Затвори
Начало Начало Начало Търсене EN

Новини

ВКЛЮЧИ СЕ В ЕСЕННАТА ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА НА КЪЩАТА НА ГРАЖДАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ: от 13 октомври до 8 декември

8 Септември 2020

Есента наближава, а с нея и петият сезон на обучителната програма на Къщата на гражданските организации – от 13 октомври до 8 декември. Създадена с идеята да насърчава неправителствените организации да са „в час“ с динамично променящата се среда, програмата и този път включва актуални теми, имащи за цел да подготвят участниците да се представят по-добре в различни аспекти от дейността си. Обучителните сесии избрахме заедно с участниците и въз основа на нуждите на сектора така, че да отговорят на „извънредността“ на ситуацията, в която живеем и която изисква нови знания и умения за бързо адаптиране и преминаване в „онлайн“ режим.

Програмата е подходяща и полезна за граждански организации, читалища, социални предприятия и всички любознателни НПО хора и граждани, които не спират да търсят, да учат и да вярват, че „човек може толкова – колкото знае“ (Франсис Бейкън).

Регистрацията за участие става с попълване на онлайн формуляр и предварително заплащане на такса според избрания брой сесии.

Цена за участие на участник в една сесия е 20 лева, като при шест сесии общата стойност за шестте сесии е 100 лева, а при регистрация на всички девет сесии общата стойност на деветте сесии е 150 лева. При регистрация за три сесии, участниците ще имат възможност да участват в бонус сесия*.

Всички обучения ще се провеждат онлайн, във виртуалното пространство на Къщата на гражданските организации, през платформата  Zoom. Сесиите са с начален час 16.30 ч. и продължителност между 90 и 120 мин.


ГРАФИК ПО МОДУЛИ И СЕСИИ: 

МОДУЛ 1: НПО ВЪВ ВИРТУАЛНИЯ СВЯТ - МОЖЕ ЛИ ДА СМЕ СОЦИАЛНО СБЛИЖЕНИ И АКТИВНИ ОНЛАЙН

Лектори: Десислава Авджиева (ивент мениджър), Христо Митков (сертифициран Google специалист), Анна Адамова (програмен директор, БЦНП ), Надя Шабани (директор, БЦНП), Бояна Стоилова (специалист по изграждане на дигитален бранд)

Живеем все по-онлайн и в това съмнение няма. Онлайн срещи, разходки, фитнес, медицински прегледи, концерти, чаша вино са само една малка част от новата виртуална реалност, в която живеем все по-осезаемо и активно. Докато чакаме да се върнем към офлайн живота, който познаваме отпреди и да общуваме отново лице в лице, ви предлагаме три различни и тясно специализирани теми, които със сигурност ще ви помогнат да станете още по-добри в: онлайн събитията с Десислава Авджиева от My event Academy, анализа на онлайн аудиторията и последователите ви с Христо Митков от Impulse Media и онлайн застъпническите кампании с Надя Шабани, Анна Адамова и Бояна Стоилова.

Тематични сесии в Модул 1:

Сесия I. Как да бъдем мастъри в онлайн събитията 

Дата: 20 октомври 2020, начало 16:30 ч.

Тази година по цял свят малки и големи организации, компании и екипи минаха на към „хоум офис“. Наложи ни се всички, с желание или без, да научим нови начини за организиране на онлайн събития. Били те - екипни срещи, обучения, конференции, работилници или др. Но как да организираме и проведем перфектното онлайн събитие, така че хората да останат до края, да го запомнят и да разказват за него? В тази сесия поканихме Десислава Авджиева, ивент мениджър в My event Academy, за да ни даде практически насоки как да бъдат ефективни и запомнящи се онлайн събитията ни - от планирането до обратната връзка от участниците. Ще обсъдим как и кога да правим интеракция с участниците, колко са важни почивките и как да се върнат хората след тях, кои са най-добрите часове за провеждане на едно събитие, според формата и аудиторията ни, каква да бъде максималната продължителност и пр.  Десислава ще ни даде и няколко жокера - източници, от които да черпим информация и вдъхновение по темата винаги, когато имаме нужда.

Сесия II. Google Analytics – Как и Защо?  

Дата: 26 ноември 2020, начало 16:30 ч. 

Всяка организация рано или късно се залавя с активно популяризиране на своя уебсайт. С това идват и куп важни въпроси като: Колко посещения има сайта? От къде са посещенията? Колко е дълъг престоя в сайта? Колко страници се разглеждат? и т.н. За щастие има добро предлагане на безплатни инструменти, които автоматично събират и подреждат получените данни в ясни отчети. Лидер в тази облaст е Google Analytics и в днешно време е повече от препоръчителен – вече е задължителен. Но как работи? Защо е важно да го свържем с нашия сайт? Кои посещения са най-ценни за нашата дейност? Отговори на тези и още важни въпроси ще получите от Христо Митков експерт с над 15 г. опит в областта на дигиталната реклама. По време на обучението ще използваме демо профил, който е напълно безплатен, необходимо е само да имате регистриран Google профил, напр. gmail).

