.21г., 16:30 ч. 

Лектор: Деница Баръмова, БМЧК  

Доброволците са най-добрата „съставка“ в живота на една гражданска организация – те добавят стойност в нашата работа, а ние – удовлетворението, че помагат за добра кауза. Но, като всяко нещо, за да намериш правилните доброволци и да работиш правилно с тях, са необходими определени знания и умения. От контакта с тях, през информацията, която им предоставяме, формалните изисквания, до печелившия подход, който ще ги превърне в съмишленици за нашата кауза –ценен опит ще сподели Деница Баръмова (директор на Български младежки Червен кръст) от Български Червен кръст. 

 

Сесия 2: Как говорим за ефекта от нашата работа пред публика11.11.21г., 17:00 ч. 

Лектор: Димитър Симидчиев, Юбисофт София 

Как построяваме посланията си, как ги поднасяме на различни аудитории и как се държим пред публика - това са трите основни въпроса, на които Димитър Симидчиев ще ни помогне да открием отговорите. Ценни практически съвети за организациите от гражданския сектор, които ежедневно говорят за каузите си в най-различни ситуации, ще ни помогнат да предаваме посланията си по-успешно и да привличаме повече съмишленици. 

 

Сесия 3: Как да провеждаме ефективни онлайн кампании? 23.11.21г., 16:30 ч. 

Лектор: Бояна Стоилова 

„Страхотна кампания сте направили и по много важен проблем, НО как досега не съм чул за нея?!“ Въпрос, който определено не искаме да ни задават относно комуникацията по значими за нашата организация цели, теми или каузи. Защо обаче все пак се случва да чуваме подобни въпроси, защо кампаниите ни не достигат до очаквания кръг хора онлайн и какво да променим, за да информираме публиката си по-добре през социалните мрежи? Отговори на тези и още сходни въпроси ще обсъдим заедно с Бояна Стоилова – специалист по дигитален маркетинг в рамките на сесията „Как да провеждаме ефективни онлайн кампании“, която ще се проведе на 23 ноември от 16:30 ч. 

 

Модул 2 сме посветили на един от най-често задаваните въпроси, свързани с това как да развиваме стопанска дейност за нашата организация, как да се оправим в необятния финансов свят и какво правим с личните данни, когато създаваме дигитално съдържание. А ето кой и как ще ни отговори на тези питания: 

 

Сесия 1: Как развиваме стопанската дейност на НПО04.11.21г., 16:30 

Лектор: Елена Калинова, БЦНП  

Стопанската дейност е важен и многопластов аспект от работата на неправителствените организации. От социална гледна точка чрез развитието на социалното предприемачество се осигурява работа, доходи и приобщаване на хора с различни нужди. От финансова гледна точка евентуалната печалба е източник на свободен финансов ресурс за организацията. Организирането и развитието на стопанската дейност обаче е подчинено на стриктни счетоводни и данъчни правила, които засягат дори и работата на организации с благотворителна цел. Какви са те ще разберете от Елена Калинова, финансов директор на Български център за нестопанско право 

 

Сесия 2: Стопанска дейност vol 2 –  как да ценообразуваме и планираме приходи и разходи? 16.11.21г., 16:30 ч. 

 Лектор: Елена Калинова, БЦНП  

Проявили сте смелост и сте се впуснали в приключението социално предприемачество. Вече сте разбрали какъв е най-добрия начин да организирате счетоводно дейността си , наясно сте с основните законови изисквания и дължими данъци. Идва обаче моментът, в които трябва да определите на каква цена да продавате стоките и услугите, така че да формирате печалба. Знаете как да направите бюджет на проект, но финансов план на стопанска дейност е нещо съвсем различно. На тази лекция ще получите ценни съвети как да се преборите с трудностите на планирането при развитието на вашата стопанска дейност. 

 

Сесия 3: Как да боравим с лични данни при създаване и използване на аудио и визуално съдържание30.11.21г., 16:30 ч. 

Лектор: Анна Адамова, БЦНП  

 Обработване на личните данни е постоянен процес. Да го правим по правилния начин е въпрос на постоянни усилия, а не на еднократно разписване на политика за поверителност. Освен базовите знания и умения в сферата на личните данни, за НПО има някои специфични дейности и детайли, които не бива да забравяме – за да сме изрядни. Популяризирането на дейността ни, организирането на събития, онлайн маркетинга – ако се замислим, това е голяма част от работата ни като НПО и в нея има мнооого лични данни. Как да ги обработваме законосъобразно – ще разберем в тази сесия. 

 

Ето я и нея - медийната сесия. Отново опираме до въпроса - случило ли се е нещото, ако никой не е чул за него? Как да организираме работата си с медиите, как да направим нашите теми интересни и привлекателни за тях, как да не глътнем език повреме на телевизионно участие и как да пише въздействащи текстове - за всичко това ще си говорим с журналиста и главен редактор на www.offnews.bg - Владимир Йончев: 

 

Сесия 1: Как да работим с медии09.11.21г., 16:30 ч. 

 Лектор: Владимир Йончев, OFF News 

„Медиите не ни разбират и затова не ни отразяват. Те търсят само сензацията и скандала, а ние се борим само за позитивни каузи.“ – тези мисли, типични за гражданските организации, повече ни отдалечават, отколкото доближават до целта – чрез медиите да постигаме каузите си. Какви съвети за работа с медиите ще чуем от Владимир Йончев - главен редактор на www.offnews.bg и как ще ги приложим на практика – предстои да разберем в сесията „Как да работим с медии“. 

 

Сесия 2: Как да пишем статии25.11.21г., 16:30 ч. 

Лектор: Владимир Йончев, OFF News 

Писаното остава, казаното отлита – това гласи една латинска сентенция. Дали обаче умеем да пишем така, че да предадем успешно посланията ни? И защо (почти) никога медиите не отразяват нашите прессъобщения? Можем ли да пишем по-добри статии и те да стигат до повече хора? Можем, но Как ще ни каже журналистът главен редактор на www.offnews.bg  -  Владимир Йончев. 

 

Сесия 3: Как да участваме в интервю? 07.12.21г., 16:30 ч.  

Лектор: Владимир Йончев, OFF News    

От екипа на телевизионно предаване, което много харесвате, са видели вашето събитие и ви канят да разкажете повече. Толкова сте развълнувани, че веднага се съгласявате и на другия ден сте в студиото. А подготовката? А дали водещите ще са така добронамерени и какво ще ви питат? Какво всъщност искате да кажете на аудиторията и как да успеете да го направите? Отговорите на тези въпроси и на онези, за които не се сещаме, ще чуем от журналиста и главен редактор на www.offnews.bg - Владимир Йончев . 

 

*БОНУС СЕСИЯ - 18.11., 16:30 чЗакон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) и Закон за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) - специален подарък за всички участници. Не пропускайте да отбележите в регистрационната форма, че имате интерес и към тази безплатна сесия!

Темите са много, все така актуални и всеки човек, ангажиран с дейността на една гражданска организация ПОНЕ ВЕДНЪЖ си е задал въпрос, чийто отговор ще открие тук - в ЕСЕННАТА ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА.  

А ТУК ще откриете повече информация за лекторите на сесиите в Есенната обучителна програма 2021.

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК и ще ви очакваме с нетърпение - в реалния или дигиталния свят.  

Ако имате въпроси, свържете се с Александър Киров, БЦНП - alexander@bcnl.org, 0889 752 091

 

назад