Сесия III. Застъпничество в социалните мрежи

Дата: 8 декември 2020, начало 16:30 ч. 

Кампании, на живо онлайн, подкрепа за каузи – дигиталният свят днес е също толкова реален, колкото и всичко извън него. Но ви е малко непознат? Или много? Всъщност, той е толкова динамичен, че винаги има какво ново да научим. А най-добрият учител е опитът. Каним ви в тази сесия, за да споделим опита на БЦНП от проведени кампании в социалните мрежи през последната година – от няколко дневни до няколко месечни. Надя Шабани и Анна Адамова от екипа на БЦНП ще разговарят с експерта по изграждане на дигитален бранд – Бояна Стоилова. Тя е нашият незаменим помощник, съветник и компас в социалните мрежи. В разговора си с нея ще поставим фокус върху най-важното за присъствието на една гражданска организация онлайн – как стигаме до нови аудитории и ги увличаме към нашите каузи.


МОДУЛ 2: ДЪРЗОСТ И КРАСОТА В КОМУНИКАЦИЯТА

Лектори: Виктор Динев (специалист по дигитален маркетинг), Анна Адамова (програмен директор, БЦНП ), Нина Александрова (журналист)
 
Какво ни трябва, за да имаме повече последователи? Със сигурност дързост – за да показваме нашите истории по нови начини. Да добавим и красота – за да превърнем сухото съдържание в интересно и привлекателно. И накрая - да ценим старите си приятели – радиото и телевизията, вестниците и списанията, защото те умеят да разказват за нас на добре познат език и в крайна сметка – са четвъртата власт. Ето за такива неща ще си говорим в трите отделни сесии на този модул. Виктор Динев ще ни поведе из дебрите на Инстаграм, Анна Адамова ще разкрие „хакове“ как да творим с Canva и други източници на визуално съдържание, а с Нина Александрова ще си припомним как да работим с журналисти и традиционни медии.     

Тематични сесии в Модул 2:

Сесия I. Инстаграм маркетинг за НПО

Дата: 13 октомври 2020, начало 16:30 ч.

Знаете ли, че над 1 милион потребители в България активно следят, коментират и качват снимки всеки ден в инстаграм? В последните години платформата се превърна в могъщ маркетингов инструмент, който всяка организация или бизнес е добре да притежава. В тази сесия заедно с Виктор Динев от Beyound ID Sturio ще се потопим в света на тази социална мрежа. Ще разберете защо инстаграм е важен комуникационен канал? Какви са разликите между инстаграм и фейсбук? Ще обсъдим грешките, които не бива да допускате при управление на профил. Кои са важните инструменти и тактики, които ще помогнат за развиването на инстаграм профил на НПО? Ще поговорим за алгоритъм, дизайн на профил, хаштагове, контент стратегия, инфлуенсъри, привличане на последователи. Като условие за пълноценно поемане на знания от сесията препоръчваме всеки участник предварително да опита да създаде профил (собствен или на НПО) и да се разходи из приложението. Ето помощен линк: https://help.instagram.com/155940534568753

Сесия II. WORD-ът е демоде

Дата: 19 ноември 2020, начало 16:30 ч.

Защо никой не чете анализа, който писахме толкова дълго време? Как да го представим по-достъпно в тези повърхностни социални мрежи? Съдържанието винаги ще бъде на първо място по значение. Но също на първо място е и как ще го представим. Когато огромна част от комуникацията ни се случва онлайн, визуалното представяне на информацията е умение, което трябва да владеем. Заедно с още 48738 неща, разбира се, като един типичен НПО-човек. На помощ идват опростените платформи за създаване на визуално съдържание – банери, брошури, плакати, презентации, доклади и пр. Те са перфектното решение за ежедневните нужди за комуникацията ни онлайн. С тази сесия Анна Адамова ще ви даде някои полезни практически съвети (хакове на IT-жаргон) за работа с онлайн платформата Canva.com, както и допълнителни източници за визуално съдържание – за да ви спестим време в овладяването на тези инструменти и за да можете лесно да подсилвате думите и посланията си  със силата на визуализациите.

Сесия III. Защо е важно да не забравяме „старите“ си приятели: традиционните медии и как да общуваме с тях?

Дата: 3 декември 2020, начало 16:30 ч.

Помните ли времето, когато радиото, телевизията и печатните издания бяха основните посредници между гражданските организации и хората, а интернет все още беше само една „търсачка“? Както се казва „Не забравяй старите приятели, защото и новите ще остареят.“ Включихме тази сесия, за да припомним ролята и въздействието на традиционните медии в предаването на нашите послания и каузи. Ще бъде много практически насочена и журналистът Нина Александрова ще говори кой тип съдържание през кой медиен жанр е най-добре да бъде разказано – интервю, статия. Ще даде отговор на въпросите „За какво, къде и как разказваме?“, както и колко е важна предварителната подготовка. И не на последно място – как да поддържаме контакта с медията и журналистите, така че да си останем добри „стари“ приятели.


МОДУЛ 3: СЧЕТОВОДНИ И ПРАВНИ ПОДСКАЗКИ ЗА НПО

Лектори: Елена Калинова (финансов директор, БЦНП), Цвета Попова (юрист и преподавател в СУ)
Доброто финансово управление и изрядните трудово-правни отношения в една организация са сред най-важните части от пъзела на нейната устойчивост. Особено в ситуацията на дълбока криза. Балансираният бюджет, ясните отношения с екипа и смислената кауза са 3 в 1 съставките за нови проекти, добър имидж и приходи. Как да ги постигнем ще ни посъветват Елена Калинова и Цвета Попова. С тях ще се гмурнем из тайните на счетоводството и трудовото право и ще ни подскажат как да се задържим на повърхността.
 

Тематични сесии в Модул 3:

Сесия I. Развитие на стопанска дейност в НПО – ценообразуване и планиране на приходи и разходи

Дата: 10 ноември 2020, начало 16:30 ч.

Започнали сте да развивате стопанска дейност към вашето НПО, но до печалба така и не стигате... Или имате страхотна идея за нов продукт, но не знаете от къде да започнете… Отговорът е един – както се казваше във филма „Джери Магуайър“ – покажи ми парите. Ако имате ясна идея колко е точната себестойност на вашия продукт, какви са скритите разходи, за които трябва да внимавате, кога и колко данъци трябва да платите – пътеката, която трябва да извървите, за да реализирате печалба, вече е начертана ясно пред вас. Ще ви трябва само малко смелост, за да тръгнете по това приключение и Елена Калинова е тук, за да ви я даде.

Сесия II. Предизвикателството да си работодател и служител в труден момент

Дата: 27 октомври 2020, начало 10:00 ч.

Да си работодател по принцип не е лесно. А в трудна ситуация, каквато беше епидемиологичната обстановка – още по трудно. Възникнаха въпроси за баланса между това да спазим хората, но и да оцелее организацията финансово. С какви инструменти разполагат работодателите и работниците и при какви условия и граници могат да бъдат прилагани те, за да се справят в трудна ситуация? Отпуски, хоум офис, намалено работно време – на кои детайли да обърнем внимание, за да спазим процедурите по закон? Д-р Цвета Попова, преподавател по трудово и осигурително право, ще ни преведе през тези и други важни въпроси, които могат да подкрепят работодателите и работниците в това да вземат най-ефективните и взаимно-полезни трудово-правни решения.

Сесия III. Организационен бюджет – структуриране и управление

Дата: 1 декември 2020, начало 16:30 ч.

Заплати, осигуровки, наем, ток, комуникация, събития – фактурите се трупат на бюрото ви, а парите в банката сякаш се стопяват за секунди. Лавината от цифри расте застрашително и всеки момент може да ви затрупа. Едно гласче не спира да ви шепне, че само след 6 месеца единият проект свърша, а още нямате идея как ще осигурите заплати за екипа ви. Работите по 5 проекта едновременно, а сметките са все на критичния минимум и не знаете къде е изчезнало цялото договорено финансиране. Спокойно, това е само лош сън! Елена Калинова ще ви обясни кратко и ясно как се построява бюджет на организацията и как да планирате разходите си така, че във всеки един момент да знаете какви ще бъдат те в близко бъдеще и за кое бюджетно перо трябва да търсите допълнително финансиране предварително. С нейните съвети управлението на бюджета ще се превърне от кошмар в удоволствие.   


*БОНУС СЕСИЯ (всички участници, които са се регистрилали за три сесии могат да се включат в бонус сесията)

Бонус сесия: Документиране на онлайн продажби – последни изменения и актуални въпроси

Дата: 17 ноември 2020, начало 16:00 ч.

Широк обществен отзвук получиха измененията от тази година в Наредба №Н-18/2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. От друга страна онлайн търговията става все по-актуален и предпочитан начин за пазаруване.  

Материята е нова и сложна и затова се радваме, че на нашата покана за разясняване на темата се отзова Национална агенция по приходите. Експерт от НАП в рамките на една обучителна сесия ще обясни как можем и трябва да документираме онлайн продажби през електронен магазин, както и какви са сроковете,  за да влезем в час с новите изисквания.


 

ВКЛЮЧИ СЕ В ЕСЕННАТА ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА НА КЪЩАТА НА НПО 2020 

 

Допълнителна информация за Есенната обучителна програма можете да получите от Мадлен Таниелян, e-mail: madlen@bcnl.org, както и на телефон: 02/981 66 17

 

назад